Председнику Скупштине Косова поднета Платформа о дијалогу Београда и Приштине. Ахмети: Платформа штити устав и интегритет Косова.

Уручивање Платформе, Фото: ГрачаницаОнлајн

Чланови преговарачког тима данас су у Приштини, председседнику парламента Кадрију Весељију, предали Платформу у којој су јасно прецизирани ставови приштинске стране у наставку дијалога са Београдом.  Платформа ће у потпуности штитити територијалну целовитост Косова, која је, како је речено, загарантована Уставом.

На путу до Скупштине Косова приштинска Платформа о дијалогу, најпре је прошла кроз руке председника Скупштине Косова, премијера и преговарачког тима.

Како је речено на конференцији за медије, на којој није био обзбеђен преводе за српске новинаре, Платформа гарантује пуни суверенитет Косова. „Од посланика Скупштине се очекује да подрже документ, тако да га преговарачки тим може примењивати“, реко је председник Скупштине Косова Кадри Весељи.

Каљри Весељи, председник Скупштине Косова, фото; В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

-То је основа која ће бити предложена Скупштини Косова за дијалог са Србијом, што значи потпуни суверенитет, потпуни интегритет наше независне и суверене државе. У исто време гарантује да неће бити никаквог повезивања са извршном или неком трећом влашћу или омогућити стварање некакве Република Српска у Републици Косово. Истовремено гарантује одговорност независне и суверене државе Косова као и реципроцитет са нашом браћом и Србији , како би се заштитила права тамошњихг Албанаца, рекао је Весељи.


Фатмир Љимај, један од коопредседавајућих косовског преговарачког тима очекује да се око поднете Платформе уједине све парламентарне странке, те да она доказује колико је косовска страна посвећена миру.

Фатмир Љимај, коопредседавајући преговарачког тима Приштине, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

-Очекујем да се око ове Платформе уједине сви и јер је посвећеност Републике Косово за мир и договор. Ми тражимо, након што добијемо подршку од наших лидера, надамо се и од Скупштине Косова, да то у крајњој линији буде и званични став Републике Косово, а Платформа ће бити наша референца, нагласио је Љимај.

Други коопредседаваљјући преговарачког тима, бивши члан Самоопредељења и актулени градоначкелник Приштине, Шпенд Ахмети је нагласио да је Платформа у потпуности заснована на Уставу Косова, те да ће се Устав бранити у предстојећем дијалогу са Београдом.

Шпенд Ахмети, коопредседавајућши преговарачког тима Приштине, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Председник Косовске Скупштине Кадри Весељи, такође је истакао да верује да ће Скупштина одобрити Платформу, али да ће одлучивање о коначном споразуму са Београдом имати грађани Косова на референдуму.

Платформом о наставку дијалога са Београдом Приштина је „укопала“ своје позиције у даљем току дијалога, односно, зна шта хоће, а на шта неће да пристане. Сада се очејује одговор међународне заједнице и званичног Беогада.

Иван Миљковић