Самоопредељење на ванредној седници Скупштине Косова: Хашим Тачи узурпирао државу!

Ванредна седница Скупштине Косова на којој се расправљало о блокади Централне изборне комисије завршила је рад док ће се за предложену Резолуцију опозиције гластати на некој од следећих заседања, када буде кворума. После јучерашње жустре расправе о утрошеним буџетским средствима и данашња ванредна седница, са једином тачком дневном реда, блокада Централне изборне комисије, одржана је у истом тону.

Сами Куртеши из покрета Самоопредељење је оптужио председника Косова Хашима Тачија да је покушао да промени састав Централне изборне комисије, што је, како је нагласио, против Устава Косова. Куретеши је рекао да је протекло више од три месеца како су парламентарне групе, по други пут, поднеле предлоге за састав чланова ЦИК-а. Из Самоопредељења упозоравају да се крајем овог месеца завршава и мандат извршног директора ЦИК-а. Такође су предложили резолуцију, од једне тачке, на основу које Скупштина тражи да се одлука ЦИК-а, без одлагања, донесе у складу са Уставом, Законом о избору Уставног суда од 26. августа 2014. године.

Авдулах Хоти, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Председник парламентарне групе ЛДК Авдуллах Хоти, рекао је да је блокада ЦИК-а проузроковала многе проблеме, јер су странке остале без новца, а запослени у њима без плата, за шта, као главног кривца види косовског председника Хашима Тачија.

-Председник је без икаквог разлога онемогућио функционисање Централне изборне Комисије. Чиме је прекршио устав. Председник је тиме и прекршио људска права, нагласио је Куртеши.

Скупштина Косова, распава о блокади ЦИК-а, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

С друге стране Хиљми Речица, испред парламентарне групе ПДК, оцењује да је предложена Резолуција директно мешање у овлашћења косовског председника Хашима Тачија и сматра да је доношење исте неприхватљиво.

-ПДК је углавном оштећена овом ситуацијом, јер има неколико посланика. Постоје и намерне блокаде опозиционих странака које су биле заступљене у ЦИК-у  док су у међувремену примале плату. Данашња седница је непотребна док је резолуција  неприхватљива, рекао је Речица.

Посланица Самоопредељења Аљбуљена Хаџију окривила је косовског председника Хашима Тачија за кршење Устава, тиме што, како је устврдила, годину дана држи у блокади рад Централне изборне Комисије.

-Он нарушава Републику Косово и злоупотребио је уставни суд. Ми смо предложили два представника из наше странке, та места нам припадају по Уставу и закону и два месеца нисмо добили одоговор. Нећемо дозволити да се воља грађана злоупотребљава и позивамо да се испоштује изборни закон и олдука Уставног суда. Он нема мандат да расправља о територији, док гарантује потпуно функционисање институција. Поставља се питање зашто је именовање председника ЦИК-а закључано? Он то чини како би пружио подршку штетним погодбама са Србијом.  Ми размишљамо да ово питање пошаљемо уставни суд и до краја недеље ћемо имати довршену тужбу, прецизирала је Хаџију.

Шћипе Пантина је потврдила да је парламентарна група ПДС подржала захтеве за формиање нове изборне Комисије, са чиме су се сложили и чланови НИСМА-е и парламетнарне групе Шест плус.

Емилија Реџепи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Захтеви Емилије Реџепи да у ЦИК-у буду заступљени и чланови мањинских заједница, као и да буде примењена ротација чланова  ЦИК -а, што је, како је рекла, уставно право загарантовано мањинама, изазвало је реаговање посланика ВАКАТ-а Бахриja Шабаниja који je посланици Реџепи поручио да право на ротацију у ЦИК-у може тражити тек након изборне победе. Реџепи је реплицирала и рекла да се није позвала на изборну победу, већ на уставно право.

Посланик Самоопредељења Џељаљ Свечља оптужио је косовског председника Хашима Тачија да је блокадом Централне изборне Комисије узурпирао државу.

-Закон јасно одређује да чанови не могу да буду дуже од 60 дана. Овај параграф јасно показује законске критеријуме и механизме за именовање чланова ЦИК-а. Ово је узурпација државе од стране Хашима Тачија и наплата неких противуслуга. ЦИК мора да профункционише што пре и да ради што боље, рекао је Свечља.

Ни током данашње ванредне седнице Скупштине није био обезбеђен превод на српски језик тако да је екипама српских редакција било готово немогуће да прате рад парламента.

Иван Миљковић