Сви спремни за дијалог, али таксе још увек на снази

Висока представница Европске Уније (ЕУ) и посредница у бриселском дијалогу Федерика Могерини, изјавила је да актуелно нема услова за наставак дијалога између Косова и Србије, док косовска Влада не буде укинула одлуку о таксама на увоз српске робе.

-У тренутку када се буду створили услови, не само да сам спемна да већ наредног јутра организујем сусрет, него и да се закључамо на онолико колико нам треба времена: седам дана, један или три месеца, изјавила је Могеринијева.

Премијер Косова Рамуш Харадинај јуче је поновио да таксе неће бити повучене све док је он премијер Косова.

-Граница Косово–Србија постоји, две стране је чувају и НАТО и нема друге границе, ни у име демаркације не може да се промени граница нити смемо да правимо експерименте. Један експеримент који се догодио са Црном Гором, знате у какве нас је потешкоће довео и још увек имамо потешкоћа, дакле грешка доноси нове грешке, рекао је Харадинај.

Изгледа да се свакога дана све више нарушавају односи у владајућој коалицији, због различитих мишљења када је у питању инсистирање Сједињених Америчких Држава да таксе на српску робу треба суспендовати како би се дала шанса наставку дијалога и постизању могућег коначног, свеобухватног решења за односе између Косова и Србије.

И свечана седница скупштине Косова одржана поводом обележавања 11. годишњице проглашења независности Косова није протекла без ставова о таксама.

Премијер Рамуш Харадинај је изјавио да Косово има интересовање за постизање споразума са Србијом о међусобним односима, без могућности промена граница, док је Кадри Весељи, председник парламента истакао да Влада неће да падне због одлуке о таксама и да је то његов чврст став.

-Влада Косова може да падне само због интереса грађана Косова и њихових стратешких партнера, САД и ЕУ” изјавио је Весељи, шаљући притом и поруку да се оставе по страни лични инати, да се не персонализује доношење одлука и не праве изборне калкулације.

Косовски аналитичар Астрит Гаши сматра да је председник парламента Кадри Весељи требао на Дан обележавања годишњице независности да пошаље поруку националног јединства, а не раскола. Познавалац косовских кретања Имер Мушкољај сматра да односи између премијера Харадинаја и председника парламента Кадри Весељија, нису нимало добри.

-Изгледа да је Харадинај довео коалиционог партнера у тешку ситуацију. Немој да заборавимо да су од успостављања такси сви по мало политички добили, чак је Демократска партија Косова дала себи заслуге. И ставови које сада износи нису ставови коалиције, него ставови сваке партије посебно, који су на власти” изнео је став Мушкољај. Он је додао да уколико Харадинај не буде повукао одлуку о таксама да ће то највише “коштати” на изборима Демократску партију Косова Кадрија Весељија.

Ипак, посланик Демократске партије Косова Хајдар Бећа каже да је Весељи изнео став партије око таксе, али и да се актуелна Влада може оборити само када не буде обављала своје обавезе и не брани интересе грађана. Бећа истиче да би Весељи оборио Владу да је то имао у плану, док посланица Алијансе за будућност Косова Тиме Кадриај подсећа да Влада може да буде оборена само са 61 гласом посланика.

Потпредседник Харадинајеве Алијансе за будућност Косова Ахмет Исуфи је рекао да је тренутна владајућа коалиција функционална, али и да је ова партија спремна за евентуалне изборе.

-Још данас смо спремни да идемо на изборе. Немамо проблема. Избори су у нашу корист, пошто онај ко је консеквентан у својим ставовима, нормално да има подршку грађана око таксе, војске итд., зато се не плашимо избора”, изјавио је Ахмети.

Иако косовски званичници инсистирају да одлука о таксама није везана за дијалог, него да се ради о мери против Србије, због њеног лобирања у међународним организацијама против пријема Косова, изгледа да су избледели и односи између Косова и САД због одбијања да се таксе суспендују.

Косовски званичници сматрају да је само реч о различитим ставовима а не о захлађивању односа стратешког партнера (САД) са Косовом.

Међутим, амерички дипломата Вилијам Вокер сматра да су односи добри, али да нису тако јаки.

-Мислим да моја земља не ради све што може да помогне Косову, нашим пријатељима на Косову, истакао је Вокер.

Амерички председник Доналд Трамп је у недавном писму, упућеном челницима косовских институција запретио да ће размотрити помоћ и подршку Косовском безбедносним снагама, уколико Косово не буде укинуло таксе на српску робу. Ово је био почетак унутрашњег, тихог раскола на релацији премијер- председник парламента, који према неким проценама, може довести до превремених парламентраних избора.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај