Arno Gujon i radost u svakoj školi na Kosovu i Metohiji

Glumci Dečijeg pozorišta „Janićije Popović“, sekcije Doma kulture u Gračanici izbrli  su u subotu u Orahovcu i Velikoj Hoči lutkarsku predstavu „Budi to što jesi“. Nastup glumaca amatera iz Gračanice je održan u okviru projekta „Arno Gujon i radost u svakoj školi na KiM“.

Projekat „Arno Gujon i radost u svakoj školi na KiM“ je pokrenulo Dečije pozorište „Janićije Popović“ u saradnji sa glumcima i rediteljem Dečijeg pozoršta iz Subotice, a uz pomoć i podršku Francuske humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“.

„Budi to što jesi“ u Orahovcu, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn 

Predstava nastala po motivima priče Florijana Zdenjeka,u adaptaciji i režiji Boška Boškova, izazvla je prvu radost i oduševljenje kod dece iz Orahovca i Velike Hoče koja su se okupila kraj improvizovane scene ispred škole „Dositej Obradović“ u Orahovcu i „Svetozar Marković“ u Velikoj Hoči .

Profesorka srpske književnosti i jezika iz Orahovca Olivera Radić zahvalila se mladim glumcima iz Gračanice na sjajnoj izvedbi predstave, istakavši da je zadovoljna kako su deca u Orahovcu i Velikoj Hoči reagovali s obzirom da nemaju često priliku da prisustvuju nekom sličnom kulturnom događaju.

 -Živimo u potpunoj izolaciji, gde od loših vesti, koji svakog dana stižu do nas, o kulturi retko da ko i govori. Po reakciji dece moglo se zaključiti da su željni ovakvih događaja i da je predstava odlično prihvaćena. Mali psić Glista sinonim je i za nas koji smo preostali da živimo ovde, iako u malom broju naizgled mali i nejaki, trebamo da budemo to što jesmo i da se time ponosimo, rekla je Radićeva.

Lutkarska predstava se veoma dopala i učeniku četvrtog razreda OŠ „Svetozar Marković“ iz Velike Hoče, Strahinji Miciću.

 -Predstava je odlična. Bilo je dosta šale smeha i neočekivanih scena, a meni se najviše dopao tigar – priča pun utisaka Strahinja.

Učiteljica Tatjana Velikić iz Orahovca kaže da je dolazak pozorišta iz Gračanice u goste deci, koja nisu često u mogućnosti da vide ovakve predstave, odličan potez organizatora.

 -Od izuzetnog značaja je za nas organizovanje ovakvih kulturnuh sadržaja zato što naša deca nemaju često mogućnosti da prisustvuju ovakvim kulturnim događajima-, pojasnila je Velikićeva.

Projekat „Arno Gujon i radost u svakoj školi na KiM“ biće realizovan u tri faze: Organizovanje truneje na Kosovu i Metohiji, Organizovanje prve radionice lutkarstva u Gračnici i postavljanje Lutkarske predstave.

Foto: O. Radić

U prvoj fazi koja je počela u Orahovcu i Velikoj Hoči biće organizovano izvođenje Lutkarske predstave „Budi to što jesi“ u svim školama u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Predstave će biti igrane svakog petka ili subote do kraja školske godine.

U drugoj fazi u periodu od 5.  do 10. maja biće organizovani kursevi iz različitih oblasti lutkarske pozorišne umetnosti: Izrade različitih vrsta lutaka, pratećeg dekora i scenografije, animacija i pravilno vođenje lutke na sceni, scenario – osmišljavanje lutkarske predstave. Kursevi će biti prilagođeni deci školskog uzrasta i mladima sa ciljem da se upoznaju sa tajnama lutkarstva. Predavači na kursevima su poznati i priznati pozorišni stvaraoci: glumci Dečijeg pozorišta iz Subotice – Vereš Imelda, Boško Boškov i Marta Aroksalaši.

 Foto: O. Radić

Po završetku radionice  pristupićemo postavljanju lutkarske predstave. Predstavu će režirati Boško Boškov dugogodišnji reditelj i glumac Dečijeg pozorišta iz Subotice, koji će među polaznicima radionice izvršiti odabir glumaca koji će igrati u predstavi. Predstava će premijerno biti izvedena u Subotici.

Osnovni cilj projekta je približavanje lutkarske pozorišne umetnosti deci i mladima kroz izvođenje lutkarske predstave, objašnjavanje osnovnih postupaka i principa rada na lutkarskoj predstavi a krajnji cilj je da polaznici steknu veštine scenariste, lutkara i nauče kako animirati lutku.

Fondacija „Solidarnost za Kosovo“ finansiraće i izgradnju radionice, depoa za inventar pozorišta i smeštaj  rekvizita.