Таксе стављају под знак питања односе са САД

Премијер Косова Рамуш Харадинај јуче се у неколико наврата састао са челницима косовских институција, а тема дискусије била је могућности суспензије таксе на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине (БиХ), на иницијативу Сједињених Америчких Држава (САД), како би се отворио пут дијалогу у Бриселу и евентуалном постизању коначног и свеобухватног споразума између Косова и Србије.

Амерички амбасадор Филип Коснет је током јучерашњег дана лично предао писмо косовским челницима које су потписали заменик помоћника државног секретара Метју Палмер, заменица помоћника секретара одбране Лаура Купер и главни директор за европска питања Националног савета за безбедност САД Џон Ерт, у којем се поред осталог наводи да док Влада Косова не буде суспендовала одлуку о таксама не може да се очекује да се односи између Косова и САД врате на пређашњи, завидан ниво.

“Након што су наши захтеви за суспензију такси занемарени, одлучили смо да предузмемо кораке како би показали нашу забринутост, узимајући у обзир и наше партнерство на пољу безбедности. За почетак, одлучили смо да откажемо планирано путовање команданта Националне гарде Ајове, генерала Ора на Косово. Његова посета је требало да се фокусира на билатералну безбедносну сарадњу. С обзиром на некорисне кораке које је предузела ваша влада, било би неприкладно да до такве посете дође. Пажљиво ћемо размотрити друге аспекте наше сарадње и преиспитати да ли и њих такође треба смањити/прекинути”, наводи се у писму америчких званичника.

У наставку писма се истиче да Косово нема бољег пријатеља од САД, и да се на хиљаде дипломата и војника САД ангажовалу у напорима да Косово изгради своју будућност.

“Незамисливо је да после свега што смо заједно остварили, Косово се тако олако односи према нашем пријатељству и игнорише наше савете. САД су спремне да помогну и подрже Косово у постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа са Србијом, који би се базирао на узајамном признању, који може да се спроведе, буде трајан и од користи за обе стране”, истиче се у писму косовским звааничницима.

Након сусрета са америчким амбасадором Коснетом, премијер Харадинај је поновио да одлука о таксама није донета против САД нити против дијалога.

-Молим доносиоце одлука у Америци да нас схвате да не можемо да се покоримо Србији, Србији која се подсмева са признањима, подсмева што се нисмо учланили у Интерпол, и Србији која напада породице и чланове Косовских безбедносних снага, изјавио је поред осталог Харадинај.

Јуче су о Косовским безбедносним снагама разговарали и министри одбране земаља НАТО-а, а Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је изјавио да су неки савезници НАТО-а разочарани одлуком косовске Владе о увођењу таксе на српску и босанску робу. Столтенберг је такође затражио да се поштује Бриселски споразум, постигнут 2013. године, по којем Косовске безбедносне снаге не могу да уђу на север Косова без дозволе команданта КФОР-а.

Премијер Харадинај, је међутим, имао одговор и за Генералног секретара НАТО-а.

-Понудили смо НАТО-у нови протокол, нема више севера и југа, Косово је целовито, то треба сви да схватимо, и председник и ја и сви. Нема више специфичности, да ли је север или југ. Косово није заинтересовано да ствара доктрине и да користи војску против свог народа, изјавио је Харадинај.

Косовски премијер јуче није поштедео ни Високу представницу Европске Уније (ЕУ) за спољну политику и посредницу у косовско–српском дијалогу Федерику Могерини, за коју је рекао да се са својим ставовима у дијалогу са Србијом сврстала “међу непријатељима Косова”.

-Успех Косова се не везује за динамику госпође Могерини, нити за агенду дијалога. Нико не може да буде бескориснији за Косово него што је то Могерини. Она је преусмерила дискусију, уместо да се говори о споразуму са Србијом око признања, она је усмерила дискусију на територију и границе. Она је непријатељ моје земље”, изјавио је Харадинај за Ора Нењс.

Ипак, захтеву за укидање таксе на увоз срске и босанске робе, изнели су јуче и немачки званичници. Немачки посланик и известилац за Србију у Европском парламенту. Дејвид МекАлистер.

-Одлука Владе Косова да примени таксе од 100 осто на робу из Србије и БиХ је јасно кршење Споразума ЦЕФТА-е и Споразума о Стабилизацији и придруживању. Позивам Владу у Приштини да поништи ову одлуку како би, надам се, дијалог био настављен, изјавио је МекАлистер, додајући да се не може постићи законски обавезујући споразум без уклањања такси.

-Разумем да су обе стране забринуте, разуме да није лако, али исто тако желим да истакнем да су двојица председника Александар Вучић и Хашим Тачи подигли дијалог на нови ниво, пренео је изјаву Мекалистера Љајми.нет.

Чврст став Рамуша Харадинаја да таксе не буду укинуте или суспендоване док Србија не буде признала Косово, критиковали су представници опозиције, али и владајуће коалиције и сам председник Косова.

Посланик Демократског савеза Косова Исмет Бећири сматра да “нико нема право да се игра са пријатељством и партнерством са САД, са државом која је Косово спасила од уништења. Са овима што владају, доводи се у опасност наше биће. Грађани нису са вама. Косово, само са својим и грађанима САД могу да иду напред”, написао је Бећири на Фејсбук страници.

И посланик “Алтернативе”, Иљир Деда је у емисији “Прессинг” на телевизији Т7 изнео став да премијер Харадинај треба привремено да суспендује таксе на робу из Србије, а председник Косова Хашим Тачи је истакао да никада није мислио би Косово могло да буде у позицији да његови односи са САД дођу под знак питања.

  -Косово не треба да ствара препреке у процесу дијалога. Верујем да ћемо у наредним данима и недељама пронаћи креативно решење. Ни једна штета у односу на Србију не оправдава наношење штете односима са САД, истакао је Тачи за Радиотелевизију Албанија.

У међувремену , владин тим за преговоре са Србијом у Бриселу, најавио је да ће Нацрт платформе за дијалог са Србијом бити дата на усвајање посланицима косовске скупштине у предстојећи петак.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај