Вокер у Приштини: Народ Косова је себе прогласио нацијом и ја се са тим слажем

Бивши шеф верификационе мисије ОЕБС – а на Косову, Вилијем Вокер боравио је данас у Приштини и био гост  параде поводом 11 година од самопроглашења косовске независности. Нагласивши да нема сумње у то да је Косово права држава, Вокер је рекао да се нада да ће се једног дана сви сложити са овиме.

-Знам да сада има потешкоћа и проблема, али ја сам оптимиста и мислим да људи из Србије и Косова треба да буду пријатељи, да раде заједно и да овај део Европе учине просперитетним и срећним местом. Народ Косова је себе прогласили нацијом и ја се са тим слажем, али такође и разумем позицију Србије и надам се да то можемо средити, рекао је Вокер у изјави за портал ГрачаницаОнлајн.

Вокер, кога Албанци сматрају оцем косовске независности, додао је да увек воли да дође на Косово и да овде има пуно успомена и пријатеља.

-Када сам 1999. године постао познат овде, био је веома хладан балкански дан, тако да је баш лепо да дођем када сунце сија.

Вилијем Вокер у Приштини, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

На питање да ли сматра да је допринео косовској независности, Вокер је рекао да је то оно што му сви људи на Косову, а и шире говоре.

-Албанци широм света ми то кажу, па претпостављам да је одговор – ДА. Не знам колико сте ви стари, али је рат овде био пре 20 година, била је много другачија ситуација, драго ми је да људи из Србије и са Косова и великог дела Балкана, живе нормално. Као што сам рекао, надам се да се народи могу сложити како би живели у миру и хармонији, рекао је Вокер.

Вокеру је после параде прилазио велики број грађана Приштине како би се поздравио са њим захваљујући му на ономе што је урадио за Косово и косовске Албанце.

Вилијем Вокер је био шеф верификационе мисије ОЕБС-а на Косову пре почетка ратних сукоба, а у српској јавности је остао упамћен по случају Рачак после кога је уследило бомбардовање Србије и Црне Горе.

Иван Миљковић