Нова настојања за стварање околности за наставак дијалога

Председник Косова Хашим Тачи, током викенда је искористио Самит дијаспоре у Тирани, на којем је изјавио да неће бити поделе Косова нити размене територије са Србијом.

– Неће бити поделе Косова док неко не пређе преко мојег тела, неће бити доведен у питање ни сантиметар територије Косова, ни ‘Трепча’ ни ‘Газиводе’ ни Митровица, ни један део” изјавио је Тачи.

Ова његова изјава изазвала је реаговања у политичким кулоарима, и код косовских аналитичара, посебно што се најновији став Тачија око модела постизања коначног свеобухватног споразума са Србијом разликује од претходних његових изјава и ангажовања.

Косовски аналитичари сматрају да је до ове промене става Тачија дошло због тога што није успео да обезбеди подршку својој идеји од стране политичких партија и пријатељских држава.

Тачи је ово изјавио након посете двојице америчких званичника из Савета за националну безбедност САД, Џоном Ератом и Вилијамом Бредом Берклијем, који су током сусрета са косовским званичницима и представницима опозиције пружили гаранције да идеја САД није промена граница или размена територије са Србијом и да подржавају само демаркацију границе.

У сваком случају, ова изјава и индиректне оптужбе на рачун премијера Косова Рамуша Харадинаја, за којег је Тачи рекао да је пријатељ Милана Радоичића, званичника Српске Листе којег косовско тужилаштво сумњичи за учествовање у убиству лидера косовских Срба Оливера Ивановића, изазвале су реаговање Харадинаја, који је узвратио да је Тачи нанео велику штету Косову и да је одговоран за “унапређење идеје поделе”.

-То је производ Приштине и политичара Приштине. Њихово наваљивање да оду и да кажу повећајте притисак да би се укинула такса, пошто су се увукли у неку обавезу са Вучићем, и желе да нас ставе пред свршен чин. Председник Тачи и људи око њега, и они који су подигли руке тако брзо од таксе, сви то раде са идејом да спроведу пројекат који може да буде штетан”, изјавио је Харадинај.

Харадинај је још казао да је изненађен и лидером Демократског савеза Косова (ДСК) Исом Мустафом и лидером Социјалдемократске Иницијативе Фатмиром Љимајем што брзо прихватају услове Србије која тражи да се уклони такса на увоз српске робе, као услов за обнављање дјалога у Бриселу.

Осврћући се на упозорење америчких званичника да уколико одлука о такси на српску робу не буде суспендована, САД може размотрити могућност повлачења америчких војника из кампа Бондстил, челник косовске Владе је изјавио да је Америка гарант сигурности и мира у целом свету.

-Мислим да су мишљења која говоре о претњи око Бондстила преурањена или превремена, због једне такве одлуке која може да се донесе, али невезано за таксе. Сви аргументи око увођења таксе, постоје. Она остаје до признања. Апелујемо на САД не само да остане на Косову, они су овде заувек у својој кући, изјавио је Харадинај.

Лидер Демократске парије Косова и председник косовског парламента Кадри Весељи је у Митровици данас изјавио да ни једна Влада не може да доведе у опасност односе са САД.

-Свака Влада може да оде али не Бондстил. Ни једна Влада не може да доводи у опасност свете односе са САД. Ви сте приметили да сам се ја повукао из ове дебате и срамота ме је како се третирају наши грађани. Тако не може, имамо обавеза. Устав и закони постоје. Грађани и институције Косова бране територијални суверенитет и интегритет наше земље, изјавио је Весељи током отварања Центра за иновације и предузетништво у Митровици.

С друге стране Весељи је истакао да ће Србији одговорити онако како заслужује, и са тарифама и са реципроцитетом.

Иса Мустафа, лидер позиционог ДСК је реаговао на критике Харадинаја, наводећи да је некоректно, нетачно и да личи на предизборну кампању то што је ДСК ставио у исти кош са Тачијем, Весељијем и другима, када је у питању одлука о такси на увоз српске робе.

-Таксу је увела Влада на директиву господина Весељија: ви сте је донели, ви одлучите шта ћете са њом. Ви сте владина коалиција, ДСК је ваша опозиција. Ви сте на власти и не играјте улогу жртве. ДСК култивише вечно пријатељство са САД. Око тога никога не питамо, написао је на свом Фејсбук профилу Мустафа.

Током викенда председник Косова Хашим Тачи који је боравио у Призрену и премијер Косова Рамуш Харадинај у Дечанима, искористили су прилику да наставе са међусобним индиректним и директним оптужбама, а оно што је за сада јасно је да премијер не одустаје од одлуке о такси на увоз српске робе.

Након безуспешног убеђивања америчких званичника из Савета за националну безбедност САД, да таксе треба да буду суспендоване, на Косову ће 8. и 9. марта боравити подсекретар за политичка питања у америчком Државном департману, Дејвид Хејл, који ће разговарати са косовским званичницима.

Косовски аналитичари подсећају да САД већ неко време интензивно покушава да створи околности за наставак дијалога између Косова и Србије, који је од новембра месеца прошле године у блокади, јер званични Београд не жели наставак док косовска Влада не повуче таксе на увоз српске робе. Због тога се не искључује да ће управо таксе и дијалог са Србијом бити у фокусу пажње америчког дипломате Хејла и главних представника косовских институција.

 

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај