Скупштина Косова усвојила Нацрт закона и Платформу о дијалогу Косова и Србије

Скуптшина Косова је, касно поподне данас, са 61. гласом за усвојила Платфомру о дијалогу између Косова и Србије. Поред присутних посланика за Платформу је гласао и посланик Самосталне либерналне странке (СЛС) Слободан Петровић.

Ванредна седница Скупштине Косова завршена је око 16 часова, а одмах након ње, констатујући да је у сали присутан 61 посланик отпочело је редовно скупштинско заседање на коме је усвојен Нацрт закона о дужностима, одговорностима и овлашћењима тзв. државне делегације Косово у процесу дијалога са Републиком Србијом.

Законом о дијалогу Косова и Србије дефинише се институционална хијерархија и поступак доношења одлука у процесу дијалога, функционисање делегације, организациона структура, надлежности и одговорности делегације. Њиме је јасно утвђена веза коју делегација одржава са другим уставним институцијама Косова.

Делегација координира састанке са председником, премијером, председником Скупштине и министрима у Влади Косова, када сматра да је неопходно одржавање ових састанака. Такође извештава скупштинску Комисију за надгледање процеса дијалога после сваког састанка са делегацијом Републике Србије, и са посредницима дијалога.

Платформа коју је израдила косовска делегација за дијалог са Републиком Србијом, предвиђа реципрочна признање Косова и Србије унутар постојећих граница, поштовање права албанске заједнице у Србији, решавање свих отворених питања са Србијом, укидање Резолуције Савета безбедности УН-а 1244.

Платформа о дијалогу о коначном, свеобухватном и правно обавезујућем споразуму о нормализацији односа између Косова и  Србије, садржи, 11 главних принципа на основу којих ће деловати косовска делегације за дијалог као поглавља која се односе на значење нормализације односа, европске интеграције, ратне злочине, нестала лица и жртве сексуалног насиља, као и заштиту права мањинских заједница, сукцесију и др.

Између осталог у Платформи се наводи да су права о природним и осталим ресурсима, која се налазе на територији Косова, припадају Косову и то питање није отворено за преговоре. Додаје се да на Косову неће бити неког другог нивоа власти осим локалног и централног.

Наглашено је да се споразум Косова и Србије треба постићи уз посредство ЕУ и с подршком САД-а, који такође требају да служе као гарант спровођења обавеза из споразума, као и да требају да постоје одредбе о последицама у случају неспровођења споразума.

У закључку Платформе Косово позива Србију да искористи ову могућност и призна актуелну реалност, односно то да је Косово спремно да преговара о успостављању дипломатских и добросуседских односа са Републиком Србијом.

И.М – А.Ћ.