Ђурић: Не сме се дозволити да екстремисти буду некажњени и да своју мржњу искауљују над недужним српским становништвом

Рушење крста је знак широко распрострањене нетрпељивости на Косову и Метохији према хришћанским симболима, каже директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић у реаговању на скрнављење споменика српским жртвама у Великој Хочи.

-Подсећам све у Србији и читав свет да ће се за неколико дана навршити 15 година од погрома 17. марта, када je спаљено, уништено или тешко оштећено 35 цркава и манастира, да се православне светиње и српска гробља и данас вандализују, а да за то нико од налогодаваца није одговарао, рекао је Ђурић.

Он је навео да су екстремисти у Великој Хочи код Ораховца синоћ починили још један „безуман напад на место сећања на Србе ток краја који су мучки убијени током оружаних сукоба на Косову и Метохији.

Поломљен крст на споменику у Великој Хочи

-Вандали су поломили крст са спомен-обележја и оборили јарбол са заставом Србије, и ово је трећи пут да се без икаквог епилога догађа напад на тај споменик.  Подсетићу да је недалеко одатле више пута до сада рушена и спомен-плоча отетим новинарима Ђури Славују и Ранку Перенићу и да је тек ове године, након безбројних апела колега новинара и Републике Србије, неко заиста и ухапшен због екстремистичког иживљавања над српским спомен-обележјима.

Директор Канцеларије за КиМ очекује и захтева да полиција буде једнако ефикасна и у овом случају јер, како наглашава, „екстремистичко дивљање Албанаца у општини Ораховац поприма веома забрињавајуће размере“.

 

– Мали број преосталих Срба у ораховачкој општини, који данас у Великој Хочи и Ораховцу живе под стравичним притиском и изложени су честим претњама и провокацијама, јесу симбол страдања и обесправљености нашег народа и живи доказ да су све приче о мултиетничком друштву на Косову и Метохији само фраза, а да је истина о природи међуетничких односа на Косову и Метохији заправо сасвим другачија, напомиње Ђурић.

Споменик у Великој Хочи

На крају додаје да се, „без обзира на све политичке несугласице и осцилације на релацији Београд-Приштина, не сме дозволити да екстремисти буду заштићени и да своју мржњу искаљују над недужним и незаштићеним људима чија је једина жеља да живе спокојно и у миру са комшијама“.

И.М.