SAD smatra mogućim sporazum Kosova i Srbije 2019. godine

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Savetu bezbednosti, Džonaton Kohen izjavio je na jučerašnjoj sednici da je moguće da se tokom 2019. godine postigne sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije, dodajući da za Kosovo to znači da teba da ukine takse na uvoz srpske robe.

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Savetu bezbednosti, Džonaton Kohen izjavio je na jučerašnjoj sednici da je moguće da se tokom 2019. godine postigne sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije, dodajući da za Kosovo to znači da teba da ukine takse na uvoz srpske robe.

Da konačni i sveobuhvatni sporazum sa Srbijom može da se postigne veoma brzo, misli i predsednik Kosova Hašim Tači. On se trenutno nalazi u SAD gde je prisustvovao Molitvenom doručku, koji tradicionalno organizuje američki predsednik. U intervjuu “Glasu Amerike” Tači je izjavio da je proces korigovanja granice završen i sa Crnom Gorom i Makedonijom.

-Bilo je protesta, bilo je problema, suzavca, bilo je demonstracija, slanje poruka u svetu, ne baš dobrih za „državu Kosovo“, ali na kraju svi su bili ubeđeni da su sporazumi bili pravedni i tačni. U isto veme, mi koji imami zajedničku granicu, teritoriju sa Srbijom oko 410 kilometara, definitivno treba da definišemo pre okončanja sporazuma ili kao uslov za zaokruživaanje sporazuma za recipročno priznanje. Nema recipročnog priznanja bez definisanja graničnih linija, istakao je Tači.

Tači je tokom boravka u Vašingtonu učestvovao i u diskusiji Saveta za međunarodne odnose, gde je govorio i o naporima da se postigne sveobuhvatni sporazum sa Srbijom tokom ove godine, a koji će omogućiti priznanje Kosova od strane Srbije i članstvo Kosova u Organizaciji Ujedinjenih Nacija (OUN).

Naime, Tači je istakao da će ovaj Sporazum “pokriti sva otvorena pitanja između dve zemlje i biti postignut i prihvaćen pod liderstvom Evropske Unije (EU) i da će zaključiti “vekovni konflikt”.

-Lideri Kosova i Srbije neće moći da opstaju na pozicijama tako što će optuživati jedni druge. Moraće da izvrše reforme i postignu razvoj. Sporazum će otvoriti put saradnji i izbeći vraćanje u tragedije prošlosti, izjavio je predsednik Tači.

On je istakao da postoje povoljniji uslovi za dijalog između Kosova i Srbije, jer je komunikacija mnogo bolja, da postoje lideri u obema zemljama koji žele da postignu sporazum. U ovom je kontekstu pomenuo i pisma koja je američki predsednik Donald Tramp upitiio dvojici lidera, navodeći da postoje naznake da bi takav sporazum podržala i Rusija.

-Mi na Kosovu treba da budemo realni. Treba da diskutujemo o tome šta možemo napraviti kao kompromis u ovom procesu postizanja finalnog sporazuma sa Srbijom. I istina je, da, Kosovo definitivno treba da definiše gde leži granica sa Srbijom. I da, istina je da u severnom delu Kosova, u Mitrovici ,postoje problemi za koje je potrebno naći rešenje, naveo je Tači.

Predsednik Kosova Tači je istakao da će i posle sveobuhvatnog sporazuma „dve zemlje ostati multietničke“, ali i da u razgovorima „nema crvenih linija“ i da će prava Srba na Kosovu i Albanaca u Srbiji biti izjednačena.

Govoreći o principima “korigovanja granice” on je istakao nema nikakvih karti na stolu ali je istakao da  “proces demarkacije” neće biti nimalo lak.

