Dijalog, nastavak, pripreme i pregrupisavanje redova

Iako nastavak dijaloga između Beograda i Prištine još nije ni na vidiku, Kosovo se, po rečima zvaničnika i analitičara, za njega uveliko priprema. I Skupština Kosova aktivno radi na pripremi Platforme za razgovore, a kao uvod formiran je pregovarački tim i izglasan Zakon o njegovim ovlašćenjima. 

Skupština Kosova je 2. februara, kao jednu od devet tačaka dnevnog reda usvojila i Nacrt zakona o dužnostima odgovornostima i nadležnostima delegacije Kosova u procesu dijaloga sa Republikom Srbijom. Nacrt zakona je poslanicima predstavio potpredsednik Kosovske vlade i član tima za dijalog Enver Hodžaj.  On je naveo da je svrha ovog Nacrta zkona o dijalogu  poštovanje Utava i strateških interesa Kosova.

-Drugo, ovaj zakon daje mandat kosovskoj delegaciji da nadgleda ovu delegaciju i tako određuje političku odgovornost prema građanima. Treće, ovaj zakon određuje jednak sastav u delegaciji svih političkih subjekata iz vladinih i opozicionih struktura, jer ona može imati predstavnika civilnog društva, anbalsio je Hodžaj predstavljajući poslanicima Nacrt Zakona koji je kasnije većinom glasova usvojen.

Skupština Kosova, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Kako je zakonskim okvirom predviđeno Priština će ubuduće postati polazna takča za dijalog sa Beogrdom, njegov tok i završetak.  Dijalog treba da se nastavi, jer je potreban i Kosovu i Srbiji, naglašava analitičar Ramuš Tahiri.

-Srbiji je potreban dijalog zbog evropskih integracija, takođe i Kosovu je potreban iz istog razloga, ali i da rešava konkretna pitanja sa Srbijom. Imamo rezmirice po nekim pitanjima kako to sprovesti u delo, ali to se rešava posredstvom zajedničkih komisija i uz saradnji sa evropskom zajednicom, kaže Tahiri.

Podnošljiv život u zajednici protivničih strana ili modus vivendi moraće da se nađe kada je nastavak dijaloga u pitanju. Koraci formiranja kosovskog tima za pregovore ne smeju biti u koliziji sa agendom Amerike, po kojoj se u nastavku dijloga, na njegovom čelu, ipak mora naći onaj od koga je sve počelo, odnosno predsednik Kosova Hašim Tači, ocena je mladog politikologa Stefana Filipovića.

Stefan Filipović, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„ Desilo se pismo Donalda Trampa i administracije u Vašingtonu koje je poslato na dve adrese u Beograd i Prištinu. U tom pismu je jasno naznačeno koga to vidi Bela kuća kao potpisnika tok takozvanog, dogovora između Beograda i Prištine, ako do njega bude. To je Hašim Tači i Aleksandar Vučić, Ramuš Haradinaj, koji kao čovek nije naivan, shvatio je da on tu nema više šta da traži. Ne verujem da je bilo šta što dolazi iz Brisela, odnosno Evropske Unije i Kancelarije Frederike Mogerini, moglo da utiče i moglo da ubedi Ramuša Haradinaja. Njega je moglo da ubedi jedino jasna poruka koja je poslata iz Vašingotna, tvrdi Filipović.

Sasvim je izvesno, ocenjuju analitičari, da se tehnički dijalog na nivou Vlada neće nastaviti. Međutim, mora se postići sveobuhvatno rešenje oko normalizacije odnosa.  Kosovo se restituira u odnosu na dijalog koji će voditi sa Srbijom, primećuje analitičar Ramuš Tahiri.

Ramuš Tahiri, politički analitičar iz Prištine, foto: GračanicaOnlajn

„Kod Srbije je to jasno ima Ustavne i zakonske nadležnosti, zna se ko vodi tehnički dijalog na nivou Vlada i zna se ko vodi politički dijalog i tu nema spora“, rekao je Tahiri.

Po usvajanju nacrta Zakona o nastavku dijaloga u Skupštini Kosova i kosovski premijer Ramuš Haradinaj je posle sednice Vlade naglasio da je uslovljavanje dijaloga neprihvatljivo i da se on mora nastaviti.

Ramuš Haradinaj na sednici Vlade Kosova, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

-Dijalog treba da se nastavi jer mislim da prekidom dijaloga ne gubi samo Kosovo. , Na gubitku je i region. Međutm, takse na robu će ostati do priznanja Kosova od strane Srbije i tu više nema sumnje. A što se tiče Trepče. Zakon o Trepči je zakon Kosova, Trepča je na Kosovu i pod jursdikcijom Kosova. Statut proilazi iz zakona i bez presedana je da neko komentariše odluku koja je izglasana sa dve trećine glasova u Skupštini.

Iako srpska strana insistira da je uslov za nastavak dijaloga sa Prištinom skidanje taksi na robu iz Srbije i BiH i da se Statut o Trepči uvrsti u buduće pregovore, za Prištinu je to završena priča. U jednom se obe strane slažu, a to je da se razgovori moraju nastaviti.

Ivan Miljković