Odmeravanje pozitivnih i negativnih efekata odluke o taksama

Džon Erat, glavni direktor za evropske poslove Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće i Vilijam Bred Berkli, direktor za evropske poslove u ovom Savetu, nakon dvodnevne posete Beogradu, danas borave u Prištini, a kako je izjavio Arian Arifaj, savetnik predsednika Kosova Hašima Tačija, u fokusu njihove posete je nastavak dijaloga sa Srbijom.

Džon Erat, glavni direktor za evropske poslove Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće i Vilijam Bred Berkli, direktor za evropske poslove u ovom Savetu, nakon dvodnevne posete Beogradu, danas borave u Prištini, a kako je izjavio Arian Arifaj, savetnik predsednika Kosova Hašima Tačija, u fokusu njihove posete je nastavak dijaloga sa Srbijom. Međutim, ne isključuje se mogućnost da se tokom susreta otvori i pitanje taksi na uvoz srpske i bosanske robe, kako bi se dala šansa nastavku dijaloga, na čemu već neko vreme insistira američka administracija.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, gotovo svakodnevno izjavljuje da odluka o taksi od 100 odsto na uvoz srpske i bosanske robe neće biti ni ukinuta ni suspendovana, dok Srbija ne bude priznala Kosovo, a na insistiranje zvaničnog Beograda da bez njenjog ukidanja nema nastavka dijaloga, Haradinaj predlaže da se i o ovom pitanju može pregovarati u Briselu, tvrdeći da ta odluka nema veze sa dijalogom.

Haradinaj ima široku podršku građana zbog donošenja ove odluke o taksama, ali ne uživa podršku glavnog koalicionog partnera Demokratske partije Kosova Kadri Veseljija, koji zahteva da ova odluka bude suspendovana na određeno vreme, kako to predlaže glavni strateški partner – Sjedinjene Američke Države (SAD).

Pojedini analitičari, jedan broj zvaničnika i deo opozicije ocenjuju da se radi o populističkoj odluci koju premijer tvrdoglavo odbija da povuče, međutim Haradinaj je odgovorio da populistička odluka, kao ova o taksama, ne mora da bude uvek loša.

Šef parlamentrane grupe Demokratskog Saveza Kosova (DSK) Avdulah Hoti smatra da je produbljena institucionalna kriza, kao posedica suprotstavljenih stavova kosovskog predsednika Hašim Tačija, koji zastupa “korigovanje granica” i neslaganja koalicionih partnera, Demokratske partije Kosova (DPK) i Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova (ABK) oko odluke za uvođenje taksi i dijaloga sa Srbijom. Hoti ističe da je kao posledica takvog stanja, pored ostalog stala i integracija Kosova u EU.

-Odnosi Kosova sa partnerima su na najnižoj tački u istoriji. Primena Sporazuma o asocijaciji i pridruživanju (MSA) je zastala. Novih priznanja nema, a s druge strane u opasnosti su i postojeća priznanja. Na severu zemlje nema zakonske i efektivne lokalne vlasti, opisao je aktuelnu situaciju Hoti.

Demokratski Institut Kosova (KDI) je na konferenciji za štampu predstavio analizu pod nazivom „Scenariji oko takse od 100 odsto prema Srbiji i Bosni i Hercegovini“, u kojoj su izneti pozitivni i negativni efekti ove vladine odluke.

Jeta Krasnići iz Demokratskog Instituta Kosova je istakla da je cilj ove analize pružanje šireg pregleda efekata koji bi suspendovanje ili zadržavanje takse proizveo na sam proces dijaloga sa Srbijom, zatim u odnosu Kosova sa međunarodnim faktorom, na unutrašnju politiku razvoja, privredu i najzad na percepciju građana.

Iznoseći analizu prvog scenarija, Eugen Cakoli, koji je učestvovao u realizaciji ove analize je istakao da je odluka o taksi na srpsku i bosansku robu pokazala realne odnose između Kosova i Srbije, kao i činjenicu koliko su dve zemlje daleko od normalizacije odnosa.

