Виногорје Велике Хоче и Ораховца: резидба првих чокота за Трифундан

Свети мученик Трифун, заштитник винограда, свечано је данас обележен у постојбини вина и виноградара, Великој Хочи и Ораховцу, на југу Косова и Метохије. Игуман манастира Светих Архангела, Михајло служио је свету литругију у капели Светог Трифуна у Великох Хочи,  уз саслужење пароха хочанског Миленка, ораховачког Веље, пароха призренског Слободана и оца Николе, пароха косовопољског. Прве чокоте у Очанском и Равачком виногорју, после молитве, орезао је отац Михајло, а дечански монах Кирило, који брине о виноградима и Дечанској виници у Великој Хочи, полио их је вином

Дан виноградара, Свети Трифун, уједно је и крсна слава Ораховца, града који је после Велике Хоче надалеко чувен по најбољем вину и домаћинским виноградима.

Резање славског колача у Великој Хочи, фото, О. Радић, ГрачаницаОнлајн

У част градске славе, у Параклису Светог Трифуна у Великој Хочи, служена је света литургија којој су поред мештана присуствовали и гости пристигли из других српских средина.

Игауман Михајло је на крају литургије у беседи рекао да преостали Срби на овим просторима треба да наставе да живе у слози и у љубави са Богом:

-Данас браћо и сестре, сви ми и сви ви овде сабрани, немамо пречу браћу од нас који се виђамо свакодневно и често, немамо никог пречег од нас који се окупљамо у овим светињама и сведоци смо да нам није лоше. Лоше је само онима, како се каже у нашем народу, који траже хлеба преко погаче. Али ко хоће да једе погачу, имамо погача довољно, имамо хране имамо пића, ништа нам не фали осим бољих услова, више овога или више онога. Сведоци смо да када стекнемо све и имамо некога великог богатства, ни тада нисмо срећни, фали нам још мало овога и још мало онога. Зато баћо и сестре, на овај дивни празник Светог мученика Трифуна и на славу свих вас, овде осталих у Хочи, нека вам је срећна слава и верујте у Бога и надајте се у помоћ Божју и верујте једни у друге и Господ ће вам дати снаге и опстаћемо и ми Срби на Косову и Метохији. Док и последњи од нас буде ту оно је наше, а могу да га зову како год хоће, рекао је игуман светих Архгангела код Призрена у беседи окупљеним верницима.

Поводом славе Ораховца, у име Привремног органа Скупштине Општине Ораховац, колач је принео Јован Ђуричић. Марко Сташић је после резања примио део колача чиме је и свечано озваничен за домаћина славе наредне године.

Домаћини славе, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

После литургије,  отац Кирило, који брине о манастирским виноградима и Дечанској виници, традиционално је ишчитао молитву, вином пошкорпио док је први чокот орезао у Хочанском виногорју орезао отац Михајло.

„Молимо се богу и Светом Трифуну да ове године роди виноград много више него лане и да у буде у славу Божју и на здравље свих нас који габудемо користили“, рекао је отац Кирило.

Освештавање чокота, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Ораховчани и житељи Велике Хоче традиоционално о Светом Трифуну, по окончању црквене литургије, излазе у виноград, где се најпоре окупе уз вино, здравицу и ломљење погаче, изаберу домаћина за наренду годину и онда приступе резидби чокота. Треба напоменути да је овогодишњи домаћин виноградарске славе, која је обележена у ораховачким виноградима, био Мишко Лазић из Косовске Митровице.

Ораховачки виноградари, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Тако су виноградари овог краја уз ломљење погаче, песму, иће и пиће обележили Светог Трифуна. После овога се и младо и старо из овог краја обрело у винограде, где је међу чокотма обрезивало гране винове лозе.

И. Миљковић – О. Радић