Српски културни центар, домаћин обележавања државности Републике Србије у Приштини

Дан државности Републике Србије свечано је обележен и у Приштини, у Српском културном центру, који данас слави свој први рођендан. Расељени из Приштине, али и мештани околних села, после литургије у цркви Светог Николе, запевали су са певачком групом Националног ансамбла “Венац” песму “Ово је Србија” и са хором “Симонида” химну “Боже правде”.

“Културу нам нико не може одузети”, рекла је Тијана Арсић, која је један од координатора Српског културног центра, додајући да ипак велики број институција који то може, није помогао у раду овог јединог места у Приштини, на којем се Срби могу окупити. Други координатор, Иван Томић каже да се нада да ће се наћи и институције и појединци који ће препознати значај овог места, а да ће запослени наставити да предано раде на његовом развоју и неговању српске културе.

Бранимир Стојановић, оснивач Српког културног центра поносан је што велики број људи посећује ову, сада већ институцију, али и на све што је урађено за само годину дана.

“Нигде химна “Боже правде” не звучи овако”, рекао је Стојановић.

И заиста, после скоро двадесет година, од када је Приштину напустило око 40 000 Срба, црква Светог Николе и Српски културни центар, једина су оаза где они преостали, њих тридесетак могу да се окупе.

Анђелка Ћуп