Дијалог, наставак, припреме и прегруписавање редова

Иако наставак дијалога између Београда и Приштине још није ни на видику, Косово се, по речима званичника и аналитичара, за њега увелико припрема. И Скупштина Косова активно ради на припреми Платформе за разговоре, а као увод формиран је преговарачки тим и изгласан Закон о његовим овлашћењима. 

Скупштина Косова је 2. фебруара, као једну од девет тачака дневног реда усвојила и Нацрт закона о дужностима одговорностима и надлежностима делегације Косова у процесу дијалога са Републиком Србијом. Нацрт закона је посланицима представио потпредседник Косовске владе и члан тима за дијалог Енвер Хоџај.  Он је навео да је сврха овог Нацрта зкона о дијалогу  поштовање Утава и стратешких интереса Косова.

-Друго, овај закон даје мандат косовској делегацији да надгледа ову делегацију и тако одређује политичку одговорност према грађанима. Треће, овај закон одређује једнак састав у делегацији свих политичких субјеката из владиних и опозиционих структура, јер она може имати представника цивилног друштва, анбалсио је Хоџај представљајући посланицима Нацрт Закона који је касније већином гласова усвојен.

Скупштина Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Како је законским оквиром предвиђено Приштина ће убудуће постати полазна такча за дијалог са Беогрдом, његов ток и завршетак.  Дијалог треба да се настави, јер је потребан и Косову и Србији, наглашава аналитичар Рамуш Тахири.

-Србији је потребан дијалог због европских интеграција, такође и Косову је потребан из истог разлога, али и да решава конкретна питања са Србијом. Имамо резмирице по неким питањима како то спровести у дело, али то се решава посредством заједничких комисија и уз сарадњи са европском заједницом, каже Тахири.

Подношљив живот у заједници противничих страна или modus vivendi мораће да се нађе када је наставак дијалога у питању. Кораци формирања косовског тима за преговоре не смеју бити у колизији са агендом Америке, по којој се у наставку дијлога, на његовом челу, ипак мора наћи онај од кога је све почело, односно председник Косова Хашим Тачи, оцена је младог политиколога Стефана Филиповића.

Стефан Филиповић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„ Десило се писмо Доналда Трампа и администрације у Вашингтону које је послато на две адресе у Београд и Приштину. У том писму је јасно назначено кога то види Бела кућа као потписника ток такозваног, договора између Београда и Приштине, ако до њега буде. То је Хашим Тачи и Александар Вучић, Рамуш Харадинај, који као човек није наиван, схватио је да он ту нема више шта да тражи. Не верујем да је било шта што долази из Брисела, односно Европске Уније и Канцеларије Фредерике Могерини, могло да утиче и могло да убеди Рамуша Харадинаја. Њега је могло да убеди једино јасна порука која је послата из Вашинготна, тврди Филиповић.

Сасвим је извесно, оцењују аналитичари, да се технички дијалог на нивоу Влада неће наставити. Међутим, мора се постићи свеобухватно решење око нормализације односа.  Косово се реституира у односу на дијалог који ће водити са Србијом, примећује аналитичар Рамуш Тахири.

Рамуш Тахири, политички аналитичар из Приштине, фото: ГрачаницаОнлајн

„Код Србије је то јасно има Уставне и законске надлежности, зна се ко води технички дијалог на нивоу Влада и зна се ко води политички дијалог и ту нема спора“, рекао је Тахири.

По усвајању нацрта Закона о наставку дијалога у Скупштини Косова и косовски премијер Рамуш Харадинај је после седнице Владе нагласио да је условљавање дијалога неприхватљиво и да се он мора наставити.

Рамуш Харадинај на седници Владе Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

-Дијалог треба да се настави јер мислим да прекидом дијалога не губи само Косово. , На губитку је и регион. Међутм, таксе на робу ће остати до признања Косова од стране Србије и ту више нема сумње. А што се тиче Трепче. Закон о Трепчи је закон Косова, Трепча је на Косову и под јурсдикцијом Косова. Статут проилази из закона и без преседана је да неко коментарише одлуку која је изгласана са две трећине гласова у Скупштини.

Иако српска страна инсистира да је услов за наставак дијалога са Приштином скидање такси на робу из Србије и БиХ и да се Статут о Трепчи уврсти у будуће преговоре, за Приштину је то завршена прича. У једном се обе стране слажу, а то је да се разговори морају наставити.

Иван Миљковић