Таксе и даље главна препрека евентуалном наставку дијалога

Отказивање посете Команданта Националне гарде Ајове, генерал мајора Тимоти Ор-а Косову, поводом 11 годишњице проглашења независности и могућност да Безбедносне снаге Косова не добију возила у вредности од 12 милиона евра, донацију америчке војске косовској, није ни за педаљ померио став премијера Рамуша Харадинаја да размотри могућност суспендовања таксе од 100 одсто на на увоз српске робе, како би се отворио пут дијалогу са Србијом.

Други разлог, због чега би Харадинај у ствари требао да размоти одлуку Владе која је донета почетком новембра прошле године је, како сами представници САД истичу, стратешки интерес САД.

Национална гарда Ајове има дугогодишњу сарадњу са Косовским безбедносним снагама у оквиру Програма о државном партнерству из 2011. године.

Командат Косовских безбедносних снага, Рахман Рама је изјавио за Радио Слободна Европа да је само прошле године било воше од 110 заједничких активности у различитим областима.

-Видели смо напредак унутар наше институције, професионални развој, размену искустава, те пружање подршке. Програм партнерства који постоји је веома важан за нас, нарочито сада у ово време, након што су изгласани закони и што су снаге добиле нову мисију, изјавио је Рама.

Могући прекид сарадње са Косовским безбедносним снагама поменуо је у писму амерички председник Доналд Трамп, упућеном, пре извесног времена, на адресу косовског председника Хашима Тачија, у којем, поред осталог тражи суспендовање такси на увоз српске и босанске робе на одређено време, како би се дала шанса дијалогу са Србијом.

Аналитичар Иљир Ибрахими је за Радио Слободна Европа изјавио да је одука о увођењу такси на српску робу био политички потез и да је она постигла свој циљ.

-Постигнута је порука да Косово има могућности да донесе такву велику одлуку и суспендовање не значи укидање таксе. Суспензија значи на одређено време, јер је дијалог амерички стратешки интерес и не можемо да предузмемо кораке који спречавају тај дијалог. Ако такса смета, онда њено суспендовање отвара пут дијалогу и онда смо на линији са стратешким америчким интересима, а бити на линији са америчким стратешким интересом је и стратешки интерес Косова, рекао је Ибрахими.

Професор међународног права Африм Хоти каже да очекује да косовске институције пронађу брзо решење за укидање такси.

-Мислим да су то први веома озбиљни знаци од америчке Владе. Зато мислим да на основу ових рефлексија треба да имамо наш одговор, одговарајући одговор. Не верујем много на нарушавање односа , потпуно нарушавање, јер сам сигуран да актуелни званичници и свако на Косову зна и има у виду важност односа Косова са САД. Зато, ја верујем да ће се пронаћи неко решење и да ће се очувати пријатељство са САД, без којег је стварно незамисливо да Косово напредује, изјавио је Хоти.

Током јучерашњег дана два пута су се састали председник Косова Хашим Тачи са премијером Рамушом Хардинајем и председником парламента Кадри Весељијем, а у разговору су учествовали и неки чланови владиног тима за преговоре са Србијом. Како је након ових разговора саопштено јавности, тема разговора била је платформа за дијалог са Србијом, која би требала да се до краја ове недеље нађе пред посланицима косовског парламента на гласање.

О могућем повлачењу или суспензији такси које је косовска влада увела на увоз српске робе, јуче није било речи, а експерт за Европско право, професор Бљерим Бурјани сматра да Сједињене америчке државе (САД) и Европска Унија (ЕУ) полако губе стрпљење и да то није добро за Косово.

-Ако господин Харадинај не жели да повуче таксе, онда то може да уради парламент са својим мандатом, а то би било добро решење и за господина Харадинаја, у супротном, може се десити реконструкција владе, где очекујем да господин Кадри Весељи постане премијер, рекао је за РТК2 стручњак за Европско право професор Бљерим Бурјани.

У међувремену, премијер Рамуш Харадинај је у Дечанима изјавио да “да је онај ко жели да помера границе Косова, непријатељ Косова”.

-Ако отворимо границе овог Косова, отворићемо гробнице оних које данас памтимо, отворићемо њихове ране и проузроковати им бол. Онај ко помери границе Косова је непријатељ Косова, поручио је косовски премијер, алудирајући на изјаве председника Косова да се односи са Србијом могу решити кориговањем граница.

Председник Косова Хашим Тачи је прошле године по први пут поменуо кориговање граница са Србијом, а у дебати у Савету за спољне односе у Вашингтону, Тачи је изјавио да ће коначни споразум са Србијом укључивати и “благо” кориговање” граница између Косова и Србије.

-Једна од тачака ће бити демаркација границе између Косова и Србије….то је могућност за кориговање границе и на северу Косова и на Југу Србије. Ако је благо кориговање границе цена за коначни мировни споразум, онда то треба да буде прихватљиво”, изјавио је поред осталог Тачи.

Политички аналитичар Рамуш Тахири је оценио да се процес дијалога уско везује за унутрашња политичка неслагања на Косову.

-Има неслагања политичког спектра у земљи. Ово говори да нису на нивоу задатка, не разумеју важност дијалога, нису припремљени и бездушно користе ово питање за личне интересе, изјавио је Тахири.

Ипак, док владин косовски тим припрема платформу за дијалог са Србијом, мало је вероватно да ће премијер Косова Рамуш Харадинај испунити услов који је поставила Србија за његов наставак и укине одлуку о увођењу такси на увоз српске робе. У овом контексту није извесно ни да ли ће и како бити настављен дијалог у Бриселу.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај