На свечаној паради у Приштини Вилијем Вокер и Еди Рама

Свечаном парадом Безбедносних снага Косова коју је пратило више хиљада грађана Приштине, данас у 14 часова завшен је први део програма обележавања 11 година од једностраног проглашења косовске независности.

 Пролазећи кроз шпалир грађана Приштине, од хотела Гранд до Народног позоришта, испред кога је постављена бина, војници Безбедносних снага Косова поздрављани су аплаузима и узвицима: Живело Косово! , Срећан дан државности!

Фото: Владислав Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Парада је поред дефилеа војног оркестра и припадника БСК-а завршена летом пет параглајдера који су били у бојама застава Албаније и Косова.

Лет параглајдинга, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Једанаесту годишњицу државности, грађанима Косова честитао је и председник Хашим Тачи који се обратио на почетку војне параде. Поред високих функционера Косова и чланова владе, паради и прослави једанаесте годишњице самопроглашења косовске државности, присуствовао је и премијер Албаније Еди Рама, бивши шеф верификационие мисије ОЕБС-а на Косову Вилијем Вокер, као и представници западних амбасада у Приштини, предвођени америчким амбасадором Филипом Коснетом.

Фото: В. Ћуп,  ГрачаницаОнлајн

Војној паради су пристуствовали и поједини представници верских конфесија.

Вилијем Вокер, бивши шеф верификационе мисије ОЕБС-а, фото: И.М, ГрачаницаОнлајн

Косовски премијер Рамуш Харадиј је на раније одржаној свечаној седници, честитајући празник, рекао да су Албанци на Балкану народ који је у многоме допринео овим просторима као и да је платио велику цену за све процесе који су се на Балкану догодили вековима уназад, а да данас и даље доприносе миру и стабилности у овом делу региона.

-Сви ми ћемо континуирано радити на консолидацији наше државе и радићемо на добрим односима са свим суседима. Заинтересовани смо за већ познате споразуме,  који се називају обавезујућим и правним, за узајамно признавање Србије у постојећим границама и такође смо заинтересовани за напредовање Косова ка чланству у НАТО-у и ЕУ “, рекао је Харадинај. Он је на крају изразио захвалост свима који су положили животе да би Косово, како је рекао, добило своју државност.

Председник Скупштине Косова Кадри Весељи, обраћајући се  на свечаној седници, рекао је да је Косово прича о успеху, али и изазовима.

Председник косовског парламента у обраћању на свечаној седници, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Весељи је нагласио да су сви представници косовских институција дужни да раде на очувању Косова како би га учинили просперитетним местом за грађане, младе људе, раднике, рударе, лекаре, наставнике, полицајце, војнике, државне службенике, који ће, како је истакао, осећати Косово као своју домовину.

Председник Скупштине Косова није пропустио да се захвали Америци и Богу на помоћи да Косово добије своју независност.

-У религиозним уверењима се каже да је човек благословљен када постоји Бог на његовој страни. У међувремену, у глобалној политици, благословљена је земља која има западни свет на својој страни, посебно Сједињене Америчке Државе. Такво је Косово, место које је благословио Бог али и пријатељи “, рекао је Весељи.

Други део програма обележавања Косовске самопроглашене независности биће настављен у вечерњим сатима, када је за све званице и учеснике Параде предвиђен свечани коктел и пријем.

Јахач са албанском заставом праћен зурлама и гочебијама продефиловао је главном улицом у Приштини; фото: И.М. ГрачаницаОнлјан

Једанаеста годишњица од самопроглашења косовске независности обележава се данас широм Косова.

На паради од најмлађих до најстаријих грађана Косова, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Централна манифестација прославе је одржана у Приштини, бројним културно уметничким програмима који су почели још у петак 15. фебруара.

Иван Миљковић