Platforma za dijalog srpemna, takse još uvek na snazi

Хашим Тачи и Филип Коснет

Jedan od čelnika kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, Fatmir Ljimaj je izjavio da će sutra biti predata Platforma za dijalog poslanicima skupštine Kosova na glasanje.

Jedan od čelnika kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, Fatmir Ljimaj je izjavio da će sutra biti predata Platforma za dijalog poslanicima skupštine Kosova na glasanje.

-Najzad, platforma je dobila konačan oblik, danas smo imali susret sa premijerom, predsednikom, predsednikom parlamenta i sva trojica su dala podršku, a u 15 sati treba da se glasa za nju. Platforma je u skladu sa interesima Kosova”, rekao je između ostalog Ljimaj.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je posle sastanka sa vladinim timom za dijalog izjavio da je platforma održiv principijelan dokument, koji sadrži i ciljeve koje ima Kosovo u dijalogu.

-Ova Platforma izvire iz Ustava i ustavnih obaveza, i garancija je mira za Kosovo. Dao sam podršku platformi i sigurno ćemo imati i konsultacije sa opozicionim liderima. Ako Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK) ne učestvuju u delegaciji, oni mogu da daju svoj doprinos, bilo da podrže platformu, bilo da je komentarišu”, izjavio je Haradinaj.

Kako prenose kosovski mediji, pored platforme, čelnici institucija i članovi pregovaračkog tima su nakon kritika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i insistiranja kosovskog predsednika Tačija da takse na uvoz robe treba da se suspenduju, na sastanku razgovarali i o odluci Vlade za uvođenje taksi od 100 odsto na srpsku i bosansku robu. Amerika govori sama, ni ja, ni predsednik nismo portparoli Amerike. Oni govore sami, znaju da objasne stvari, izjavio je Haradinaj novinarima.

Premijer Kosova koji se poslednjih dana suočava sa snažnim pritiskom, pre svega SAD da suspenduje odluku o taksi na uvoz srpske robe na određeno vreme, kako bi dijalog u Briselu između Kosova i Srbije bio nastavljen, u emisiji “Rubikon” na jednoj prištinskoj televiziji je izjavio da suspenzija ove odluke “nije opcija”.

Haradinaj je izjavio da je otvoren za bilo kakvo rešenje, koje će biti korisno za Kosovo, ne odbacujući ni osnivanje sveobuhvatne Vlade, ali odbacujući pritom mogućnost da podnese ostavku.

-Ja neću podneti ostavku. Znate li zašto? Jer mislim da imam pravo što sam doneo takvu odluku i stav koji sam doneo za ovu zemlju“, izjavio je Haradinaj.

I šef Haradinajevog kabineta Avni Arifi je izjavio da različiti stavovi unutar vladajuće koalicije u vezi odluke o taksama nisu dovele do potresa među koalicionim partnerima, potvrđujući da ona neće biti povučena, jer nema veze sa dijalogom sa Srbijom.

Predsednik Hašim Tači se i juče sastao sa američkim ambasadorom Filip Kosnetom, a kako mediji prenose, dvojica sagovornika su se složila da je od vitalnog značaja uklanjanje svih prepreka kako bi dijalog sa Srbijom bio nastavljen i otvaranje puta za postizanje mirovnog sporazuma.

-Kosovo i SAD dele zajedničke vrednosti, principe i ciljeve. U ovom slučaju, naš zajednički cilj je da izgradimo održivi mir i stabilnost na Kosovu i u regionu, kao preduslov za razvoj i prosperitet naše zemlje. Ključ za mir je postizanje mirovnog, sveobuhvatnog i konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, izjavio je ovim povodom Tači.

U intervjuu za Radio televiziju Kosovo (RTK), Tači je upozorio da ukoliko taksa na uvoz srpske robe ne bude suspendovana, Kosovo može da postane izolovana zemlja.

-Nastavak ovakvog stanja ne donosi dobro Kosovu, domaćim institucijama. Možemo imati mere koje će biti primenjene prema Kosovu od strane saveznika. Od Evropske Unije (EU) neće biti liberalizacije viza i može biti zabrinjavajućih mere po građane i državu, izjavio je Tači.

Predsednik Kosova je kritikovao premijera Haradinaja, navodeći da treba da se poštuju saveti koji dolaze iz SAD.

-Odgovarajući sa ‘ne’ Americi, prevazilazimo i zemlje koje su bile u konfliktu sa Amerikom, prokomentarisao je Tači, nepokolebljivost Haradinaja, kada su takse na srpsku robu u pitanju.

Tači je istakao da je odluka o taksama “politički incident”, odluka koja nije dovoljno analizirana.

Pojedini mediji spekulišu da bi Haradinaj mogao da stavi na dnevni red Vlade glasanje za moguću suspenziju taksi, ali je sam premijer odbacio takvu mogućnost.

-Ne može ovo (pitanje, prim. aut.) da dođe do Vlade, jer ja potvrđujem dnevni red prema našem zakonodavstvu, nema kako da to dođe. Nema potrebe da igramo igre, svi smo odrasli. Tražio sam i od Veseljija, Ljimaja, zajednica, da me poštuju dok sam na ovom položaju. Ja sam dobio njihovo poverenje da vodim Vladu, predlog nije bio ilegalan, bila je to jedinstvena odluka. Ne možeš da promeniš Vladu odlukom bez volje premijera, izjavio je Haradinaj.

I predstavnici opozicije, kao i civilno društvo podeljeno je u vezi stava Haradinaja. Jedni smatraju da Haradinaj treba da ostane pri odluci o taksama, odbacujući mogućnost da odnosi između SAD i Kosova mogu biti narušeni, dok drugu smatraju da su ti odnosi već narušeni i da je važno da se veoma brzo ponađe modalitet suspendovanja taksi i nastavka dijaloga u Briselu.

KosovoLajv– Violeta Oroši Berišaj