-Naravno, demarkacija sa Srbijom će biti mnogo komplikovanija i teža. Od 410 kilometara granice imamo mnogo mapa koje pokazuju drugačije granice u različitim delovima Kosova, neke od tih mapa koristi i NATO. Rekao bih da smo do sada platili dovoljno u borbi za nezavisnost. Naravno, u diskusiji o finalnom sporazumu uzećemo u obzir i teritoriju i stanovništvo i mogućnosti za ekonomski razvoj. Ali ponavljam, neće biti kvota po etničkim linijama. Neće biti monoetničkih država. Resursi na Severu Kosova, kao što su jezero Gazivode i rudnik Trepča, grad Mitrovica, će ostati na Kosovu. Oni su na Kosovu i ostaće na Kosovu. I takođe je istina da podržavamo male ili sitne korekcije granica u južnoj Srbiji. Ako se ovo uradi kao deo šireg mirovnog sporazuma, ne vidim šta je tu loše, izjavio je Tači.

Hašim Tači je takođe izjavio da “lakim korigovanjem granica” ne bi došlo do “domino efekta”, jer kako je istakao, već je razgovarao sa svim liderima u regionu i da su oni podržali sporazum koji bi postigli Kosovo i Srbija.

-Jedini presedan ovde bio bi da su dve balkanske zemlje postigle mirovni sporazum mirnim putem, ne kroz konflikt“, izjavio je Tači.

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović je u intervuu za “Glas Amerike” izjavio da njegova zemlja podržava sve što bi moglo da donese mir u regionu.

-Podržavamo svaki dijalog iizmeđu Srbije i Kosova. Imali smo naše rezerve u odnosu na princip rešavanja problema razmenom teritorija, ali ako se dve zemlje slože, mi samo možemo to da pozdravimo. Ali, poznavajući Zapadni Balkan, imali smo naše rezerve oko ovog pitanja. Najzad, bez obira na prekide, i u Beogradu i u Prištini ima političara koji su pokazali da se može razgovarati. Nema drugog puta. Nama odgovara svako mirovno rešenje i stabilnost, mi smo tu da podržimo to koliko budemo mogli, u skladu sa našim interesima, naravno, izavio je Darmanović.

Predsednik Tači, međutim, za razliku od  jednog broja zemalja regiona nema široku podršku unutar kosovskog političkog spektra za ideju o bilo kakvom definisanju, odnosno razmeni granica sa Srbijom.

Bivša čelnica kosovskog tima za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri je istakla da nije trenutak za proces dijaloga koji bi doveo do sveobuhvatog sporazuma sa Srbijom, dok se ne promene neke okolnosti.

-Trenutno na jednoj strani imamo da gospodin Tači promoviše srpsko–rusku ideju i s druge strane imamo institucionalni spektar koji je protiv. Ideju nezavisnosti promovisao je Demokratski savez Kosova. Niko nije verovao da nakon 30 godina neko može da dođe i idejom stavi pod znak pitanja državu Kosovo, granice Kosova, koje su međunarodno priznate, jer je Međunarodni sud pravde priznao nezavisnost, izjavila je Edita Tahiri jednom prištinskom mediju.

Upravljački Savet i predsedništvo Alijanse za budućnost Kosova, kojim je predsedavao lider ove partije i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, usvojio je tri osnovna principa vezana za proces dijaloga sa Srbijom.

Prvo da se dijalog treba voditi u skladu sa Ustavom Kosova i Deklaracije o nezavisnosti od 17. februara, drugo, da dijalog sa Srbijom treba da se vodi bez ikakvih uslova i treće da se taksa na uvoz srpske i bosanske robe ne ukida do priznanja Kosova od strane Srbije.

Kao “problematičnom” ideju Tačija da se nekom vrstom definisanja granica može doći i do sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, ukazuje i publicista Veton Suroi.

– Istoričar amater ima pravo da bude neznalica. Predsednik zemlje neznalica ne brani od pravnih i političkih posledica. Groblja Evrope, uključujući i ovo na Kosovu, prepuna su žrtava istoričara amatera i predsednika neznalica , napisao je Suroi.

KosovoLajv – Violeta Oroši Berišaj