Протеривање шесторице турских грађана, поново у фокусу

Уочи годишњице протеривања шесторице турских држављана, који наводно подржавају Фетулаха Гулена, познатог по томе што је 70-тих година започео пројекат оснивања приватних образовних институција, и некадашњег блиског партнера актуелног председника Турске Реџепа Таипа Ердогана, реаговала је америчка амбасада у Приштини.

Путем саопштења, америчка амбасада је позвала косовске институције “да осигурају пуну одговорност за сваког ко крши закон, и подсетила косовске лидере да безбедносне институције морају да делују само у оквиру својих уставних овлашћења, у складу са владавином права”.

Америчка амбасада је реаговала на налазе парламентарне Комисије која је истаживала околности под којима су протерани турски држављани са Косова и изнела задовољство што је и поред покушаја ометања њиховог рада она открила кршења закона у вези са овим инцидентом.

Ова “Комисија је установила 31. законско или процедурално кршење од стране Косовске агенције за интелигенцију, Министарства унутрашњих послова и других институција, што изазива забринутост у вези са преваром кључних безбедносних агенција, као и подложности сектора безбедности политичкој манипулацији”, истиче се у реаговању. Такође се наглашава да “проблем није у наводној кривици или невиности појединаца, већ у очигледном заобилажењу косовских правних процеса од стране косовских политичара. Политички притисак на безбедносни сектор да се прекрши косовски закон је огромно кршење демократских вредности. Позивамо на потпуну транспарентност у сектору безбедности и у вођењу спољних послова, како би се спречило неприкладно мешање косовских политичара у будућности”, наводи се између осталог у саопштењу.

Овај став америчке амбасаде подржала је и британска амбасада у Приштини, а затим и немачка амбасада која је истакла да је владавина закона кључна и да парламентарној Комисији која је истраживала овај случај треба да се омогући да изнесе јавно резултате своје истраге.

Иначе, 15. фебруара ове године, председник парламентране Истражне Комисије Џељаљ Сверча је заједно са потпредседником поднео тужбу Основном суду у Приштинин против председништва скупштине Косова, које им није продужило мандат, иако су то затражили у легитимном и законском року.

Хаџи Шаља, члан парламентране Истражне Комисије из Социјалдемократске иницијативе је изјавио дневном листу “Зери” да је реаговање америчке амбасаде закаснело.

-Комисија није завршила посао и не могу да оценим да је пронашла 31. кршење, јер није завршила посао и извештај. Зато, не могу да се сада позивају да је Истражна Комисија пронашла кршења.

Шеф парламентарне групе Покрета Сааопредељње Гљаук Коњуфца је за “Газета Еxпресс” изјавио де је ово реаговање америчке амбасаде забрињавајуће пошто се виде и велика кршења приликом протеривања турских држављана.

-Председник стоји иза овога. Има пуно налаза Комисије који говоре да председник треба да разјасни неке нејасноће у вези његовог инволвирања у овај случај. Није ни отишао на састанак Комисије да одговори на њена питања. Шеф Косовске службе за интелигенцију је био његов саветник. Главног човека на власти је заменио шеф Косовске службе за интелигенцију, изјавио је Коњуфца.

Међутим, посланица Демократске партије Косова Ганимете Мусљиу, члан ове комисије је емисију “Фронтал”, на телевизији ”Т7” изјавила да је ова Комисија била неуспешна. Она тврди да продужење мандата није затражен у законском року, оптужујући чланове комисије из редова опозиције да немају искуства у раду комисија.

С друге стране председник Комисије Џељаљ Сверча из опозиционог Покрета Самоопредељење тврди да је кривица код чланова из редова владајуће коалиције.

-Уцена са кворумом у раду Комисије, где су посланици политичких субјеката на власти увек када им се није свидео резултат рада Комисије напуштали састанке или нису уопште долазили на одређене састанке. Мама је јасно, извештај је спреман, све што је требало урадити је да се овај извештај изгласа, али је гласање онемогућено због опструкција неколико чланова Комисије, рекао је Свечља.

Члан ове комисије из Демократског савеза Косова Дритон Сељманај је рекао да су одатле предали тужилаштву и да очекују да ће оно урадити свој посао.

“Наша је процена била да је било 31 процедурално кршење, а чак и одређени елементи кривичног дела. Убеђени смо да је било кривичних дела, низ кривичних дела извршених од стране државних званичника у овом случају и верујемо да ће државно тужилаштво успети да са подацима које смо им понудили окончати свој посао”, рекао је Сељманај.

Поводом реаговања америчке амбасаде огласио се и тужилац Специјалног тужилаштва Косова Суљ Хоџа који је за Радио Слободна Европа изјавио да је истрага о случају протеривања турских држављана започета прошле године и да тужилаштво прикупља податке те да ће Извештај парламентране Комисије бити део предмета.

Иначе, након инцидента протеривања турских држављана без законских процедура, смењени су са функција шеф Косовске агенције за интелигенцију Дритон Гаши и министар унутрашњих послова Фљамур Сефај.

Премијер Рамуш Харадинај је реаговао путем Фејсбука, истичући да би расветљавање истине, одговорних и законског заобилажења помогло у изградњи демократије и поштовања људских права. Он је подсетио да нико није изнад закона и да ниједна институција Косова неће кршити универзална људска права.

“Предузети кораци од стране извршне власти су гарант да ћемо у сличним ситуацијама бити бескомпромисни у примени закона Косова. Без икаквих прејудицирања, владавина закона ће бити наш једини пут”, написао је Харадинај.

Извршни директор Косовског института за правду (ИКД) Ехат Мифтарај, сматра да државно тужилаштво треба да непристрасно и великом одговорношћу врши своје компетенције на прави начин, за све грађане Косова, али и за “међународне факторе како би се пренела порука да Косово нема само на папиру, нема само у Уставу најбоље праксе и стандарде за заштиту људских права и слобода, већ да их примењује у пракси, али у конкретном случају, Косово није успело да то и уради”, изјавио је Мифтарај за Радио Слободна Европа.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај