Именовање министарке Дијане Живић: Исправљна неправда, издаја српских интереса или кршења Устава Косова

Након што је премијер Косова Рамуш Харадинај именовао Дијану Живић за нову министарку пољопривреде, шумарства и руралног развоја, не престају реакције политичара и грађана. Српска листа, Влада и председник Србије оптужују Харадинаја да бира „приватне Србе“ и да нова министарка не представља српски народ. С друге стране, председник Самосталне либералне странке Слободан Петровић тврди да је њеним именовањем исправљена неправда, нанета овој странци и да је госпођа Живић стручнија од многих министара из Српске листе. Устав Косова у члану 96. Тачка 5, каже да се за именовање министра из невећинских заједница мора консултовати странка која има већину, а припада тој заједници.

Нова министарка пољопривреде, шумарства и руралног развоја Дијана Живић, студенткиња књижевности, јуче је први пут присуствовала седници Владе Косова. Она је именована након смене Ненада Рикала, члана Српске листе. Смена Рикала је био један од услова да Социјалдемократска партија лидера Шпенда Ахметија гласа за буџет Косова.

-Треба да дамо шансу госпођи Живић. Мени је жао због Ненада, али ви знате да министри из Српске листе не долазе на посао, а Влада морада ради, рекао је јуче Рамуш Харадинај, пошто је претходно на седници Владе на српском пожелео добродошлицу министарки Живић.

На питање нашег новинара да ли смену могу да очекују и министри Јевтић и Теодосијевић и да ли то може да буде један од захтева неке од странака да би подржала владајућу већину, Харадинај је рекао да за сада не размишља о томе.

-Ја бих највише волео да се они врате на посао, јер би то било најбоље за све који живе на Косову. Немем за сада у плану да их сменим. И Ненад је добро радио, али то је била политичка смена, одговорио је косовски премијер.

Из Српске листе и Канцеларије за Косово и Метохију поручују да је постављање Дијане Живић за министарку уместо Ненада Рикала још један од доказа да Рамуш Харадинај не поштује српски народ. За Александра Вучића, Живићева је „приватни Србин Рамуша Харадинаја“, а Марко Ђурић је данас рекао да нико од представника Српске листе, на централном и локално нивоу неће сарађивати са новопостављеном министарком и да су за такве Србе врата државе Србије затворена.

Подсећамо, постављање министара и представљање заједница у Влади, регулисано је Уставом Косова.

У Члану 96. Тачка 5 пише:

„Избор ових министара и заменика министара (из мањинских заједница, прим.аут.) ће се извршити након консултација са странкама, коалицијама или групама које представљају заједнице које не чине већину на Косову. Ако се именују ван чланства Скупштине Косова, за ове министре и заменике министара се захтева службено одобрење већине посланика Скупштине који припадају странкама, коалицијама, грађанским иницијативама и независним кандидатима, који су се изјаснии као представници релевантне заједнице.

Да ли “именовање ван чланства Скупштине Косова” подразумева чланство партије или појединца, нејасно је. Уколико подразумева чланство партије, онда је именовање министарке Дијане Живић у складу са Уставом и важећим законима јер је Самостална либерална странка део косовског парламента, а ако подразумева чланство појединца, онда је Рамуш Харадинај прекршио Устав.

Као и политичари, и грађани имају подељена мишљења о именовању Дијане Живић за министарку пољопривреде.

-Па и ови из Српске листе су Рамушови министри. У чему је разлика?, каже четрдесетогодишња професорка из лапљег Села, док њен тридесетогодишњи колега слеже раменима и кратко поручује:

-Треба да је буде срамота.

Један грађанин кога смо срели у Грачаници, радник у КБЦ Приштина каже да је брука што се Срби свађају и деле због новца.

-Не знам шта да вам кажем. Можда је жена добра и паметна, али није време за поделе. Коштаће нас све то што политичари закувавају.

Анђелка Ћуп