Ветерани ОВК протестовали испред Владе Косова

Стотинак ратних ветерана Косова, бивших бораца ОВК протестовало је данас испред зграде Владе Косова захтевајући побољшање свог статуса и повећање пензија. 

Демонстранти, окупљени у центру Приштине, носили  су пароле и заставе Албаније и као о војничке заставе са симболима Ослободилачке војске Косова (УЧК). Окупњени су прочитали и захтеве упућене косовским представницима власти, док је читав скуп био обзебеђен појачаним полицијским снагама.

Протести ветерана УЧК у центру Приштине, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

Протести ветерана ОВК су се одржавали у тренутку када су представници преговарачког тима у Скупштини Косова, председнику Скупштине Кадрију Весељију, предали текст Платформе о наставку преговора Београда и Приштине. То је и био један од разлога што у приштинским медијима прошли готово незапажено, а други могући разлог је како се не би нарушила претпразнична еуфорија поводом косовског Дана државности.

За то време у холу косовске скупштине отоворена је изложба посвећена несталим особама у току рата на Косову и Метохији, док су групе албанске деце обилазећи скупштину узвикивали „Уриме фестат“ (Срећан празник).

Иначе, косовске институције и грађани увелико се припремају за облежавање 17. фебруара, дана када је пре 11 година Косово, подржано од стране великих западних сила, самопрогласило независност. Тим поводом, у Приштини ће бити организована парада Косовских безбедностних снага,  свечана седница Скупштине Косова, а предивђене су и друге празничне манифестације.

И. Миљковић