Odluka (o taksama) koja preti da sruši vladu Haradinaja

Sudeći po izjavama glavnih čelnika kosovskih institucija, produbljuju se neslaganja u vladajućoj koaliciji kada je u pitanju spremnost da se suspenduje odluka o uvedenoj taksi na srpsku robu, kako bi se nastavio dijalog sa Srbijom u cilju postizanja održivog, sveobuhvatnog sporazuma koji bi za epilog imao priznanje Kosova i učlanjenje u Organizaciju ujedinjenih nacija (UN).

Nakon serije razgovora koje su kosovski čelnici poslednih dana imali sa visokim američkim zvaničnicima, juče sa nemačkim, a kako se najavljuje ovih će se dana sastati i sa britanskim, i insistiranja da dijalog treba da se nastavi i do kraja godine postigne sporazum koji bi trajno rešio kosovsko-srpske sporove, predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji izgleda da ne isključuje mogućnost da se njegova Demokratska partija povuče iz vladajuće koalicije, ukoliko se dovede u opasnost partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

-Moj stav će biti ovaj koji javno iznosim – kakav bude stav SAD i zapadnih partnera, biće i moj. Dva dana neću sedeti u Vladi koja nanosi štetu ovim odnosima. Ovo se ne tiče odnosa samo sa nekoliko država. Tiče se odnosa ove države, ovog naroda u budućnosti. Ne mogu da zamislim razvoj Kosova, perspektivu Kosova, vojsku Kosova, bez odnosa sa SAD i Evropskom Unijom (EU). Nikada neću da podilazim Srbiji. Ali, stav Kosova, onda kada vidim da se može naneti šteta odnosima sa partnerima kao što je SAD i zapadni partneri, ja ću reagovati, izjavio je Veselji.

Ipak, Teuta Hadžiu, poslanica Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova tvrdi da nema raskola među koalicionim partnerima, jer je odluka o taksi na srpsku robu zajednička.

-I kao parlamentrana grupa konsultujemo se oko svega. Koalicija funkcioniše i ako govorimo o budućnosti, kad god se drugačije odluči, mi smo, kao Alijansa, spremni” izjavila je Hadžiu.

S druge strane lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je izjavio da se aktuelna Vlada ne bavi interesima građana.

-Pokušali smo da sadašnjoj Vladi predočimo da treba da promeni svoje stavove, da treba da promeni svoje ponašanje zato što je to u interesu zemlje da imamo što bolju saradnju sa našim evropskim partnerima i posebno sa SAD. U interesu je zemlje da ispunimo evropsku agendu, jer bez ispunjavanja te agende, mi ne možemo da se učlanimo u EU, a mi nemamo drugi put, izjavio je Mustafa, čija se partija u kontinuitetu zalaže za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Većina kosovskih analitičara smatra da se prilikom odluke da se uvede taksa na srpsku robu, nije razmišljalo o mogućim posledicama, a dobar poznavalac kosovskih prilika Artan Muhadžeri je istakao da upravo razmimoilaženja unutar vladajuće koalicije zbog ove odluke najbolje svedoči da nije postojao plan “B” i da nije postojala nikakva ideja kako treba da se reaguje, ukoliko se bude pojačao međunarodni pritisak na kosovsku Vladu zbog ove odluke.

Odlazak dvojice čelnika vladinog tima za pregovore u Brisel, Špenda Ahmetija i Fatmira Ljimaja, izgleda da je ukazao na mnogo veće razlike stavova unutar vladine koalicije, nego što se do sada mislilo. Odmah je reagovao zamenik premijera iz Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj, koji je rekao da je njihov susret sa osobljem ureda posrednice Federike Mogerini bio nepotreban, jer na Kosovu ne postoji jedinstvo oko nekih tema i da čak nije ni bio upoznat sa planovima za odlazak u Brisel.

Dvojica čelnika su u početku odbijali da govore o razlogu njihovog putovanja u Brisel, ali je Fatmir Ljimaj nešto kasnije izjavio da su zvaničnicima Ureda visoke predstavnice EU i formalno predali Platformu za dijalog sa Srbijom, koja je usvojena prošle nedelje u kosovskom parlamentu.

-Još uvek smo u modalitetima predpriprema za dijalog, obavestili smo u potpunosti oko rada i angažovanja, koje je preduzela državna delegacija i da je skupština sa 61 glasom glasala za Platformu koja će najzad biti zvanična pozicija Republike Kosova u budućim razgovorima sa Srbijom, kao i priprema za kompetencije državne deleacije u dijalogu. To su bile teme, izjavio je Ljimaj.

Zvanični Beograd je oštro reagovao na usvajanje Platforme za dijalog sa Srbijom, ocenjujući da je njenim usvajanjem Kosovo poslalo poruku međunarodnoj zajednici da ne želi dijalog sa Srbijom. Srbija do sada nije saopštila da i ona ima neku platformu, međutim zanimljivo je da je juče Narodnoj skupštini Srbije, kako je preneo Kosev, predao svoj predlog Platforme za dijalog sa Prištinom bivši poslanik Dušan Proroković.

On je Kosev-u izjavio da skupština Srbije nije u obavezi da razmatra njegov predlog, ali da smatra da je važno da i Srbija ima svoju platformu za dijalog i postizanje konačnog rešenja odnosa sa Kosovom.

-Prvo moramo da podsetimo pregovarače iz Srbije da postoji Ustav države na čijem su čelu, zatim međunarodne predstavnike da postoji kompleksno pravno, političko i istorijsko nasleđe, a zatim i Albance da se u pregovore ne može maksimalizmom ocrtanim u njihovoj platformi, naglasio je Proroković.

U ovom predlogu platforme je predviđeno 20 principa za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujueg sporazuma za normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Inače, srpski predsednik Aleksandar Vućić je u razgovoru sa političkim savetnicima nemačke kancelarke Angele Merkel, Jan Hekerom i Matias Lutenbergom izjavio da je “platforma koja je usvojena (od strane kosovskog parlamenta) loša.

-Oko toga smo obavestili nemačke savetnike sa stavom Srbije, rekao sam da je toliko užasno da ne vidim da će se to promeniti u budućnosti. Platforma propraćena zakonskim aktima, ima obavezujuću snagu…. tu ima puno užasnih uslova prema Srbiji”, izjavio je Vućić, i dodao da nema nikakvog sporazuma sa Kosovom “koji je blizu, jer nema nikakvih pregovora.

Nemački politički savetnici su i sa kosovskim zvaničnicima razgovarali o deblokadi dijaloga u Briselu, a premijer Ramuš Haradinaj je na svom Facebook profilu precizirao da je bilo reči o aktuelnim razvojima na Kosovu, procesu dijaloga sa Srbijom, unutrašnjoj konsolidaciji Kosova i njegovom evroatlanskom putu.

Ono što je jasno je da premijer Haradinaj ne smatra da je odluka o taksi na uvoz srpske robe bilo kakva prepreka nastavku dijaloga, a pošto zbog nje (odluke) uživa i široku podršku, smatra se jednim od razloga njegovog odbijanja sugestija predstavnika međunarodne zajednice da je suspenduje.

Kosovski analitičari smatraju da veoma brzo predstavnici vladajuće koalicije moraju da pronađu rešenje za suspenziju taksi, jer u suprotnom, rizikuju da još više prodube razlike u stavovima oko ovog pitanja, što svakako može da bude “dobar razlog” za pad Vlade.

 KosovoLajv – Violeta Oroši Berišaj