Predsedniku Skupštine Kosova podneta Platforma o dijalogu Beograda i Prištine. Ahmeti: Platforma štiti ustav i integritet Kosova.

Уручивање Платформе, Фото: ГрачаницаОнлајн
Članovi pregovaračkog tima danas su u Prištini, predsedsedniku parlamenta Kadriju Veseljiju, predali Platformu u kojoj su jasno precizirani stavovi prištinske strane u nastavku dijaloga sa Beogradom.  Platforma će u potpunosti štititi teritorijalnu celovitost Kosova, koja je, kako je rečeno, zagarantovana Ustavom.

Članovi pregovaračkog tima danas su u Prištini, predsedsedniku parlamenta Kadriju Veseljiju, predali Platformu u kojoj su jasno precizirani stavovi prištinske strane u nastavku dijaloga sa Beogradom.  Platforma će u potpunosti štititi teritorijalnu celovitost Kosova, koja je, kako je rečeno, zagarantovana Ustavom.

Na putu do Skupštine Kosova prištinska Platforma o dijalogu, najpre je prošla kroz ruke predsednika Skupštine Kosova, premijera i pregovaračkog tima.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, na kojoj nije bio obzbeđen prevode za srpske novinare, Platforma garantuje puni suverenitet Kosova. „Od poslanika Skupštine se očekuje da podrže dokument, tako da ga pregovarački tim može primenjivati“, reko je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

Kaljri Veselji, predsednik Skupštine Kosova, foto; V.Ćup, GračanicaOnlajn

-To je osnova koja će biti predložena Skupštini Kosova za dijalog sa Srbijom, što znači potpuni suverenitet, potpuni integritet naše nezavisne i suverene države. U isto vreme garantuje da neće biti nikakvog povezivanja sa izvršnom ili nekom trećom vlašću ili omogućiti stvaranje nekakve Republika Srpska u Republici Kosovo. Istovremeno garantuje odgovornost nezavisne i suverene države Kosova kao i reciprocitet sa našom braćom i Srbiji , kako bi se zaštitila prava tamošnjihg Albanaca, rekao je Veselji.


Fatmir Ljimaj, jedan od koopredsedavajućih kosovskog pregovaračkog tima očekuje da se oko podnete Platforme ujedine sve parlamentarne stranke, te da ona dokazuje koliko je kosovska strana posvećena miru.

Fatmir Ljimaj, koopredsedavajući pregovaračkog tima Prištine, foto: V.Ćup, GračanicaOnlajn

-Očekujem da se oko ove Platforme ujedine svi i jer je posvećenost Republike Kosovo za mir i dogovor. Mi tražimo, nakon što dobijemo podršku od naših lidera, nadamo se i od Skupštine Kosova, da to u krajnjoj liniji bude i zvanični stav Republike Kosovo, a Platforma će biti naša referenca, naglasio je Ljimaj.

Drugi koopredsedavaljjući pregovaračkog tima, bivši član Samoopredeljenja i aktuleni gradonačkelnik Prištine, Špend Ahmeti je naglasio da je Platforma u potpunosti zasnovana na Ustavu Kosova, te da će se Ustav braniti u predstojećem dijalogu sa Beogradom.

Špend Ahmeti, koopredsedavajućši pregovaračkog tima Prištine, foto: V.Ćup, GračanicaOnlajn

Predsednik Kosovske Skupštine Kadri Veselji, takođe je istakao da veruje da će Skupština odobriti Platformu, ali da će odlučivanje o konačnom sporazumu sa Beogradom imati građani Kosova na referendumu.

Platformom o nastavku dijaloga sa Beogradom Priština je „ukopala“ svoje pozicije u daljem toku dijaloga, odnosno, zna šta hoće, a na šta neće da pristane. Sada se očejuje odgovor međunarodne zajednice i zvaničnog Beogada.

Ivan Miljković