Породице убијених Срба у нападу на конвој „Ниш експреса“: Ливадице су срамота за цивилизацију, међународне организације и косовске институције!

Парастосом који је прво у цркви Свете Петке, а потом и крај споменика пострадале Мирјане Драговић, служио парох Бојан Крстић, данас је у Лапљем Селу крај Грачанице облежена осамнаеста годишњица од трагедије и напада на утобусе „Ниш експреса“. Напад се догодио 16. фебрара у месту Ливадеице код Подујева, када је први у групи од четири аутобуса, који су превозили Србе за Задушнице, налетео на мину.  Погинуло је 12, а повређено 43. путника. Најмлађа жртва, Данило Цокић, имао је само две године.

-Не може ништа да изрбише из сећања успомену на моју сестру, говори Јелена крај споменика у облику крила која стреме ка небу, на коме је златим словима урезано име,  Мирјана Драговић.

Јелена Стојановић, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

На гробу уредно положени букети пажљиво одабраног цвећа. Породица је окитила вечну кућу пострадале девојке, а Јелена место растанка са својом сестром. Њих две су тог 16. фебруара 2001. година, на повратку кући, седеле у аутобусу који је налетео на мину. Јелена је тада рањена, а за Мирјану, на жалост, није било спаса.

Гроб пострадале Мирјане Драговић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

-Слику тог дана је тешко избрисати из главе, прича Јелена, сада Стојановић и додаје:

-Јурос када сам се пробудила прва помисао ми је била: да ли  је то 18 година иза нас?  Да је 12 беба било рођено тог дана, данас би били дванаесторо пунолетних људи.  Убили су 12 породица, а да нико никада због тога није одговарао, нити је прстом указано ни на кога, каже Јелена.

Она истиче да је случај са минирањем аутобуса „Ниш експреса“ у Ливадицама код Подујева, велика срамота за цивилизцију и већинско становништво на Косову.

-Косово и Метохија су постали један простор где можеш све и шта хоћеш да радиш и да за то нико не одговара. До скоро смо се надали правди, а сада је присутна таква љутња, јер нас омаловажавају сваким кораком који направе. Тешко је бити данас овде и тешко је бити присебан, а не бити љут, рекла је Јелена.

Гордана Ђорић, једна је од преживелих путника конвоја који се из Ниша кретао пут Грачанице, превозећи косовске Срба на Задушнице, подсећа да се напад на аутобусе догодио упркос томе што су они били у пратњи возила КФОР-а.

Гордана Ђорић, се 16. фебрара 2001. враћала из Ниша за Грачаницу, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

– Тог дана је 12 породица завијено у црно, а и ми, као део овог народа, осетили смо шта значи изгубити некога, и шта значи доживети такву трагедију. Сећање на злочин који се догодио тог дана увек ће бити присутно у мојој души, то је нешто што не заборављам, ране у души остају вечно. И сама чињеница да виновници нису пронађени отежава бол, а ја се надам и то ме држи да ће Божји суд да их стигне, рекла је Ђорићева.

Један од нападача на аутобусе који су превозили Србе, Фљорим Ејупи, првобитно је од стране судског већа међународних судија УНМИК-а, 2008. године био осуђен на 40 година затвора, али га је услед недостатка доказа Врховни суд Косова ослободио оптужби. Судија ЕУЛЕКС-а су касније ослободиле Ејупија, а из мисије ЕУ на Косову је саопштено да су спремни да поново обнове истрагу уколико се појаве нови докази.

Као и у многим случајевима, када су Срби били жртве и овог пута се поновило исто, нити су докази пронађени нити је виновник осуђен.

-Никоме није јасно зашто одговора нема, не само по питању Ливадица, већ за све злочине који су се десили на Косову и Метохији, каже председник Општине Грачаница по косовском систему Срђан Поповић.

Парастос у Цркви Свете Петке, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Поповић, који је присуствовао парастосу у цркви Свете Петке у Лапљем Селу, каже да је 18 година прошло а да није добијен никакав одговор ни од међународне заједнице, која има највише механизама и највећу моралну обавезу да саопши шта се дешава са правдом на Косову и Метохији.

– Нема одговора ни од институција у Приштини! Ми морамо да истрајемо на истини и морамо да се боримо за правду, јер ако се не буду решили сви злочини на Косову начињени над Србима,  мислим да нећемо моћу да изградимо ни заједнички живот ни добросуседске односе на овим просторима, закључио је Поповић.

У терористичком нападу на аутобус „Ниш експреса“ животе је одмах изгубило 10 особа, док су две касније преминуле од последица повреда. Погинули су:  Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић,  Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Миланко Краговић, Лазар Милкић ,Драган Вукотић, Снежана Здравковић, Небојша, Снежана и Данило Цокић.


Молитвено појање,

Простором неодгонетнугог бесмисла,

Паклени мождани механизам,

Откљуочао је своју помаму,

Разорну белину надања

Смрвио је детонацијом неразума.

Речју и буктињом огласио је смрт

Која се паклом уселила у душама нашим.

Данас са тог поља фрули пламен свећа

Млади и чистог лица

Кроз дан иде да ноћ светли

Вашим именима означена истина,

Једино је ми сведочимо.

Велика звона небесима поју

Сви ће пред жртвеником правде греховним,

Огласиће се и гмижећа чудеса….


Песму посвећену постадалим путницима, коју је написао књижевник и песник из Грачанице Ратко Поповић, после парастоста прочитала је Мајда Поповић.

– У колони је било још четири аутобуса што значи да је трагедија могла бити већа и то би, како су терористи очекивали био чин који би бацио све Србе на колена,  а ми од тога никада не бисмо могли да се усправимо и опоравимо. То је било упозорење да нама нема места повратка на Косово и Метохију. Али то нас још више усрпавило, јер љубав према овој земљи и према нашим темељима и колевци, према свему ономе што нас, иако смо малобројни чини великим народом, много већа и јача, рекао је песник Рако Поповић.

Ратко Поповић, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

-Нека моћници знају, а то им сваке године из овог Храма и поручујемо,  да је ово наше и да је ово наш свети праг, ово нама припада, поручио је на крају Поповић.

Осим родбине и пријатља пострадалих, преживелих путника из аутобуса „Ниш експреса“, парастосу пострадалим Србима из несрећног конвоја, на кога је извршен терористички напад, присуствовао је председник Општине Грачаница Срђан Поповић са групом ближих сарадника. Нико од представника институција које раде у систему Републике Србије, као ни од представника Скупштине Града Приштина, чије је седиште у Грачаници, није присуствовао помену српским жртвама код Ливадица.

И.Миљковић