Непостојањем споразума губе обе стране

Амерички државни департман је саопштио да ће амерички потсекретар за политичка питања, Дејвид Хејл ове недеље боравити на Косову и у Србији, а састаће се са званичницима обе земље, како би, “истакао историјску могућност за постизање свеобухватног споразума за нормализацију односа са Србијом и да затражи мере да би се тако нешто постигло”.

Амерички званичници су последњих недеља, после постизања Преспанског споразума, веома активни у намери да реше још замрзнути конфликт на Западном Балкану – између Косова и Србије. Дијалог који је између ове две земље трајао више од шест година, прекинут је новембра прошле године, након што је косовска Влада увела таксу на увоз српске робе и пошто је званични Београд условио наставак дијалога укидањем ове одлуке. У циљу деблокаде процеса дијалога, амерички председник Доналд Трамп је упутио писма косовском и српском председнику, а на Косову су прошле недеље боравили и званичници Савета за државну безбедност Беле куће. Косовски аналитичари очекују да дипломата Дејвид Хејл направи још већи притисак на косовску Владу, у циљу да што пре суспендује одлуку о такси, како би био настављен бриселски дијалог.

С друге стране, онлине новина “Еxпесс”, пренела је да је у разговору са једним званичником америчке Владе, он затражио привремено суспендовање таксе на увоз српске робе како би дијалог у Бриселу био настављен, а од Србије да буде конструктивна у том процесу. Исти званичник је истакао да не постоји одређени рок до када треба да косовска Влада донесе такву одлуку, али да је добро да се то уради што пре. Како истиче “Еxпресс”, амерички званичник је изјавио да је САД заинтересован да се споразум између Косова и Србије постигне до 31, децембра 2019. године.

-Наш став је да нема црвених линија. Ми не кажемо да не треба да се дискутује питање размене територије, Неке европске земље то кажу”, изјавио је овај званичник САД дајући до знања да постоје разике између САД и џава КВИНТА-е око дијалога, али и да се сви слажу да он треба да буде настављен.

“Еxпрес” даље преноси да је амерички званичник истакао да сз САД снажно инволвиране у овај процес и да у овој фази не подржавају неку међународну конференцију, већ разговоре којима посредује Европска Унија (ЕУ). Он је додао да је од српског председника Александра Вучића затражено да у овом процесу Србија призна Косово, одбацујући могућност укључивања Русије у процес дијалога, наводећи да то неће донети ништа добро.

Амерички званичник је такође одбацио могућност да су косовски и српски председник до сада постигли неки споразум, а коментаришући “план од 22 тачке” који је помињан у медијима, он је одговорио да је до сада видео много таквих папира. Он је такође истакао да САД озбијно схватају најаве за дестабилизаију региона како би могло да дође до промена граница.

Дневни лист Коха диторе такође преноси да је разговарао са америчким званичником и те наводи да дугорочно нико не може да поквари односе између Косова и САД, али и додаје да то не значи да треба показивати међусобну непослушност . Према Коха Диторе, он је поменуо три главна аспекта у којима САД нису промениле став. То су мир и регионална стабилност, што захтева нормализацију односа са Србијом, владавина реда и закона , борба против организованог криминала, као и економски развој Косова.

Косовски медији преносе и позив америчког званичника, који 18. марта треба да преузме функцију помоћника државног секретара за Европу и Евроазију, Филипа Рикера, који је позвао Приштину да укине таксе на робу из Србије, а Београд да се фокусира на стратешки интерес, уместо да буде агресиван у „одбацивању Косова“.

Рикер је учествовао на Семинару за безбедност, регионалне односе и економски развој “Балкан 360”.

У обраћању, он је истакао да САД разумеју фрустрацију и жељу косовских грађана да контролишу своју судбину и унапреде интеграцију Косова у међународни систем, и додао да се подршка косовској независности и суверенитету не доводи у питање, пренео је “Независни весник” у свом онлине издању.

-САД су значајано инвестирале у успех Косова као независне, мултиетничке и суверене земље. Ми стојимо стално иза вас. Али понекад смо долазили важним захтевима и ово је један од тих случајева. САД, ваш можда најближи стратешки партнер и пријатељ, верује да је постизање договора са Србијом једини пут да Косово иде напред… Жалосно је и изненађујуће је што још увек имамо озбиљне неспоразуме са Владом Косова око овог питања. Плашим се да Косово наноси штету нашим билатералним односима, односима које ми веома ценимо, закључио је Рикер.

Рикер је још рекао да Косово и Србија морају да се упитају која је алтернатива нормализацији односа, оцењујући да ће „две земље највише изгубити од замрзнутог конфликта, јер непостојање договора значи смањење безбедности, успорен економски раст и замрзавање аспирација за приступање ЕУ“.

Како преносе косовски медији, поред америчког званичника Хејла, почетком наредне недеље на Косову ће боравити и двојица главних саветника за спољну политику немачке канцеларке Ангеле Меркел, Матиас Лутенберг и Јан Хекер.

Они ће се састати са председником и премијером Косова Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем, а у фокусу разговора биће одлука о таксама и дијалог са Србијом. Медији истичу да је став Владе Немачке, за разлику од америчке, био “балансиранији”, јер је од Косова тражила суспендовање одлуке о такси, а од Србије да у међународним организацијама прекине са негативном кампањом против учлањења Косова.

У међувремену српски председник Александар Вучић је италијанској агенцији АНСА изјавио да Србија и Косово треба да постигну компромисно решење .

-Не можемо признати Косово, а да ништа не добијемо од друге стране. За разлику од косовских лидера који сваког дана обмањују своје грађане нереалним обећањима да ће Приштина добити све, а Београд ништа, моја дужност је да Србима објасним значај компромиса, који не представља пораз него победу. Победу за будућност Србије, навео је Вучић.

Иначе, косовска опозиција отворено се супротставља идеји председника Косова Хашима Тачија о било каквој промени граница. Лидер Демократског савеза Косова (ДСК) Иса Мустафа је истакао да се Косово актуелно налази у веома тешкој ситуацији оптужујући за то Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија.

-Председник се понаша као да је Косово његово власништво, и износи да ће променити Устав, припојити Прешевску долину, као да је Косово са Уставом хармоника председника Републике Косово. На овај начин  и крши Устав, јер се Уставом зна ко може да уради те промене, изјавио је Мустафа.

Тачи и Харадинај настављају са међусобним оптужбама због несугласица са САД. Тачи каже да су односи са американцима пољуљани јер Харадинај одбацује да прихвати савете и суспендује одлуку о такси на српску робу, а Харадинај наводи да је Тачи покушао да превари грађане Косова својом иницијативом за промену граница, као коначно решење за постизање свеобухватног споразума са Србијом.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај