Нови кораци и јасне поруке САД због неукидања такси

Након што је америчка амбасада у Приштини одбила да изда визу премијеру Косова Рамушу Харадинају, како би учествовао на Молитвеном доручку, који традиционално организује председник Сједињених америчких држава (САД), и командант Националне гарде Ајове, мајор генерал Тимоти Ор отказао је посету Косову, планирану поводом обележавања 11-те годишњице проглашења независности Косова.

Генерал Безбедносних снага Косова Рахман Рама је о отказивању посете америчког команданта Националне гарде Ајове обавестио председника Косова Хашима Тачија, а као разлог такве одлуке навео је “незадовољство одлукама Владе Косова”.

Кабинет председника Косова је потврдио садржај писма које је послао генерал Рама, а медији преносе и да је мајор генерал Кристофер Конор, који је разговарао са генералом Безбедносних снага Косова, упозорио да се разматрају и друге мере, укључујући и отказивање тренинга и едукативних и војних посета.

И америчка амбасада у Приштини је званично потврдила отказивање посете Косову Команданта Националне гарде Ајове генерала Тимоти Ор-а.

Портпарол америчке амбасаде, Ричард Меи је за портал Коха.нет изјавио да је одлука о таксама на српску робу разлог отказивања посете америчког високог војног званичника.

-Могу да потврдим да је посета Генерала Ора отказана због тарифа на производе Србије и Босне. Немамо други коментар везан за наредне посете или планиране тренинге, изјавио је  Меи.

Пре неколико недеља, амерички председник Доналд Трамп је упозорио косовске званичнике да ће, уколико не буду суспендовали таксе на увоз српске робе, како би дијалог у Бриселу са Србијом био настављен са циљем постизања коначног, свеобухватног споразума између Косова и Србије, САД ускратити сваку сарадњу и помоћ Безбедносним снагама Косова.

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да би се повлачењем одлуке о увозним таксама на робу из Србије отворио пут могућем компромисном решењу са Косовом.

-Надам се да ће разумети (Приштина, прим. аут.) да без договора и без разговора решења нема и да колико је то лоше за нас, толико је лоше и за Албанце. Ако Приштина неће договор шта ја ту да радим, никога не можете да терате, изјавио је председник Србије Александар Вучић у  Врању.

Авни Арифи, шеф кабинета премијера Рамуша Харадинаја поручује да је Косово спремно за дијалог, а када је у питану његов наставак, он је поновио да ће такса бити повучена када Србија призна Косово.

-То зависи искључиво од Србије, ако желе споразум ми смо спремни, ми смо одувек били спремни. Косово је спремно, изјавио је Авни Арифи.

У поподневним сатима састали су се председник Косова Хашим Тачи, премијер Рамуша Харадинај, председник парламента Кадри Весељи, лидер Социјалдемократске Иницијативе Фатмир Љимај, заменик премијера Енвер Хоџај, као и Висар Имери, члан косовског преговарачког тима, како би разговарали о дијалогу са Србијом.

У саопштењу за медије се наводи да је било речи о финалној фази дијалога са Србијом и да су се учесници у разговору сложили да и позиција и опозиција треба да буду заједно и подрже Платформу. У саопштењу се такође истиче да јединство политичке сцене Косова јача међунардну позицију Косова у процесу дијалога.

У међувремену, чланови владиног преговарачког тима кажу да раде на изради платформе за преговоре са Србијом у циљу постизања коначног, свеобухватног споразума, а један од челника овог тима Фатмир Љимај је изјавио да ће платформа бити завршена ове недеље и да ће бити одмах послата на усвајање у скупштину Косова.

-Ако не можемо да ујединимо политички фактор Косова, у најмању руку треба да ујединимо ставове. Радимо пуно на завршетку платформе за дијалог и верујем да ће ова Платформа представити или осликати заједнички став политичког спектра Косова, што ће послати поруку и Косово ће напокон имати званичан положај у односу на дијалог са Србијом, изјавио је Љимај.

Љимај је такође рекао да ће и опозиционе партије, Демократски савез Косова и Покрет Самоопредељење, бити информисани о досадашњим сусретима које је преговарачки тим Косова имао у Бриселу, прецизирајући да је више било речи о техничким припремама у смислу како треба да буде настављен дијалог.

-Став Републике Косово, или наша платформа, у складу је са очувањем суверенитета и интегритета Републике Косово. Основни документ који је донео независност Косова, декларација о независности, Ахтисаријев пакет, одлука Међународног суда правде и тако редом. Једном речју, целокупна платформа је изграђена у духу Устава Републике Косово, изјавио је Љимај за Радио Слободна Европа.

Две опозиционе партије ДСК и Покрет Самоопредељење, одбијају позив владајуће коалиције да учествују у владином тиму за преговоре са Србијом, наводећи да дијалог треба да води премијер, а не председник Косова Хашим Тачи. Посебно се не слажу са идејом Тачија да се до коначног споразума са Србијом може доћи кориговањем граница.

Аналитичар Балканске групе за развојне политике Наим Рашити је у интервуу за Дојче Веле изјавио да изгледа да постоји неки коначни споразум између Косова и Србије, али нема јединства у међународној заједници за такав споразум.

-Оно што се дешава код међунардног и локалног фактора је да не верују да ће доћи до споразума и модификовањем граница, и признањем и са једним свеобухватним споразумом између две земље.

Оно што се дешава с Немачком је да не верује да се споразум може постићи сада, само су почели да размишљају како би изгледао дијалог под новим вођством ЕУ, које се очекује наредне године. Не верујем да ће, на Косову, разлика између лидера око коначног решења убрзо да избледи. И САД тражи да овај процес буде што свеобухватнији и да и има демократски легитимитет, јер у оваквој ситуацији он не може да има прођу, изјавио је Рашити.

Иначе, шеф српске дипломатије Ивица Дачић је изјавио да је погодан тренутак да се направе помаци у решавању косовског питања. Како преноси Телевизија “Мост” Дачић је српским медијима изјавио да је америчка администрација актуелно спремна за компромис између Приштине и Београда, а да актуелна Европска комисија завршава мандат ове године.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај