Скупштинска седница или предизборна кампања?

Због бојкота Српске листе и обезбеђивања двотрећинске већине посланика мањиских заједница, на данашњем заседању Скупштине Косова није ни расправљано о четвртој тачки дневног рада, Нацрту закона о измени и допуни  закона о верској слободи на Косову. Скупштина Косова наставила је редовно заседање расправом о недовршеним тачкама са претходних седница а на дневном реду се налази укупно 47 тачака, поред 35 са претохдних заседања.

После изнуђене паузе од 15. минута због недостатка кворума Скуптина Косова је наставила рад по дневном реду на коме се налази 47 тачка.

Расрпаву посланица ААК и ДСК поводом прве тачке дневног реда,  Нацрту закона о измени и допуни Закона о возилима, прекунуо је председник Скупштине Кадри Весељи који је предложио да се нацрт врати скупштинској комисији на поновну дораду. Пре гласања три посланичке групе су се изјасниле да неће гласати за овај закон, тако да он није није изгласан.

Посланица Теута Хаџију испред Алијансе за Будућност Косова, поводом прве тачке дневног реда Нацрта заона о измени и допуни закона о возилима, оптужила je посланике да је у њиховом интересу да се он данас не изгласа и да посланици са њиховом једном платом могу да купе аутомобил, а да се грађанима Косова неусвајањем закона онемогућује да купе аутомобил. Посланица ЛДК Хикмете Бајрамаи  изјавила је да предложени Нацрт закона не штити интересе грађана и да омогућује стварања монопола при увозу возила. Посланик Нисме Биљаљ Шерифи је приметио да се расправа о Нацрту закона претворила у предизборну кампању.

Ни друга тачка дневног реда, Нацрт закона о рудиници и минералима и поред кворума није усвојена јер су посланици опозиционих партија били издржани од гласања.

Такође ни друго разматрање закона о пословнику Скупштине Косова, које је предложено као трећа тачка на данашњем заседању, није наишло на потребну посланичку већинуну.

Због неприсуства Српске листе и обезбеђивања двотрећинске већине посланика мањиских заједница поводом четврте тачке  дневног рада, о Нацрту закона о измени и допуни  закона о верској слободи на Косову није ни расправљано.

У току пете тачке дневног реда „Давање на коришћење и размену Општинске непокретне имовине, предложено је да се на поднета 24 амандмана гласа у пакету што је и прихваћено. Међутим, тада је  једини српски посланик, Слободан Петровић, напустио салу тако да су новинари српских редакција остали без превода и нису могли да прате даљи рад Скуштине.

Већ дужи период заседању Скупштине Ксова не присустввују посланици Српске листе.

И.  Миљковић