Predstavljena knjiga „Kao mjesec na rubu haljine“. Rodna Metohija večita inspiracija Ranku Đinoviću

Pesnik sa Kosova i Metohije Ranko Đinović, ljubiteljima ljubavne poezije, a posebno damama, kao osmomartovski poklon darivao je u Gračanici poetsko druženje i književni čas na kome je predstavio svoju novu knjigu ljubavne poezije „Kao mjesec na rubu haljine“.   

-Sabrasmo se jednim lepim povodom, predstavljajući knjigu poezije Ranka Đinovića, sinoć u Kosovskoj Mitroivici, a danas, na praznik posvećen ženama, ljubavna poezija i ljubavni stihovi za vas drage dame, ovde u Gračanici, rekla je glumica Prištinskog pozorišta Jasmina Stoiljković, koja je čitajući stihove iz nove Đinovićeve knjige otvorila promociju u čitaonici „Darinka Jevrić“.

Uredednik u listu Jedinstvo i recenzent poslednjeg Đinovićevog izdanja, Rada Komazec,  je na samom početku naglasila da je pesnik ovom knjigom ušao na velika vrata u svet ljubavne lirike.

Stihove je kazivala, glumica Jasmina Stoiljković, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

-Kada je prošle godine Ranko Đinović izdao svoj prvenac svi smo mislili da je to izlet u ljubavnu poeziju, s obzirom na to da su rodoljublje i rodoljubivi stihovi sastavni deo njegove ličnosti i njegovog stvaralaštva. Međutim, „Kao mjesec na rubu haljine“ pokazuje da je on majstorski ovladao ljubavnom likrikom, koja je najsloženija, najbogatija i najlepša u pesničkom izrazu i osećanjima. Ovom knjigom Ranko je na velika vrata ušao u svet ljubavne lirike.

Komazec je naglasila da je u Đinovićevoj poetici čežnja temelj emocija, dok su pesme uglavnom setne, ispovedne, bolne, živopisne, ali i radosne i strastvene. Primetila je da za razliku od njegove prethodne zbirke ljubavnih pesama, ova nudi“ još novih elemenata i jezgrovitiji stih“.

-Prožimanje romantizma, moderne i savremene lirike, posebnost je pevanja Ranka Đinovića sa kojim je znalački i na originalan način ovladao, razapet imeđu želje i maštovitih snova do razvijene romanse. Uz dominante pejzažne motive nazire se i čežnja prema mladosti. On bi da zaustavi vreme. Pesnik peva o ljubavi kao o suštini ljudskog bitisanja, a ispiraciju traži i baštini u rodnoj Metohiji, rekla je Komazec.

Rada Komazec je istakla da bi Đinović u svakom trenu i kod svakog stiha želeo da se vrati u mladost i u zavičaj.

– Opevao je snagu ljubavu u jednom teškom vremenu, rekla je Komazec.

Ranko Đinović

„Kao mjesec na rubu haljine“ je druga zbirka Đinovićeve ljubavne poezije, prva je objavljena prošle godine pod naslovom „Noćas Gospo moja“.

Ranko Đinović je rođen 1962. godine u Ratkovcu, kod Orahovca.  Za poeziju je dobio više značajnih nagrada : Kondir Kosovke devojke, Lazar Vučković, Grigorije Božović i mnoge druge. Živi i radi u Beogradu.

Knjiga na poklon i posveta autora svakoj dami, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Izdavač NIJP Panora – Jedinstvo obezbedila je poklon knjigu za svaku damu koja je prisustvovala promocija, a aturo je lično pitpisivao svaki primerak.

I. Miljković