Cakoli je istakao da je donošenje odluke o taksi imalo pozitivan efekat, kada je reč o sprovođenju državnog suvereniteta Kosova u odnosu na Srbiju. Drugi efekat je što je preusmerena pažnja na nivo primene već sklopljenih sporazuma u Briselu, a treći se tiče mogućnosti da Kosovo nametne relevantne teme u nastavku dijaloga.

Kao negativne efekte Cakoli je istakao uslovljavanje Srbije za nastavak dijaloga, odnosno povlačenje odluke o taksi, a sledstveno tome jačanje poziije Srbije u međunarodnoj zajednici.

-U vezi odnosa Kosova sa međunarodnim partnerima, kao pozitivan faktor je evidentiran porast nivoa uključenja SAD u procesu dijaloga, a kao negativan efekat rečeno je da je kolebljiva podrška međunarodnih partnera prema Kosovu, koja je manifestovana putem raznih kaznenih mera i postupaka, rekao je Cakoli.

Na unutrašnjem političkom planu, pozitivan efekat je podsticanje debate o potrebi državnog konsenzusa i stvaranje vremenskog prostora za izgradnju zvaničnog stava Kosova u odnosu na dijalog sa Srbijom. Negativan efekat je polarizacija između institucije predsednika, Vlade, partnera u vladajućoj koaliciji i ostalih političkih subjekata, kao i redukcija spoljne politike Kosova koja se svela samo na pitanje taksi i dijaloga.

-Ocenjuje se da je porast državnog dostojanstva imao pozitivan efekat kod građana, kada je reč o taksama od 100 odsto, dok je porast građanske zabrinutosti zbog gubitka podrške od strane međunarodnih partnera ocenjen kao jedan od glavnih negativnih efekata u scenariju zadržavanja takse, rekao je Cakoli.

On je još kazao da je sa ekonomskog aspekta, glavni pozitivan efekat porast potrošnje domaćih proizvoda, dok je kao negativan efekat izneo porast cena određenih proizvoda i šverc.

Jeta Krasnići je predstavila drugi “scenario“, odnosno pozitivne i negativne efekte odluke o taksama. Ona je istakla da bi za razliku od prvog scenarija, u kojem su pozitivni efekti osetno veći na unutrašnjem političkom planu, pozitivni efekti mogli da se reflektuju i u sferi odnosa sa međunarodnim partnerima. Po ovom scenariju, glavni efekat suspenzije odluke o taksi prema srpskoj i bosanskoj robi, bio bi nastavak dijaloga i jačanje pregovaračke pozicije u odnosu na Srbiju, a negativan efekat bio bi nastavak dijaloga bez jedinstvenog stava političkog spektra Kosova i opasnost postizanja sporazuma sa Srbijom, koji bi mogao da predstavlja nepovoljan kompromis za Kosovo.

-Mogućnost uspostavljanja jedinstvenog stava političkog i institucionalnog spektra, artikulisanje jasnih zahteva Kosova u odnosu na međunarodne partnere oko garancija koje treba pružiti u okviru dijaloga, rečeno je da su glavni pozitivni efekti. S druge strane, kao negativan efekat je ocenjen razdor političkog spektra u vezi pristupa koje Kosovo treba da ima prema Srbiji u procesu normalizacije odnosa. Na ekonomskom planu, suspenzija takse bi proizvela pozitivan efekat na porast carinskih prihoda, ali bi s druge strane bio smanjen nivo potrošnje domaćih proizvoda”, dodala je ona.

Prilikom predstavljanja ove analize, izneto je i da bi građani Kosova pozdravili očuvanje dobrih odnosa sa međunarodnim partnerima, posebno sa SAD, dok bi s druge strane suspenzija odluke o uvođenju takse na srpsku i bosansku robu uticala na pad poverenja prema institucijama Kosova.

KosovoLajv- Violeta Oroši Berišaj