Британци против споразума који подразумева промену граница

Председник Косова Рамуш Харадинај се захвалио британској Влади због става о непроменљивости граница Косова. На свом фејсбук профилу, Харадинај је истакао да је захвалан због “конзистентног приступа Владе Велике Британије према ратнохушкачким и дестабилизирајућим идејама промене граница Косова са Србијом, као делу свеобухватног споразума са суседном државом”.

-Границе на Балкану нису перфектне и и њихово померање је веома осетљиво и опасно. Понављам да је Косово заинтересовано за споразум са Србијом, који ће резултирати са реципрочним признањем унутар актуелних граница од 17. фебруара 2008., написао је Харадинај.

У британском представничком дому, у дебати посвећеној односима Велике Британије и Косова, британски министар за Европу Сир Ален Данкан је изјавио да “постизање споразума,који би се заснивао на промени граница, доводи у опасност стабилност на Косову и Србији и доводи се у опасност да се успостави преседан који може да буде искоришћен од треће стране у региону и шире”.

Данкан је говорећи о изазовима и могућностима Косова током 11 година независности, поздравио оснивање преговарачког тима за Косово и истакао да напредак у преговорима захтева да све стране “поштују демократско право Косова за одређивање ко ће и како представљати земљу”.

Он је позвао и Косово и Србију да спусте тензије и врате се преговорима, а у вези одлуке о такси на увоз српске и босанске робе, Данкан је истакао да је његова земља заједно са међународним партнерима тражила суспензију ове одлуке.

Посланик британских лабуриста Џон Гроген је рекао да је за питање промене или кориговања границе потрошено пуно пара.

-Задовољан сам што је прошле недеље председник Косова Хашим Тачи рекао да никада неће доћи до размене територије. Пре годину дана он је говорио о кориговању границе са Србијом, али то је био погрешан приступ. Потрошено је веома пуно пара за лобирање у Лондону и шире око овог питања, али сам задовољан што је председник променио приступ. Премијер и парламент са правом се противе размени теритирорије, кориговању граница или свему што се назива тако. То може да буде веома дестабилизирајуће на Балкану, изјавио је Гроген.

Дом Лордова британског парламента о Косову је водио дебату почетком ове године, када је министар за комонвелт и Уједињене Нације, Лорд Ахмад изјавио да његова Влада не подржава поновно цртање граница по етничким линијама и да је то јасно речено обема странама (Косову и Србији).  Косовски медији преносе да је Велика Британија против било каквих промена граница од лета прошле године када је по први пут јавно поменута таква могућност у циљу постизања косовско-српског споразума.

Током јучерашњег дана председник парламента Кадри Весељи, је имао одвојене разговоре са премијером Рамушом Харадинајем, шефицом Уреда Еропске Уније на Косову Наталијом Апостоловом, и америчким амбасадором у Приштини Филипом Коснетом.

Осврћући се на пољуљане односе званичне Приштине са Сједињеним Америчким Државама због тога што не прихвата сугестију и суспендује одлуку о таксама на увоз српске робе, како би се дала шанса наставку дијалога са Србијом, Весељи је истакао да нико нема право на да то и да нико не може да одвоји Косово од САД и његове прозападне оријентације.

-Омладина треба да остане на Косову. На Косову треба да се одвија живот, да се развије перспектива. Оснажимо државу из разлога што нема потребе од отварамо себи дилеме и нећемо дозволити себи да отварамо дилеме. Дилеме смо затворили 12. јуна 1999. године, народ Косова жртвовањем и врло великом ценом је удаљио Србију са Косова. Србија је наш сусед са којим желимо да имамо мир, али Косово ће заувек бити независна и суверена држава и то ће бити наша оријентација, изјавио је Весељи током посете Гњилану.

Након састанка Владе, премијер Харадинај је поновио став да одлука о таксама неће бити ни повучена ни суспендована.

-Слажем се са изјавама других институционалих представника када кажу да ниједна Влада не доводи у опасност односе са Америком. То ризикују сви или поправаљају сви, али разлог због чега држимо такав курс је веома озбиљан и није случајан. Такође сам истакао да смо ову одлуку, коју смо донели сви заједно, и ја је браним у име свих. Снажно стојим при томе и треба да чувамо наше право које је суверено,  изјавио је Харадинај.

Посланик Демократске партије Косова Елми Речица је за Радио Слободна Европа изјавио да према оценама међународног фактора произилази да се Косово претворило у препреку за наставак дијалога са Србијом, ради постизања коначног споразума између две земље и да верује да ће у одређеном временском року доћи до деблокирања актуелног стања.

Посланик Алијансе за будућност Косова Ахмет Исуфи је истакао да је Влада била приморана да донесе одлуку о увозним таксама на српску робу.

-Такса нема ништа са дијалогом. Ми мислимо да такса треба да остане на снази, јер након притисака које врши Србија у смислу дестабилизације Косова, требало је да предузмемо мере. Ми САД и ЕУ сматрамо нашим пријатељима, у смислу помоћи коју су пружили Косову, али прво треба да се направи притисак на Србију како би прекинула са њеним антикосовским деловањем, изјавио је Ахмети.

Иначе, прошле недеље у Приштини су боравили представници Савета за националну безбедност Беле куће, Џон Еарт и Бред Беркли, који су тражили суспензију таксе на увоз српске робе, а у суботу ће у Приштину допутовати Дејвид Хејл, који ће према косовским аналитичарима покушати да убеди премијера Харадинаја да суспендује одлуку о таксама.

Аналитичар политичких прилика Имер Мушкољај је изјавио да је долазак Хејла на Косово, последња прилика да косовски званичници схвате да је САД озбиљна и да треба да се постигне споразум са Србијом током 2019. године.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај