Лидери у потрази за “креативним” решењем за наставак дијалога

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Шпенд Ахмети

Председник Косова Хашим Тачи је за “Глас Америке” изјавио да треба да се пронађе креативно решење како би дијалог у Бриселу између Косова и Србије био настављен, подсећајући да су косовске власти увеле таксу од 100 одсто на српску робу а да, с друге стране, Србија захтева да се таксе укину како би дијалог био настављен. Такође је истакао да од извршне власти Косова очекује разборитост, активности од свеобухватног интереса, локалног интереса, али и интереса стратешких инвестиција Сједињених Америчких Држава (САД), Европске уније (ЕУ), НАТО-а”.

“Не можемо усамљени да имамо успеха ни у једном процесу. Једна је Америка, није их више. Ми смо заједно извојевали слободу и независност и САД је била једина која нас је подржала у оснивању војске. Треба да имамо у виду да наредне активности буду координиране између институција земље, иако су институције власти подељене, али треба да више гледамо на стратешки интерес него на дневно политички интерес”, изјавио је Тачи.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је и током јучерашњег дана изјавио да ће одлука о таксама на увоз српске робе остати на снази, а министар за инфраструктуру Паљ Љекај је казао да је неприхватљиво да се дијалог условљава укидањем такси.

“Ми смо били конструктивни мада Србија није имплементирала ниједан споразум. Учествовали смо у дијалогу и поред кршења споразума. Нећемо суспендовати таксе и одлучни смо да ако треба идемо на изборе, али такса ће остати. Влада Харадинаја не мења мишљење”, изјавио је Љекај у емисији “Интерактив” на Кохависиони.

Иако је пемијер у владајућој коалицији до јуче имао широку подршку коалиционих партнера за одлуку о таксама на увоз српске и босанске робе, изгледа да је дошло до новог престројавања. Прво је председник парламента и лидер Демократске партије Косова Кадри Весељи предложио да се таксе суспендују на 120 дана и да у том периоду Србија треба да испуни све споразуме постигнуте у Бриселу, јер би у супротном биле поново уведене. Ову је идеју јуче подржао и лидер Социјалдемократске иницијативе и један од челника владиног преговарачког тима за дијалог са Србијом, Шпенд Ахмети, који је изјавио да треба дати шансу дијалогу.

“Такса је праведна, али није добро да се Харадинај осећа усамљеним по овом питању, треба координација и ако се донесе одлука (о суспензији таксе), донеће се заједнички”, изјавио е Ахмети.

На истим позицијама остао је челник владиног тима за преговоре са Србијом Фатмир Љимај, који сматра да одлука о таксама треба да остане на снази. За Телевизију Т7 он је изјавио да у разговорима у којима је он учествовао, представници САД нису директно тражили укидање одлуке о увођењу такси на српску и босанску робу.

“Свесни смо свега што може да се деси. Такса је постигла ефекат. И ако се укине такса, ја сам убеђен да Србија више никада неће третирати Косово као раније. Српска роба више неће заузимати место које је раније имала. Сада таксе не треба укинути. Може да се створи реципроцитет између две државе. Све што не прихвати Србија, нећемо ни ми прихатити. Ово примењују и друге земље у свету. Како се понашаш према мени тако ћу и ја према теби”, изјавио је Љимај.

И опозиција је подељена када је у питању одлука о таксама на српску и босанску робу. Демократски савез Косова Исе Мустафе сматра да је одлука о увођењу такси популистичка и да је треба укинути, док Покрет Самоопредељење, које се иначе годинама залаже за бојкот српске робе, подржава премијерову одлуку. Због тога је посланица Покрета Самоопредељење Аљбуљена Хаџиу оштро критиковала промену става Шпенда Ахметија који се приклонио мишљењу да таксу на српску робу треба суспендовати и да се да шанса дијалогу.

Хаџиу каже да су за Ахметија преговори са Србијом од животне важности и да сада жели да суспендује право како би дао простора пазарењу.

“Када он попушта око таксе, замислите његову одрживост и доследност. Дакле, не разликује се од Тачија. Против њих треба да удвостручимо опозицију”, изјавила је Хаџиу.

Посланик Демократског савеза Косова Арбен Гаши, који тренутно борави у САД где је отпутовао како би учествовао на Молитвеном доручку, који сваке године традиционално организује амерички председник, за емисију “Инфо Магазин” на Телевизији Клан Косова је изјавио да постоји проблем у комуникацији између Косова и САД.

“Постоје неки проблеми у односу са САД, које је последњих дана направило Косово. Имамо неке проблеме између америчке администрације и институција Косова. У деликатној смо фази и мислим да треба да чувамо традиционалне односе са САД. Главни проблем је нека врста тврдоглавости од представника, а такав приступ је изазвао бројне проблеме. Главни проблем остаје недостатак јасне стартегије како да се заједнички делује са САД”, изјавио је Гаши.

Висока представница ЕУ и посредница у косовско-српском дијалогу у Бриселу, Федерика Могерини и јуче је позвала косовске представнике да повуку одлуку о таксама на увоз српске робе, како би дјалог могао да буде настављен. Она је истакла да се хитно, око свих отворених питања треба постићи свеобухватни и законско обавезујући споразум између Косова и Србије како би напредовали према ЕУ.

Могерини је јуче телефоном разговарала са председником Србије Александром Вућем, који је поновио спремност да дијалог буде настављен “у циљу тражења праведног и одрживог решења”, уколико се буду створили неопходни услови, односно “укинуле таксе на увоз српске робе и када буду прекинуте провокације, као што је усвајање Статута о рударском комбинату “Трепча”.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве