ДСС пред Председништвом Србије организује протест против продаје Косова

Милош Јовановић, фото; Фонет, Марија Ђоковић

Демократска странка Србије (ДСС) и други покретачи Апела за одбрану Косова и Метохије позвали су данас грађане да се окупе у Београду на протестном скупу у понедељак, 18. фебруара, како би показали да су против „велеиздаје“ и настојања власти да „Србију разграничи са самом собом“.

Скуп ће се одржати, како је речено на конференцији за новинаре, у центру Београда, на Тргу Николе Пашића а затим ће се грађани упутити пред зграду Председништва Србије где ће бити одржани говори.

Председник Државотворног покрета Србије Слободан Самарџић је рекао да овај протест није „конкуренција ни критика“ протеста који се два месеца одржавају широм Србије под мотом Један од пет милиона, јер су изнети захтеви оправдани, већ је „допуна“ с обзиром да у њима недостаје питање Косова које је „главно за Србију“.

Према његовим речима, предаја Косова није само територијално питање већ представља и антидемократско поступање јер руши институције државе, својствено „аутократско диктаторском владању“.

Члан Политичког савета ДСС Часлав Копривица је истакао да истраживања показују да су грађани највећим делом против предаје Косова и додао да организатори протеста желе да их покрену из „пасивног супротстављања такозваном разграничењу“.

„Доћи ћемо пред зграду Председништва да кажемо да смо против таквих намера власти, то ће представљати активан отпор“, рекао је Копивица о протестном скупу, чији су оганизатори подсетили да је 17. фебруара 2008. скупштина у Приштини прогласила незвисност Косова.

(Бета)