Приштина обележава 11 година од једностраног проглашења независности

Свечаном седницом Владе и Скупштине Косова данас је у Приштини почело обележавање 11 година од самопроглашња косовске независности. Свечаност је отпочела у раним преподневним сатима интонирањем химне и подизањен заставе на јорбол између зграда Владе и Скупштине Косова.

Подизање косовске заставе, фото: В. Ћуп, ГрчаницаОнлајн

Заставу су подигли гардисти Косова, а позрдавили су је косовски председник Хашим Тачи, премијер Рамуш Харадинај и министар спољних послова Беџет Пацoли. Затим је обављено полагање венаца на споменик првом косовском предсдеднику Ибрахиму Ругови у центру Приштине.

Влада Косова је свечано окићена поводом празника, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлјан

У преподневим сатима предвиђена је и посета меморијалном центру Адем Јашари у Преказу, код Србице, где ће представници самопрокламоване државе положити венце.

Централна прослава Дана државности предивђена је за 13 часова, када ће главном градском улицом, некада Видовданском, данас Mајке Tерезе, парадирати војници косовских безбединосних снага. За сада се још увек не зна ко ће од међународних представника, поред косовских државника стајати на бини која је постављена испред Народно позоришта у центру града и посматрати параду Косовских безбедностних снага.

Фото: ГрачаницаОнлајн

Приштина је данас у знаку прославе Дана косовске државности. Главна градска улица и већина локала у центру окућени су плаво жутим заставама Косова, и натписима 11 година Косовске независности. На главном јарболу на улазу у град, данас је уместо Косовске постављена застава државе Албније.

Грађане Приштине, који су у преподневним сатима шетали главном улицом, питали смо шта после 11 догдина државност значи за њих?

-Косово је држава, свиђало се то некоме или не, и требала је да буде држава, не пре 11, већ пре 120 година, рекао нам је старији Албанац у Приштини.

-Сада када смо добили војску и када су наши пријатељи иза нас, Србији остаје само да се помири са тиме да нема овде шта да тражи, и да призна нас као свог суседа, тврде Албанци из Приштине средњих година.

Занимљив одговро био је и једног старијег грађанинан Приштине који је рекао да се дуго година бавио глумом, живео у Београду и да је радио са чувеним доајенима српског глумишта Миленом Дравић, Батом Живојиновићем, Бекимом Фехмијем, Енвером Петровицијем.

-Ја волим Србију и мислим да су  Срби најбољи народ. Када сам живео у Београду мени је газдарица прала веш, а сада моја рођена снаја неће“. Ја ту топлину и срдачност никада не могу да заборавим,  рекао је грађанин Приштине.

Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и Беџет Пацоли, поздрављају подизање заставе, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У граду се осећа свечана атмосефера, на улицама позната иконографија, која се већ годинама виђа када су овакве прославе у питању,  албаснке и косовске заставице, национална ношња у коју су се за ову прлику специјално обукли поједини грађани, сувенири са ознакама ослобдилачке војске Косова (УЧК) и национална музика, која велича албанске борце и државност Косова.

Иван Миљковић