Платформа за дијалог српемна, таксе још увек на снази

Један од челника косовског преговарачког тима за дијалог са Србијом, Фатмир Љимај је изјавио да ће сутра бити предата Платформа за дијалог посланицима скупштине Косова на гласање.

-Најзад, платформа је добила коначан облик, данас смо имали сусрет са премијером, председником, председником парламента и сва тројица су дала подршку, а у 15 сати треба да се гласа за њу. Платформа је у складу са интересима Косова”, рекао је између осталог Љимај.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је после састанка са владиним тимом за дијалог изјавио да је платформа одржив принципијелан документ, који садржи и циљеве које има Косово у дијалогу.

-Ова Платформа извире из Устава и уставних обавеза, и гаранција је мира за Косово. Дао сам подршку платформи и сигурно ћемо имати и консултације са опозиционим лидерима. Ако Покрет Самоопредељење и Демократски савез Косова (ДСК) не учествују у делегацији, они могу да дају свој допринос, било да подрже платформу, било да је коментаришу”, изјавио је Харадинај.

Како преносе косовски медији, поред платформе, челници институција и чланови преговарачког тима су након критика Сједињених Америчких Држава (САД) и инсистирања косовског председника Тачија да таксе на увоз робе треба да се суспендују, на састанку разговарали и о одлуци Владе за увођење такси од 100 одсто на српску и босанску робу. Америка говори сама, ни ја, ни председник нисмо портпароли Америке. Они говоре сами, знају да објасне ствари, изјавио је Харадинај новинарима.

Премијер Косова који се последњих дана суочава са снажним притиском, пре свега САД да суспендује одлуку о такси на увоз српске робе на одређено време, како би дијалог у Бриселу између Косова и Србије био настављен, у емисији “Рубикон” на једној приштинској телевизији је изјавио да суспензија ове одлуке “није опција”.

Харадинај је изјавио да је отворен за било какво решење, које ће бити корисно за Косово, не одбацујући ни оснивање свеобухватне Владе, али одбацујући притом могућност да поднесе оставку.

-Ја нећу поднети оставку. Знате ли зашто? Јер мислим да имам право што сам донео такву одлуку и став који сам донео за ову земљу“, изјавио је Харадинај.

И шеф Харадинајевог кабинета Авни Арифи је изјавио да различити ставови унутар владајуће коалиције у вези одлуке о таксама нису довеле до потреса међу коалиционим партнерима, потврђујући да она неће бити повучена, јер нема везе са дијалогом са Србијом.

Председник Хашим Тачи се и јуче састао са америчким амбасадором Филип Коснетом, а како медији преносе, двојица саговорника су се сложила да је од виталног значаја уклањање свих препрека како би дијалог са Србијом био настављен и отварање пута за постизање мировног споразума.

-Косово и САД деле заједничке вредности, принципе и циљеве. У овом случају, наш заједнички циљ је да изградимо одрживи мир и стабилност на Косову и у региону, као предуслов за развој и просперитет наше земље. Кључ за мир је постизање мировног, свеобухватног и коначног споразума између Косова и Србије, изјавио је овим поводом Тачи.

У интервјуу за Радио телевизију Косово (РТК), Тачи је упозорио да уколико такса на увоз српске робе не буде суспендована, Косово може да постане изолована земља.

-Наставак оваквог стања не доноси добро Косову, домаћим институцијама. Можемо имати мере које ће бити примењене према Косову од стране савезника. Од Европске Уније (ЕУ) неће бити либерализације виза и може бити забрињавајућих мере по грађане и државу, изјавио је Тачи.

Председник Косова је критиковао премијера Харадинаја, наводећи да треба да се поштују савети који долазе из САД.

-Одговарајући са ‘не’ Америци, превазилазимо и земље које су биле у конфликту са Америком, прокоментарисао је Тачи, непоколебљивост Харадинаја, када су таксе на српску робу у питању.

Тачи је истакао да је одлука о таксама “политички инцидент”, одлука која није довољно анализирана.

Поједини медији спекулишу да би Харадинај могао да стави на дневни ред Владе гласање за могућу суспензију такси, али је сам премијер одбацио такву могућност.

-Не може ово (питање, прим. аут.) да дође до Владе, јер ја потврђујем дневни ред према нашем законодавству, нема како да то дође. Нема потребе да играмо игре, сви смо одрасли. Тражио сам и од Весељија, Љимаја, заједница, да ме поштују док сам на овом положају. Ја сам добио њихово поверење да водим Владу, предлог није био илегалан, била је то јединствена одлука. Не можеш да промениш Владу одлуком без воље премијера, изјавио је Харадинај.

И представници опозиције, као и цивилно друштво подељено је у вези става Харадинаја. Једни сматрају да Харадинај треба да остане при одлуци о таксама, одбацујући могућност да односи између САД и Косова могу бити нарушени, док другу сматрају да су ти односи већ нарушени и да је важно да се веома брзо понађе модалитет суспендовања такси и наставка дијалога у Бриселу.

КосовоЛајв– Виолета Ороши Беришај