Непријатност или шала?

"1 од 5 милиона" - Грачаница, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

После синоћњег протеста „1 од 5 милиона“, одржаног у Грачаници, РТВ Грачаница обавештава медије да је новинарка Драгана Станојевић, запослена у овој медијској кући, „доживела непријатност“од председника Удружења новинара Србије на Косову Будимира Ничића. Ничић тврди да се шалио и извињава се, уколико је увредио колегиницу, али и тражи објашњење због чега је Стaнојевићева фотографисала новинаре на протесту.

Уређивачки колегијум РТВ Грачаница је обавестио медије да је новинарка ове медијске куће Драгана Станојевић, која је извештавала са протеста „1 од 5 милиона“, одржаног синоћ у Грачаници , како пише у саопштењу, „доживела непријатност, ни мање ни више него од председника ДНКиМ и дописника Гласа Америке, Будимира Ничића“. Док је Станојевићева фотографисала учеснике протеста, Ничић јој је гласно уз подсмех добацио: “Сликај, сликај, па одмах да пошаљеш Вучићу“, наводи РТВ Грачаница.

„Сматрамо да је овакав поступак, некога ко је и сам новинар и ко би требало да као председник струковног Удружења штити интересе новинара, неприхватљив и тражимо од УНС-а и других струковних удружења да се огласе и осуде овакво понашање. Ово није први пут да Ничић јавно етикетира наше новинаре као режимске, због чега је већина и иступила из УНС-а”, каже се у саопштењу и напомиње да РТВ Грачаница „догађаје не прати селективно и да је до сада испратила све догађаје, који се тичу живота овдашњег становништва”, као и да ће наставити да професионално и објективно извештава са Косова и Метохије.

У писаној изјави за портал Грачаница Онлајн, Будимир Ничић је потврдио да је наведено рекао Драгани Станојевић, али како каже, у шали и са осмехом.

„Никаквог вређања и насиља није било, она је била метар и по од мене и само је она и чула да сам јој то рекао. Ако је она то схватила озбиљно, а не као шалу и ако је помињање председника Србије вређа, ја се извињавам. Занимљиво је да ме је упадљиво сликала, и не само мене, него и поједине друге новинаре, сваког посебно, што они могу и да потврде. Наравно, мени лично не смета што ме је сликала, али ако смо колеге, могла је бар да ми каже да се обријем и средим мало. Дакле, ако сам је увредио колегиницу Драгану, извињавам јој се још једном, мада би и она можда требало да објасни зашто је појединачно фотографисала своје колеге“, закључује председник Удружења новинара Србије на Косову.


Саопштењем се огласила и Српска листа, која “најоштрије осуђује вербално насиље којем је на јучерашњем неуспешном протесту против Србије у Грачаници, у организацији Ђиласа, Јеремића и рент-а-Раде Трајковић, била изложена новинарка РТВ Грачаница Драгана Станојевић.

„Срамно је да се новинарима упућују речи које имају за циљ њихово излагање порузи и спречавање у обављању посла. Жалости нас чињеница да су вербални напади дошли од учесника протеста Будимира Ничића, који је и сам новинар са Косова и Метохије, иначе ангажован као дописник Гласа Америке, и који тренутно обавља функцију председника Друштва новинара Косова и Метохије, огранка УНС-а на КиМ, а чија би дужност ваљда требало да буде заштита колега новинара”, каже се у саопштењу Српске листе и додаје:

Пружамо подршку свим новинарима на Косову и Метохији, који у изузетно тешком условима објективно информишу грађане о дешавањима на Космету, а од струковних удружења очекујемо да неселективно стану у заштиту свих својих колега и у одбрану њиховог права на професионалан рад.


Анђелка Ћуп