Европски парламент: Краснићи и Пицула на састанку Парламентарне комисије за стабилизацију и придуживање Косова ЕУ

Чланови Скупштине Косова и Европског парламента састали су се данас у Стразбуру на састанку Парламентарне комисије за стабилизацију и придруживање Косова. Састанку су председавали Мемљи Краснићи (ПДК, Косово) и Тонино Пицула (С&Д, Хрватска), саопштила је служба за односе са јавношћу Скупштине Косова.

  Свеобухватне и плодне расправама о низу важних питања, чиниле су састанак на коме се разговарало и примену Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Косова, процесу либерализације визног режима за грађане Косова и важности наставка дијалога између Косова и Србије, наведено је у информацији. Даље се наоводи да су разматрана питања у вези са социјалном и економском ситуацијом на Косову, али и о процесу трансформације Косовских безбедносних снага у редовну војску.

Саговорници су се сложили да је потребан напредак у процесу нормализације односа између Косова и Србије, како би обе стране постигле обавезујући правни споразум кроз дијалог који подржава ЕУ. У том смислу, и Косовкса и Хравтска страна  је имала различита мишљења о тарифама које је Косово наметнуло за производе Србије и Босне и Херцеговине. Међутим, сложили су се око мишљења да је наставак дијалога неопходан и да захтијева посвећеност обе стране.

Што се тиче процеса визне либерализације, чланови су поновили да је Косово испунило све своје обавезе и да одлуке релевантних институција ЕУ треба да се донесу без одлагања.

И.М.