Srpska lista: Protesti u Gračanici doživeli fijasko

Srpska lista ocenjuje da su pokušaji da se u Gračanici, u centralnom delu Kosova i Metohije, lažno stvori slika o nejedinstvu srpskog naroda i da se indukuje razdor tamo gde ga najmanje ima, doživeli fijasko, zbog čega čestita sugrađanima, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Srpska lista nikada nije insistirala na potpunom političkom jedinstvu srpskog naroda samom zbog sebe, niti je njega moguće igde do kraja postići, ali Gračanica je danas, kao i severna Kosovska Mitrovica pre nekoliko dana, pokazala da su Srbi na Kosovu i Metohiji svesni koliko je presudno za njihov opstanak da u svakome trenutku manifestuju jedinstvo i čvrstinu o odbrani svojih elementarnih prava i nacionalnih interesa.

Mnogi su danas navijali i priželjkivali da se Gračanica osramoti i da pokaže da su među njenim žiteljima stranačke podele snažnije od svesti o zajedničkoj ugroženosti i zajedničkom cilju, ali svi oni su danas poraženi, naglašava se u saopštenju.

Dalje se navodi da su predstavnici Srpske liste zadovoljni s i zbog činjenice da se konačno i jasno pokazalo koliko je minorna podrška koju među svojim nekadašnjim sugrađanima ima propala političarka sa Savskog Venca Rada Trajković, koja se godinama lažno u javnosti izdaje za predstavnicu Srba sa Kosova i Metohije.

Broj učesnika tzv. protesta, koju su u Prištini i albanski i inostrani krugovi željno iščekivali, pokazao je koliko su Srbi imuni na sva nastojanja da budu razjedinjeni i kolika je nemoć onih koji bi da se, koristeći pojedince, domognu vlasti i daju sebi na medijskom značaju.

Ovaj propali protest pokazao je da građani nisu zaboravili one koju su godinama sprovodili politiku rasipanja državnog novca i zapošljavanja rođaka i prijatelja a istovremeno i politiku zbrinjavanja i udomljavanja svoje dece daleko od Kosova i Metohije.

Građani nisu zaboravili ni da oni koji su danas protestovali protiv Srbije nisu nijednog trenutka tokom prethodna tri meseca bili uz svoj narod na protestima protiv Prištine i anticivilizacijskih taksa na srpsku robu.

Gračanica je simbol srpske čvrstine i nesalomivosti, simbol srpske svesti o zajedničkoj misiji i cilju, i danas je pokazala da je u svakom smislu putokaz i primer čitavom srpskom narodu.

Hrabrost nije nositi transparente protiv sopstvene države u srcu Gračanice, hrabrost je pamtiti žrtve koje je Gračanica dala, sećati se svih stradanja, biti dostojanstven i imati planove za opstanak i boljitak našeg naroda, zaključuje se na kraju saopštenja Srpske liste.