Грачаница: Нови протест „1 од 5 милиона“ – Где су границе нашег живљења и да ли смо у линији нечијег компромиса?

Фото: РТВ Ким

Протест „ 1 од 5 милиона“ одржан је у петак увече, други пут у Грачаници. „Протестима подржавамо бунт народа у Србији који је устао против једнопартијске приватизације државе и њених иснтитуција, цензуре слободне мисли, слободе говора и слободе изборног права“, наглaсили су учесници протеста. Председнику Србије Александру Вучићу окупљена група грађана је поручила да се бунe јер не знају где су границе живљења косовских Срба, као и где су линије нечијег компромиса и српског опстанка на Косову.

Група од петнаестак грађана окупила се на Сретење у центру Грачанице у знак подршке протестима „1 од 5 милиона“ који се протеклих месеци одржавају у многим градовима широм уже Србије. Организатори протеста су актуелној власти у Републици Србији поручили да су Срби са Косова и Метохије доста ћутали и сагињали главу пред истином.

 -Ми се бунимо зато што не знамо где су постављене границе нашег живљења и где ћемо бити разграничени и где смо ми у линијама нечијег компромиса, као и где су линије нашег опстанка, питао је један од организатора протеста, Бранислав Марковић из Грачанице.

Бранислав Марковић, фото: РТВ Грачаница

Марковић је додао да се делимично слаже са тим да можда сада и није иделана прилика за бунт и сметње, али је и подсетио да су исте прилике биле и давне 1968; 1974; 1999; 2004; 2008. године.

 -Ови или они избори заустављање воза у Рашки, хапшење Марка Ђурића, наметање такси и осталог за Србе са Косова никада није било правог времена да се побуне и подигну свој глас, јер су увек ћутали и трпели, не желећи да испадну они ти који ће први уништити интересе српског народа или некоме засметати. Али сада, када се побунио српски народ у Србији, устали смо и ми. Устали смо против оних од којих сиротиња сакупља мрве са стола, док се они масте о државном буџету, док се избеглице зајме за плаћане кирије, док куће и станове добијају људи који куће већ имају, а са друге стране неко растеже социјалу с почетка и краја месеца као гумену жваку. Ми смо устали,  као што је устао и народ у Србији да кажемо да то и нас боли, рекао је Марковић.

Са протеста групе грађана, Марковић је упутио и поруку српском председнику Александру Вучићу:

 – Председниче, ако мислите да смо ми косовци тај неподношљиви терет, када говорите да уставри овде пре нисмо ни постојали и да смо неки мит, ако смо ми ти због којих морате да доносите неке тешке одлуке, ако смо ми ти због којих смањујете наш број од 100 хиљада на број од 20 онде, 20 овде и нула негде, онда нам то и реците, да знамо и да ли да на наше куће ставимо натпис собе за издавање или куће на продају, рекао је Бранислав Марковић.

Тамара Зеленовић, фото; РТВ Грачаница

Једна од учесница протеста, Тамара Зеленовић је рекла да је ту јер жели да пружи пордшку свим младима који су без посла али који желе да опстану и остану на Косову и Метохији. Она је рекла да је пре нешто више од годину дана, када је председник Вучић разговарао са народом у Лапљем Селу, њој обећано да ће да добије посао, али, како је нагласила од тога до данас нема ништа.

„ Ја нисам овде дошла да рушим државу Србију, већ да подигнем глас у име свих младих који су као и ја без посла“, рекла је Зеленовићева.

После прочитаних захева група окупљних грађана се мирно, овога пута без притесне шетње, разишла а скуп су обезбеђивали припадници косовске полиције.

Иван Миљковић