ОЕБС: Службеници Полицијског инспектората Косова завршили обуку о борби против корупције

Специјализовани програм обуке од 4 модула који је организовала Мисија ОЕБС-а на Косову за 49 службеника Полицијског инспектората Косова (ПИК) о борби против корупције и повећању интегритета полиције завршен је данас у Приштини.

Како је саопштено из Мисије ОЕБС-а ови модули, одржани у протекла два месеца, обухватали су: Кривичне истраге финансијских неправилности и корупције у раду полиције; Рад са доушницима и узбуњивачима и њихова заштита; Анализа и процена ризика од корупције у раду полиције; и Провера интегритета.

-Програм осмишљен је да унапреди истражне капацитета ПИК-а како би ефикасно обављао своју надзорну улогу над радом полиције, изјавио је Аке Рогхе, директор Одељења за сигурност и јавну безбедност Мисије ОЕБС-а на Косову.

-Унапређење вештина службеника ПИК-а и успешно позивање полицијских службеника на одговорност повећаће поверење шире јаности у правичну и непристрасну истрагу наводних случајева незаконитог поступања полицијских службеника, додао је.

Службеници ПИК-а похађали су обуку коју су одржали стручни предавачи из Италије, Уједињеног Краљевства и Канаде. Овај програм обуке подржала је делегација Италије при ОЕБС-у у Бечу