Општина Грачаница: Безбедно, али може и безбедније

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: дебата о безбедности заједница

На дебати о безбедности заједница у Општини Грачаница, један од закључака је да се безбедносна ситуација у 19 села ове општине побољшала, али да није сасвим задовољавајућа. Број пријављених кривичних дела је у 2018. Години смањен за 20% у односу на 2017., а истакнуто је да се број кривичних дела знатно смањио од када су критичне тачке у Општини Грачаница покривена видео надзором, захваљујући, како је рекао заменик градоначелника, одборници СО и координатоки Одбора за безбедност, Снежани Јовановић. Донатор видео надзора, као и осветљења је УНМИК полиција. Сарадња између локалне самоуправе и полицијске станице Грачаница је побољшана у односу на прошли мандат владајуће структуре, али је приметна незаинтересованост или страх код грађана да о личној и безбедности имовине разговарају јавно. Уз присуство командира Полицијске станице у Грачаници Братислава Трајковића,шефа истражног одељења Бобана Симоновића и заменика градоначелника Грачанице Саше Данића, грађани и представнци медија и цивилног сектора истакли су своје виђење безбедносне ситуације, а дебату су организовали НВО “Хумани центар” из Митровице и “Косовски центар за безбедносне студије” из Приштине.

“Циљ оваквих дебата је да подстакнемо становништво и полицију на бољу комуникацију. На западу се то зове друштвено прихватљив договор и ми желимо да временом постане нормално да се кривична дела пријављују и да буде побољшана обострана комуникација, на задовољство свих”, рекао је директор НВО “Хумани центар” из Митровице, Верољуб Петронић, објашњавајући циљ пројекта.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: дебата о безбедности заједница

Заменик градоначелника Грачанице Саша Данић је нагласио да је примарни циљ активности изабраних представника и запослених у овој локалној самоуправи, стварање бољих и квалитетнијих услова живота за све грађане, а да је безбедност грађана најважнији сегмент бољег живота. Данић тврди да су се крађе и међуетнички инциденти знатно смањили после доласка нових људи на чело локалне самоуправе, посебно градоначелника Срђана Поповића.

“Отпочели смо редовне и сталне контакте са Полицијском станицом у Грачаници како бисмо имали све неопходне информације са терена. На институционалном нивоу, Одбор за безбедност Општине Грачаница у мултиетничком саставу имао сталне састанке,а непрекидно сарађујемо са командиром Полицијске станице у Грачаници Братиславом Трајковећим, КФОР-ом и Регионалном полицијом. Договорено је веће присуство полиције на терену на најосетљивијим тачкама уз сарадњу са одбором за безбедност. Уз залагање координаторке Општинског одбора за безбедност и одборнице Скупштине општине Грачаница, Снежане Јовановић, осавремењен је видео надзор и постављене су камере на критичним тачкама, где их до сада није било”, рекао је Данић, напоменувши да је Општина Грачаница ове године организовала и Дан безбедности ради упознавање грађана са непходни бројевима телефона и активностима појединих безбедносних служби.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Братислав Трајковић, командир станице полиције у Грачаници

Иначе, како смо сазнали, куповину опреме за видео надзор, као и за осветљење, омогућила је УНМИК полиција.

Командир станице полиције у Грачаници је истакао да је полиција народ и да би народ требало да буде полиција. “Без грађана ми не можемо да функционишемо и Косовска полиција је обавезна да сарађује са свим грађаниа и свим заједницама, ради што бољег очувања јавног реда и мира. Сарадња коју ми покушавамо да остваримо са свим институцијама је на задовољавајућем нивоу, мада има неких недостатака”,нагласио је Трајковић, тврдећи да полиција у Грачаници дговорно ради свој посао и да одговара на све захтеве,како институција, тако и грађана.

Број кривичних дела се смањио, истакао је шеф истражне јединице Бобан Симоновић.

“У 2018. години смо имали 240 пријављених случајева од стране мањинских заједница од укупно 380 пријалвљених случајева. То је 20% мање у односу на 2017. годину. Од 240случајева, 221 је пријављен од стране српских грађана, 17 од стране ромских и 3 од стране осталих. 70% је решено. Од 240 пријављених случајева,100 случајева је било због угрожавања имовине”, навео је Симоновић,нагласивши да је повећан број случајева насиља над женама, док вршњачког насиља нема или барем нема пријављених таквих случајева.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Бобан Симоновић, шеф истражне јединице

Мишљења просутних грађана су подељена, па има оних који су потпуно задовољни, до појединаца који сматрају да полиција не ради добро свој посао и да није довољно ефикасна. Грађани су углавном истицали проблеме безбедносту у саобраћају,односно брзу вожњу кроз насељена места у којима живе.

Проблем који су истакли и припадници полиције и грађани, али и представници цивилног сектора и медија, јесте недовољна инфорисаност грађана о решеним случајевима.

“Када се нешто лоше деси, сви знамо, али нас нико не обавештава о решеним случајевима, хапшењима криминалаца и слично”, истакао је Оливер Вујевић, члан НВО “Комуникација за развој друштва – ЦСД”.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: дебата о безбедности заједница

Учесници на дебати су се сложили да сваки грађанин може да допринесе бољој безбедности, као и да је потребно да се представници локалне самоуправе и безбедносних структура, чешће заједнички обраћају медијима како би грађане обавестили о активностима које доприносе сигурнијем животу.

Дебати о безбедности у Општини Грачаница су присуствовали представници амбасада Мађарске и Хрватске, Канцеларије Руске Федерација, као и представници Европске уније и ОЕБС-а. Сличне дебате су организоване и у четири општине са српском већином на северу Косова, а о безбедности грађана и њихове имовине, разговараће се и у Штрпцу.

Анђелка Ћуп