Vinogorje Velike Hoče i Orahovca: rezidba prvih čokota za Trifundan

Sveti mučenik Trifun, zaštitnik vinograda, svečano je danas obeležen u postojbini vina i vinogradara, Velikoj Hoči i Orahovcu, na jugu Kosova i Metohije. Iguman manastira Svetih Arhangela, Mihajlo služio je svetu litrugiju u kapeli Svetog Trifuna u Velikoh Hoči,  uz sasluženje paroha hočanskog Milenka, orahovačkog Velje, paroha prizrenskog Slobodana i oca Nikole, paroha kosovopoljskog. Prve čokote u Očanskom i Ravačkom vinogorju, posle molitve, orezao je otac Mihajlo, a dečanski monah Kirilo, koji brine o vinogradima i Dečanskoj vinici u Velikoj Hoči, polio ih je vinom

Dan vinogradara, Sveti Trifun, ujedno je i krsna slava Orahovca, grada koji je posle Velike Hoče nadaleko čuven po najboljem vinu i domaćinskim vinogradima.

Rezanje slavskog kolača u Velikoj Hoči, foto, O. Radić, GračanicaOnlajn

U čast gradske slave, u Paraklisu Svetog Trifuna u Velikoj Hoči, služena je sveta liturgija kojoj su pored meštana prisustvovali i gosti pristigli iz drugih srpskih sredina.

Igauman Mihajlo je na kraju liturgije u besedi rekao da preostali Srbi na ovim prostorima treba da nastave da žive u slozi i u ljubavi sa Bogom:

-Danas braćo i sestre, svi mi i svi vi ovde sabrani, nemamo preču braću od nas koji se viđamo svakodnevno i često, nemamo nikog prečeg od nas koji se okupljamo u ovim svetinjama i svedoci smo da nam nije loše. Loše je samo onima, kako se kaže u našem narodu, koji traže hleba preko pogače. Ali ko hoće da jede pogaču, imamo pogača dovoljno, imamo hrane imamo pića, ništa nam ne fali osim boljih uslova, više ovoga ili više onoga. Svedoci smo da kada steknemo sve i imamo nekoga velikog bogatstva, ni tada nismo srećni, fali nam još malo ovoga i još malo onoga. Zato baćo i sestre, na ovaj divni praznik Svetog mučenika Trifuna i na slavu svih vas, ovde ostalih u Hoči, neka vam je srećna slava i verujte u Boga i nadajte se u pomoć Božju i verujte jedni u druge i Gospod će vam dati snage i opstaćemo i mi Srbi na Kosovu i Metohiji. Dok i poslednji od nas bude tu ono je naše, a mogu da ga zovu kako god hoće, rekao je iguman svetih Arhgangela kod Prizrena u besedi okupljenim vernicima.

Povodom slave Orahovca, u ime Privremnog organa Skupštine Opštine Orahovac, kolač je prineo Jovan Đuričić. Marko Stašić je posle rezanja primio deo kolača čime je i svečano ozvaničen za domaćina slave naredne godine.

Domaćini slave, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Posle liturgije,  otac Kirilo, koji brine o manastirskim vinogradima i Dečanskoj vinici, tradicionalno je iščitao molitvu, vinom poškorpio dok je prvi čokot orezao u Hočanskom vinogorju orezao otac Mihajlo.

„Molimo se bogu i Svetom Trifunu da ove godine rodi vinograd mnogo više nego lane i da u bude u slavu Božju i na zdravlje svih nas koji gabudemo koristili“, rekao je otac Kirilo.

Osveštavanje čokota, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Orahovčani i žitelji Velike Hoče tradiocionalno o Svetom Trifunu, po okončanju crkvene liturgije, izlaze u vinograd, gde se najpore okupe uz vino, zdravicu i lomljenje pogače, izaberu domaćina za narendu godinu i onda pristupe rezidbi čokota. Treba napomenuti da je ovogodišnji domaćin vinogradarske slave, koja je obeležena u orahovačkim vinogradima, bio Miško Lazić iz Kosovske Mitrovice.

Orahovački vinogradari, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Tako su vinogradari ovog kraja uz lomljenje pogače, pesmu, iće i piće obeležili Svetog Trifuna. Posle ovoga se i mlado i staro iz ovog kraja obrelo u vinograde, gde je među čokotma obrezivalo grane vinove loze.

I. Miljković – O. Radić