Kancelarija za KiM: Dok se ponovo ne otvore sve istrage za slučajeve zločina nad Srbima, Kosovo će biti utočište i sigurna zona za zločince i teroriste

Danas se navršava 18 godina od jednog od najmonstruoznijih terorističkih napada počinjenih na Kosovu i Metohiji, u kojem je poginulo 12, a povređeno 43 Srba, saopštava Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Zločinački bombaški napad na autobus „Niš ekspresa“ u selu Livadice kod Podujeva raskrinkao je i prirodu i namere albanskih separatista, a činjenica da počinioci do danas nisu kažnjeni svedoči o potpunoj nesposobnosti privremenih institucija samouprave u Prištini da se suoče sa zlodelima počinjenim u ime takozvanog nezavisnog Kosova.

Suočavanje sa prošlošću kroz procesuiranje zločina nad srpskim civilima počinjenih tokom rata i po njegovom okončanju jeste preduslov srpsko-albanskog pomirenja, i bez toga ne može biti stvoren pouzdan i trajan osnov za budući suživot naroda na Kosovu i Metohiji, navodi se u saoptenju kancelarije za KiM.

Od međunarodne zajednice i Prištine, kako se dodaje u saoštenju, zahtevamo da ponovo budu otvorene istrage svih zločina nad srpskim narodom i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji, jer dok god to ne bude učinjeno Kosovo i Metohija će biti utočište i sigurna zona za zlikovce i teroriste.

Nema tog cilja koji opravdava pokolje civila, i nema te političke ideje koja može biti izgovor za zataškavanje ovakvih zločina!

Ideologija koja je bila izgovor i opravdanje za napad na autobus u Livadicama i danas je živa i manifestuje se kroz sistematsko obespravljivanje i zastrašivanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i u takvoj atmosferi nemoguće je očekivati bilo kakvu normalizaciju odnosa i stvaranje mirnodopskog društva na Kosovu i Metohiji, zaključuje se na kraju saopštenje.