Нема договора о укидању такси, аналитичари тврде – због личних интереса

Иако је најављено да ће веома брзо председник парламента Кадри Весељи сазвати председништво скупштине, како би се заказала седница на којој ће посланици гласали за платформу за дијалог са Србијом, платформа за дијалог коју је припремио владин преговарачки тим, није прихваћена од стране две опозиционе партије: Демократског савеза Косова и Покрета Самоопредељење.

Беса Гаџери, посланица Демократског савеза Косова је изјавила да платформа још увек није размотрена у председништву њене партије, али је зато платформу оценила антиуставном, као и Закон о дијалогу који је недавно усвојен у косовској скупштини.

-То су антиуставни акти јер ми имамо Устав, који обавезује одређене институције да врше одређене радње, јер када је реч о територији, ту је скупштина и не могу законом ником другом пребацити уставне акте, изјавила је Гаџери.

Посланик Покрета Самоопредељење Џељаљ Свечља је дневном листу “Зери” изјавио да платформа не представља интересе Косова и да је као таква неприхватљива. Сверча каже да је неприхватљиво и што је владин преговарачки тим отворио пут председнику Хашиму Тачију да буде део процеса дијалога.

-Неприхватљиво је зато што ни Закон о дијалогу ни ова платформа не спечавају председника да дискутује о територији и само потврђује нашу изјаву да је ова преговарачка екипа формирана како би отворила пут Хашиму Тачију у овом процесу, рекао је Сверчља.

Косовски аналитичари сматрају да би било добро да Косово у процесу дијалога буде јединствено и да се постигне консензус између партија позиције и опозиције око платформе за дијалог, како би се ушло у бриселски дијалог сигурније, а не са само једним представником институција, који изазива сумњу у јавности.

У исчекивању заказивања седнице скупштине, на чијем би се дневном реду нашло гласање за платформу за дијалог са Србијом, поставља се и питање да ли ће и када бити настављен дијалог у Бриселу.

Главна препрека наставку дијалога је одлука о увођењу такси на увоз српске и босанске робе, односно условљавање званичног Београда, да се дијалог може наставити само када ова одлука о таксама буде повучена.

Повлачење или суспендовање такси тражи и Европска Унија (ЕУ) и посебно Сједињењене  Америчке Државе (САД) како би се дала шанса наставку косовско–српског дијалога за постизање коначног свеобухватног правно обавезујућег споразума између Косова и Србије. Међутим, тврдоглавост премијера Рамуша Харадинаја, који поручује да ће таксе на увоз српске робе бити укинуте када Србија буде признала Косово, за последицу има готово свакодневно заоштравање односа главних коалиционих партнера, премијера Харадинаја (који има подршку Социјалдемократске Иницијативе Фатмира Љимаја) и Кадри Весељија лидера Демократске партије Косова и председника косовског парламента.

Посланик Демократске партије Косова Беким Хаџиу је позвао премијера Харадинаја да предузме нешто у вези такси на српску робу, како не би из САД примио и треће писмо које би садржало још теже критике на рачун косовских институција, јер нису позитивно одговориле на предлог да се таксе на српску робу привремено суспендују.

-Ако гледамо са стратешког аспекта и последњих догађаја, за месец дана имамо два писма Доналда Трампа око Косова и то је питање о којем треба размислити. Не треба нам треће писмо. Ми треба да чувамо ово партнерство, пошто имамо тешку прошлост и захваљујући партнерству остварили смо слободу”, изјавио је Хаџиу.

Ипак, Хаџиу сматра да постоји неслагање али не и криза унутар владајуће коалиције.

У емисији на једној приштинској телевизији, министар правде Абељард Тахири и Паљ Љекај министар за инфраструктуру, у динамичној дебати су још једном изнели потпуно супротне ставове везане за евентуално укидање или суспендовање одлуке о такси на увоз српске робе. Министар Тахири је изјавио да му је жао што косовској Влади, чији је и он део, свакодневно бледи подршка САД због одлуке о таксама, наводећи да је Косово међу три државе којима америчка администрација није ускратила фондове и подршку.

-Ако се не уклони такса, треба да знамо да ћемо покварити односе са САД. Треба да одлучимо да ли желимо да задржимо таксе и покваримо односе (са САД) или идемо у другом правцу. Не желимо то, али верујем да идемо према заједничкој тачки. Не можемо да прејудицирамо да ли ће бити избора… или шта (ће се десити), изјавио је Тахири.

Паљ Љекај је одговорио да ће, и ако буде избора, таксе остати на снази. И Бесник Тахири, такође из Харадинајеве Алијансе за будућност Косова, каже да се таксе неће укинути ни наредне недеље нити у било каквим околностима.

-У међувремену је Србија отворила поглавље и иде напред према ЕУ, а ми смо остали у гетоу. Зашто треба да будемо инфериорни, запитао је Бесник Тахири.

Посланица Алијансе за будућност Косова Доника Кадај–Бујупи је изјавила да је питање такси за њену партију затворено, а да лично мисли да треба да се успостави потпуни реципроцитет са Србијом јер, како објашњава Кадај–Бујупи, и поред одлуке о таксама, Србија је наставила са истим дискурсом према Косову.

-Спремни смо да се суочимо са било каквим евентуалним последицама, али како смо до сада видели сви су добили овим таксама. Добили су бизниси, грађани Косова али и суседне земље које су пријатељске земље и признају Косово”, изјавила је Кадај–Бујупи.

У јеку дискусије, посебно међу косовским аналитичарима, о могућности да актуелна Влада падне због неслагања унутар владајуће коалиције око одлуке о таксама на српску робу, занимљив је став шефа парламентране групе Социјалдемократске Инциијативе Биљаља Шерифија, који каже да Демократска партија Косова нема храбрости да обори актуелну Владу.

-Мислим да Влада не опстаје због широкогрудости Демократске партије Косова, већ због чињенице да нема неког другог партнера за формирање Владе. Зато, и ако има разговора иза завесе, најбоље је да то оставе”, изјавио је Шерифи за РТК-а.

Политички аналитичар Петри Зогај каже да и премијер Харадинај и председник парламнета Кадри Весељи својим ставовима о таксама бране искључиво личне интересе.

-Ако Рамуш подржава таксе и због избора (гласова које мисли да ће да добије), Кадрија подржава премијера Рамуша због гласова које може да изгуби. Како год да окренеш, ради се о гласовима. Они не бране ни интерес државе нити друштва. Само да знамо где смо, написао је на свом Фацебоок профилу Зогај.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај