Платформа онемогућава преговоре о кориговању граница

Челници владиног преговарачког тима, данас су председнику парламента Кадрију Весељију предали нацрт Платформе за дијалог са Србијом, након чега се очекује да посланици гласају за њу на наредној пленарној седници. У Платформи се прецизира да сваки постигнути споразум у будућем дијалогу са Србијом треба да буде у складу са Уставом Косова, односно да је суверенитет и територијани интегритет неповредив, неотуђив, неодвојив и да се брани свим уставним и законским средствима.

У Платформи се наводи и да је главни циљ Косова да од Србије обезбеди признање и јасно прихватање суверенитета Косова, да коначни законско обавезујући споразум може да ступи на снагу након испуњавања услова, односно признања Косова као независне државе, референдума који би се одржао на Косову и ратификације споразума у косовском и српском парламенту.

У платформи се наводи и унапређење права албанске заједнице која живи у Србији и реципроцитету у односу на српску заједницу на Косову, као и да поред локалне и централне власти, на Косову не може да постоји трећи ниво власти.

Када је реч о природним богатствима, укључујући и језеро Газиводе и рударски комбинат “Трепча”, наводи се да је то косовска имовина, јер се налази на косовској територији и да се о томе не може преговарати. На крају Нацрта платформе, наводи се да је потребно основати еквивалентан специјални трибунал за истрагу, гоњење и суђење ратним злочинима које је извршила Србија на Косову током 1998. и 1999. године, да се укине Резолуија 1244 Савета безбедности, као и да би се такав споразум постигао уз посредовање Европску Унију (ЕУ) и подршку Сједињених Америчких Држава (САД), који би гарантовали спровођење обавеза произашлих из таквог споразума.

Један од челника владиног тима за дијалог са Србијом, Фатмир Љимај, јуче је изјавио да први пут постоји платформа која јасно одређује позицију и захтеве Косова и свих политичких и друштвених група за окончање отворених тема са, како је рекао, суседном Србијом.

-Спремност Косова да седне за сто не треба злоупотребити. Ми једноставно изражавамо нашу вољу за дијалогом”, истакао је Љимај.

Након што му је уручена платформа, председник парламента Кадри Весељи је, поред осталог, изјавио да платформа гарантује да неће бити основана Заједница српских општина са извршним компетенцијама.

Док владин тим за преговоре каже да је спреман за наставак дијалога, званични Београд тражи да прво косовска Влада повуче одлуку о увођењу такси од 100 одсто на увоз српске робе.

У међувремену, председник Косова Хашим Тачи инсистира да се коначни и свеобухватни споразум са Србијом може постићи договором о дефинисању граница, као и да је садашњи тренутак погодан за постизање таквог споразума.

И владајућа коалиција и опозиција се јавно противе Тачијевом предлогу о било каквим променама актуелних граница, а лидер Демократског савеза Косова (ДСК) Иса Мустафа је поручио председнику Тачију да он може да “коригује само међе и своје пољане, а никако границе Косова.

-Забрањен је дијалог о границама, о територији, о независности проглашеној 17. фебруара 2008. године. Отварање дијалога о границама је самоагресија према држави и територији Косова, истакао је Мустафа.

Против кориговања граница са Србијом поново се изјаснио и посланик Покрета Самоопредељење Реџеп Сељими.

-Идеја о кориговању граница са Србијом коју је предложио Тачи је неприхватљива и ризична. Ниједан написани споразум до сада није потписан са њима. Намерно до сада није потписан ниједан споразум са Албанцима, изјавио је Сељими.

Потпредседник Демокраске партије Косова и министар здравља Уран Исмајљи, подржава идеју о суспендовању одлуке о такси на 120 дана и евентуалног враћања на снагу, уколико то буде било потребно.

-Писмо које су послале САД је праведно. У њему се каже да ми, као савезници очекујемо да сарађујемо. Нико на Косову није релаксиран након напрегнутих односа са САД. Предвидели смо да може да дође до такве ситуације. Ни за нас као Демократску партију Косова није лако да изађемо и кажемо да се суспендује такса, изјавио је Исмајљи.

Посланик партије Алтернатива Иљир Деда сматра да Косово мора да повуче одлуку о таксама, јер ће у супротном платити цену .

-Влада треба да предузме мере за суспеновање таксе. У супротном треба да платимо цену. У Трамповом писму пише да ако пропадне споразум, ви ћете сносити последице, изјавио је за Радио Телевизију Косово (РТК).

Међутим, посланик Алијансе за будућност Косова Мухарем Нитај је изјавио да је одлука о таксама праведна одлука Владе.

-Снажно верујем да ће то они да схвате да Косово не може да дигне руке од такси. Косово не може да прихвати условљавање Србије за почетак дијалога. Фактички и САД и ЕУ треба да изврше притисак на Србију и да траже да она седне за преговарчки сто, не избегавајући ниједну тему, па било и о таксама, у првом евентуалном сусрету који би се одржао, изјавио је Нитај.

Посланица у Европском парламенту и известитељка за Косово Тања Фајон, каже да верује да ће се током овог мандата Европског парламента решити и питање дијалога између Косова и Србије и визна либерализација за косовске грађане, али да су баш та два питања актуелно блокирана, и позива све оне који имају институционалну одговорност да раде на деблокирању стања.

Председник Србије Александар Вућић се захвалио међународним партнерима који врше притисак на косовске власти да повуку одлуку о таксама на српску робу, сматрајући да је веома важно да се пронађе решење за обе стране.

Поводом дана државности Србије, амерички председник Доналд Трамп је послао писмо Александру Вучићу наводећи да је од велике важности постизање споразума између Косова и Србије.

-Док од страна зависи да постигну споразум који ће подржати обе стране, мислимо да међусобно признање треба да буде централни елемент нормализације одрживих односа. Такав историјски споразум, које у суштини има међусобно признање, ће изградиће пут европске интеграције Србије и допринети економском расту, наводи поред осталог у телеграму честитки, Доналд Трамп.

Због тога што косовска Влада игнорише савет америчке администрације да суспендује таксе на увоз српске робе, како би дијалог у Бриселу био настављен, планирану посету поводом обележавања 11 година од проглашења независности Косова отказао је амерички генерал Тимоти Ор.

Председник скупштине Кадри Весељи је данас поновио, да одлуку о таксама треба суспендовати.

-Нећу дозволити да САД буду против нас, изјавио је Весељи.

Иначе, амерички председник Доналд Трамп је поводом годишњице независности Косова, послао телеграм и косовским званичницима, у којем позива на нормализацију односа између Косова и Србије.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај