Харадинај: Доста је било губљења времена, таксе остају на снази до коначног признања

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај

Доста је било губљења времена, преговори између Србије и Косова се морају завршити свеобухватним споразумом који подразумева признање и столицу за Косово у Уједињеним нацијама, рекао је на данашњој конференцији за медије косовски премијер Рамуш Харадинај. Он је поновио да таксе на робу произведену у Србији и Босни и Херцеговини остају на снази до признања Косова од стране Србије. Харадинај је такође изјавио да још увек није одлучио кога ће именовати на место министра пољопривреде уместо смењеног Ненада Рикала.

“Наш став је јасан и ја бих волео да скроз укинем таксе на робу из Србије и БиХ, али то је повезано са признањем од стране Србије и мој став је да се дијалог не повезује са таксама јер је то процес који је почео раније без условљавања. Ни сада не би требало да буде постављања услова”, рекао је на данашњој конференцији за медије Рамуш Харадинај, понављајући по ко зна који пут да се хитно мора постићи свеобухватни споразум између Србије и Косова, који ће решити сва отворена питања, укључујући признање Косова од стране Србије и чланство Косова у Уједињеним нацијама.

Косовски премијер је истакао да се Косово уморило од чекања да се заврши дијалог са Србијом који траје, како је рекао скоро двадесет година и потребан је свеобухватни споразум који ће да уклони таксе, како не би више ни Косово, ни Србија губили време.

“Обећавам свима да настављам да чувам пријатељство са САД, али онаквим изјавама, као што је била да се одлаже посета високог америчког званичника Косову због такси, то пријатељство се квари. Када смо усвајали Закон о специјалном суду, иако је Америка рекла да ми то не радимо, ипак смо усвојили, не бринући баш много за пријатељство”, нагласио је Харадинај.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: седница Владе Косова


 

На питање новинара да прокоментарише изјаву генералног секретара НАТО, да су неке земље, чланице овог савеза разочаране због такси и формирања војске, као и да војска Косова неће моћи да иде на север без одобрења команданта КФОР-а, Харадинај је рекао да је војни протокол, како је рекао, за целу земљу, предат НАТО.

“Више нема север-југ, ради се о једном Косову и војска је за целу земљу. То морамо да поштујемо и председник, и ја и сви остали”, казао је Харадинај, наглашавајући да Косово никада неће употребити војску против својих грађана, укључујући и Србе на северу, који немају разлога да се брину јер су грађани Косова као и сви остали.

Оставке градоначелника општина са севера Косова нису законске и неће се разматрати, јер су упућене непостојећој институцији (Влади Косова и Метохије, прим. аут.), рекао је данас Рамуш Харадинај.

„Те оставке нису валидне јер нису написане по закону. За Косово и наш закон, они су још градоначелници“, рекао је премијер Косова, додајући и да је морао због политичких захтева посланика Скупштине Косова да смени министра пољопривреде Ненада Рикала.

„Сада треба да изаберем новог министра, али још увек нисам одлучио и још увек не знам ко ће то да буде“, закључио је Харадинај на конференцији за медије после редовне седнице Владе.


Пре данашње седнице Владе, косовски премијер Рамуш Харадинај је имао састанак са америчким амбасадором на Косову, Филипом Коснетом.

“И данас је поновљен јасан став САД, а то је да они сугеришу да се укину таксе и да се отвори пут за дијалог. Али, ми смо разговарали и о другим темама које се односе на билатералне односе између две земље”, рекао је Харадинај.


Анђелка Ћуп