Канцеларија за КиМ: Док се поново не отворе све истраге за случајеве злочина над Србима, Косово ће бити уточиште и сигурна зона за злочинце и терористе

Данас се навршава 18 година од једног од најмонструознијих терористичких напада почињених на Косову и Метохији, у којем је погинуло 12, а повређено 43 Срба, саопштава Канцеларија за Косово и Метохију.

Злочиначки бомбашки напад на аутобус „Ниш експреса“ у селу Ливадице код Подујева раскринкао је и природу и намере албанских сепаратиста, а чињеница да починиоци до данас нису кажњени сведочи о потпуној неспособности привремених институција самоуправе у Приштини да се суоче са злоделима почињеним у име такозваног независног Косова.

Суочавање са прошлошћу кроз процесуирање злочина над српским цивилима почињених током рата и по његовом окончању јесте предуслов српско-албанског помирења, и без тога не може бити створен поуздан и трајан основ за будући суживот народа на Косову и Метохији, наводи се у саоптењу канцеларије за КиМ.

Од међународне заједнице и Приштине, како се додаје у саоштењу, захтевамо да поново буду отворене истраге свих злочина над српским народом и другим неалбанцима на Косову и Метохији, јер док год то не буде учињено Косово и Метохија ће бити уточиште и сигурна зона за зликовце и терористе.

Нема тог циља који оправдава покоље цивила, и нема те политичке идеје која може бити изговор за заташкавање оваквих злочина!

Идеологија која је била изговор и оправдање за напад на аутобус у Ливадицама и данас је жива и манифестује се кроз систематско обесправљивање и застрашивање српског народа на Косову и Метохији и у таквој атмосфери немогуће је очекивати било какву нормализацију односа и стварање мирнодопског друштва на Косову и Метохији, закључује се на крају саопштење.