Samoopredeljenje na vanrednoj sednici Skupštine Kosova: Hašim Tači uzurpirao državu!

Vanredna sednica Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o blokadi Centralne izborne komisije završila je rad dok će se za predloženu Rezoluciju opozicije glastati na nekoj od sledećih zasedanja, kada bude kvoruma. Posle jučerašnje žustre rasprave o utrošenim budžetskim sredstvima i današnja vanredna sednica, sa jedinom tačkom dnevnom reda, blokada Centralne izborne komisije, održana je u istom tonu.

Vanredna sednica Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o blokadi Centralne izborne komisije završila je rad dok će se za predloženu Rezoluciju opozicije glastati na nekoj od sledećih zasedanja, kada bude kvoruma. Posle jučerašnje žustre rasprave o utrošenim budžetskim sredstvima i današnja vanredna sednica, sa jedinom tačkom dnevnom reda, blokada Centralne izborne komisije, održana je u istom tonu.

Sami Kurteši iz pokreta Samoopredeljenje je optužio predsednika Kosova Hašima Tačija da je pokušao da promeni sastav Centralne izborne komisije, što je, kako je naglasio, protiv Ustava Kosova. Kureteši je rekao da je proteklo više od tri meseca kako su parlamentarne grupe, po drugi put, podnele predloge za sastav članova CIK-a. Iz Samoopredeljenja upozoravaju da se krajem ovog meseca završava i mandat izvršnog direktora CIK-a. Takođe su predložili rezoluciju, od jedne tačke, na osnovu koje Skupština traži da se odluka CIK-a, bez odlaganja, donese u skladu sa Ustavom, Zakonom o izboru Ustavnog suda od 26. avgusta 2014. godine.

Avdulah Hoti, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Predsednik parlamentarne grupe LDK Avdullah Hoti, rekao je da je blokada CIK-a prouzrokovala mnoge probleme, jer su stranke ostale bez novca, a zaposleni u njima bez plata, za šta, kao glavnog krivca vidi kosovskog predsednika Hašima Tačija.

-Predsednik je bez ikakvog razloga onemogućio funkcionisanje Centralne izborne Komisije. Čime je prekršio ustav. Predsednik je time i prekršio ljudska prava, naglasio je Kurteši.

Skupština Kosova, raspava o blokadi CIK-a, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

S druge strane Hiljmi Rečica, ispred parlamentarne grupe PDK, ocenjuje da je predložena Rezolucija direktno mešanje u ovlašćenja kosovskog predsednika Hašima Tačija i smatra da je donošenje iste neprihvatljivo.

-PDK je uglavnom oštećena ovom situacijom, jer ima nekoliko poslanika. Postoje i namerne blokade opozicionih stranaka koje su bile zastupljene u CIK-u  dok su u međuvremenu primale platu. Današnja sednica je nepotrebna dok je rezolucija  neprihvatljiva, rekao je Rečica.

Poslanica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiju okrivila je kosovskog predsednika Hašima Tačija za kršenje Ustava, time što, kako je ustvrdila, godinu dana drži u blokadi rad Centralne izborne Komisije.

-On narušava Republiku Kosovo i zloupotrebio je ustavni sud. Mi smo predložili dva predstavnika iz naše stranke, ta mesta nam pripadaju po Ustavu i zakonu i dva meseca nismo dobili odogovor. Nećemo dozvoliti da se volja građana zloupotrebljava i pozivamo da se ispoštuje izborni zakon i olduka Ustavnog suda. On nema mandat da raspravlja o teritoriji, dok garantuje potpuno funkcionisanje institucija. Postavlja se pitanje zašto je imenovanje predsednika CIK-a zaključano? On to čini kako bi pružio podršku štetnim pogodbama sa Srbijom.  Mi razmišljamo da ovo pitanje pošaljemo ustavni sud i do kraja nedelje ćemo imati dovršenu tužbu, precizirala je Hadžiju.

Šćipe Pantina je potvrdila da je parlamentarna grupa PDS podržala zahteve za formianje nove izborne Komisije, sa čime su se složili i članovi NISMA-e i parlametnarne grupe Šest plus.

Emilija Redžepi, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Zahtevi Emilije Redžepi da u CIK-u budu zastupljeni i članovi manjinskih zajednica, kao i da bude primenjena rotacija članova  CIK -a, što je, kako je rekla, ustavno pravo zagarantovano manjinama, izazvalo je reagovanje poslanika VAKAT-a Bahrija Šabanija koji je poslanici Redžepi poručio da pravo na rotaciju u CIK-u može tražiti tek nakon izborne pobede. Redžepi je replicirala i rekla da se nije pozvala na izbornu pobedu, već na ustavno pravo.

Poslanik Samoopredeljenja Dželjalj Svečlja optužio je kosovskog predsednika Hašima Tačija da je blokadom Centralne izborne Komisije uzurpirao državu.

-Zakon jasno određuje da čanovi ne mogu da budu duže od 60 dana. Ovaj paragraf jasno pokazuje zakonske kriterijume i mehanizme za imenovanje članova CIK-a. Ovo je uzurpacija države od strane Hašima Tačija i naplata nekih protivusluga. CIK mora da profunkcioniše što pre i da radi što bolje, rekao je Svečlja.

Ni tokom današnje vanredne sednice Skupštine nije bio obezbeđen prevod na srpski jezik tako da je ekipama srpskih redakcija bilo gotovo nemoguće da prate rad parlamenta.

Ivan Miljković