Ванредна седница Скупштине Косова: Посланици о Платформи о коначном, свеобухватном и правно обавезујућем споразуму о нормализацији односа Косова и Србије

После најављене паузе од 15 минута, која се одужила на готово читав сат, настављено је ванредно заседање Скупштине Косова. Седница је сазвана на иницијативу премијера Косова Рамуша Харадинаја, док се на дневном реду налазе две тачке : Друго разматрање Нацрта закона о дужностима, одговорностима и овлашћењима делегације Косово у процесу дијалога са Републиком Србијом и дискусија о Платформи о коначном, свеобухватном и правно обавезујућем споразуму о нормализацији односа између Косова и Србије.

Рамуш Харадинај у току паузе, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Председник  парламентарне групе ЛДК, Авдулах Хоти, током преподневног заседања, критиковао је одржавање седнице која је заказана у дану када се широм Косова обележавају дани „Епопеје ОВК“ и  предложио одлагање седнице.

-Тражили смо два ванредна заседања која се неће одржавати у данима „Епопеје ОВК“,  данас је трећи дан Епопеје, дан када је дошло до масакра. Ова седница је сазвана на захев премијера. Позивам премијера да повуче захтев да се ова дебата одложи за још један дан, рекао је је Хоти.

Хотијев захтев за одлагање седнице није изгласан, па је председник Скупштине Кадри Весељи прогасио паузу од 15 минута, јер у сали није било довољног броја посланика.

Скупштина Косова, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Након што је сали забележено присуство 83 посланика и констатовано да постоји кворум Скупштина је наставила рад разматрањем друге тачке дневног реда; дискусијом о Платформи о коначном свеобухватном и правно обавезујућем споразуму о нормализацији односа између Београда и Приштине.

У овом тренутку у косовском парламенту се води расправа о томе да ли је одлагањем прве тачке дневног рада (друго разматрању Нацрта закона о дужностима, одговорности и овлашћењима делегације Косова у порцесу дијалога са Републиком Србијом) прекшен пословник.

Посланици ЛДК и Самоопредељења су око поднева напустили данашње ванредно заседање Скупштине Косова.

Копредседник делегације за дијалог са Србијом Фатмир Лимај нагласио је да је Платформа документ пажљиво припремљен од стране тзв државне делегације Косова.

– Играмо се речи. Постоје две потпуно различите ствари. Према томе, дискусија о платформи је друго питање у односу на нацрт закона , рекао је Лимај на данашњој пленарној седници.

Лимај је додао да је „тема o Платформи веома важна за земљу“.

Он је инсистирао да се поштују парламентарне процедуре и да кашњења нису у интересу „земље“.

Харадинај: Потребан концензус у вези Платформе о дијалогу

Косовски премијер Рамуш Харадинај је рекао да је закону о „државној“ делегацији и Платформи за дијалог место у овој Скупштини, чиме је овом законодавном телу омогућено, не само да задржи власништво над процесом дијалога, већ и да сачува, како је рекао државност Косова.

Рамуш Харадинај, фото: ГрачаницаОнлајн

На ванредној седници Скупштине Косова Харадина је затражио да се размотри платформа, али и да се постигне консензус у вези ње.

-Не знам који политички субјекат је заинтересован за ове теме, који су први интерес Косова. Ако постоје примедбе о томе да ли је ово дан за дискусију или не, нема дилеме да се расправља о овим питањима и не верујем да би било ко могао да пориче значај тема. И Закон о државној делегацији и Платформа имају место у овој Скупштини. Ја позивам посланике да искористе прилику да изнесу своје мишљење, а политичким субјектима да изнесу своје ставове и да коначно постигнемо консензус како би омогућили не само да очувамо власништво над процесом дијалога, већ и да одржимо 17. фебруар на Косову, рекао је  Харадинај.

И.Миљковић