Годишњица напада на аутобусе „Ниш експреса“. Породице 18 година чекају на правду!

Данас се навршава 18 огдина од терористичког напада на аутобусе „Ниш експреса“ који се догодио у месту Ливадице код Подујева. Тада је од последица екползије мине на коју је налетео аутобус погинуло 12 а повређено 43. Срба који су ишли на Задушнице.

Фљорим Ејупи који је био једини ухваћени из групе терориста које су напале аутобусе ослобођен је од стране судија ЕУЛЕКС-а. Из ове мисије ЕУ на Косову је касније саопштено да су спремни да поново обнове истрагу уколико се појаве нови докази. Као и у многим случајевима, када су Срби били жртве и овог пута се поновило исто, нити су докази пронађени нити је виновник осуђен.

Експлозијом мине на магистралном путу Ниш – Приштина, код места Ливадице, 16. фебруара 2001. године дигнут је у ваздух први аутобус из конвоја којим су расељени Срби са Косова и Метохије, у пратњи КФОР-а, ишли пут Грачанице на Задушнице. У нападу је одмах животе изгубило 10 особа, док су још две умрле од последица повреда. Међу страдалим путницима био је и двогодишњи Данило Цокић.

У терористичком нападу на аутобус „Ниш експреса“ су погинули: Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић,  Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Миланко Краговић, Лазар Милкић ,Драган Вукотић, Небојша, Снежана и Данило Цокић.

Један од нападача на аутобус Фљорим Ејупи је првобитно од стране судског већа међународних судија УНМИК-а 2008. године био осуђен на 40 година затвора, али га је због недостатка доказа Врховни суд Косова ослободио оптужби.

И.М.