РИДЕА: Статус кво у односима Косово-Србија подржава свега 15% грађана

Институт за истраживања европских питања и развој (РИДЕА), представио је резултате анкете спроведене са 1.100 грађана Косова у вези најновијих политичких кретања. Ово је истраживање показало разлике Албанаца и Срба у готово свим питањима, осим једног да “дијалог треба да буде деблокиран”.

Професор Универзитета у Оксфорду, Ентони Хеат је представљајући резултате истраживања на Конференцији под називом “Глас народа’ око ‘Великог финала’ између Косова и Србије” изјавио да је циљ била идентификација, перцепција и ставови грађана Косова у вези сценарија око “великог финала две земље”.

Према овом истраживању већина испитаника, односно 62 одсто Албанаца и 54 одсто Срба је против прекида косовско-српског дијалога. 91 одсто Албанаца сматра да север Косова не треба да се припоји Србији, а чак 96 одсто сматра да језеро Газиводе треба да буде на територији Косова, као, уосталом и рударски Комбинат “Трепча”. Свега 13 одсто Албанаца и чак 84 одсто Срба сматра да Прешевска долина треба да остане у Србији.

На питање да ли треба тражити припајање Албанији у случају да се постигне коначни споразум са Србијом, 43 одсто грађана је подржало, док је 50 одсто одбацило ту идеју.

Извршни директор Инстиута РИДЕА Љабинот Греичевци, је представио и резултате везане за три сценарија за постизање евентуалног споразума.

Први сценарио – статус кво – подржава свега 15 одсто грађана Косова.

Са другим сценариом који се тиче Асоцијације српских општина са извршним компетенцијама у замену за “де факто” признање независности Косова од стране Србије слаже се свега 10 одсто, а трећи сценарио који се тиче кориговања граница између Косова и Србије, у замену за признање Косова и учлањење Косова у ОУН, подржава 30 одсто испитаника Албанаца и 27 одсто Срба.

На овој Конференцији учествовао је и председник Косова Хашим Тачи, који је истакао да је дијалог између Косова и Србија неизбежан и да је време да се одустане од непријатељства, које је произвело трагедију на Косову.

-Ни мало не сумњам у то да ћемо, ако ове године не будемо постигли правно обавезујући споразум између Косова и Србије, ући у зону ризика ових односа, који могу да дестабилизују читав регион. Дакле, искуство последње године, само је оснажило моје убеђење да је дошло време да се постигне историјски споразум између две земље, изјавио је Тачи.

Тачи је такође изјавио да ће крај дијалога подразумевати признање независности Косова од стране Србије. Кориговање граница са Србијом, идеју коју заступа председник Тачи, он је поменуо тек пошто га је Ненад Рашић, председник Прогресивне демократске странке питао чија је идеја кориговање граница.

Тачи је одговорио да је идеју добио од бившег председника Ибрахима Ругове, академика Неџата Дација и потпредседника Демокраског савеза Косова Љутфи Хазирија, а да је његова оригинална идеја припајање прешевске долине Косову.  

Ова је изјава изазвала оштре реакције, посебно чланова и посланика опозиционог Демократског савеза Косова. Шеф парламентарне групе ове партије Авдулах Хоти је истакао да је Ибрахим Ругова увек одбијао идеју поделе територије

-Актуелни председник не може да се позива на изјаве председника Ругове како би легализовао своје антиуставне поступке,  изјавио је Хоти.

Посланица Демократског савеза Косова Вјоса Османи је реаговала у сличном тону.

-Заговорници поделе Косова, када својим деловањем оспоравају наше држављанство, не могу да нађу подршку ни код идеје нити деловања архитекте суверене државе Републике Косово-, истакла је Османи.

Реаговао је и посланик ове партије Љумир Абдиџику наводећи да идеје Ибрахима Ругове најмање имају везе са идејама Хашима Тачија, оцењујући да је “Хашим Тачи схватио да његов пројекат и пројекат Александра (Вучића) у Србији за поделу Косова губи”.

-Када су га 1994. године питали Мари Франсоа Ален и Хавиер Галмиш око идеје поделе земље, Ибрахим Ругова је рекао да пројекат поделе Косова, коју Срби с времена на време стављају на сто, има само један циљ: да угрози територијални интегритет Косова и да затим разбије његов идентитет. Овај пројекат по први пут је изнео Добрица Ћосић, а званично га у Женеви представио његов саветник Стојановић, написао је на Фацебоок профилу Абдиџику.

Косовске опозиционе партије, Демократски савез Косова и Покрет Самоопредељење, као и партије владајуће коалиције, Соијалдемократска Иницијатива и партија актуелног премијера Харадинаја, Алијанса за будућност Косова, одлучно одбијају могућност било какве корекције граница са Србијом. Истрајно залагање председника Хашима Тачија за брзо постизање споразума са Србијом, па и по цену кориговања граница, коштало га је и нивоа подршке грађана.

Према Извештају “Јавног пулса – XВ” који је објавио УНДП, 39.1 одсто грађана Косова је маја месеца прошле године било задовољно радом председника Косова, а новембра месеца је овај проценат опао на 38.4 одсто.

У истом овом периоду задовољство радом премијера је са 33.2 одсто повећано на 35.1 одсто .

 КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај