Na današnji dan rođen pesnik Miroslav Mika Antić

„Moje pesme nisu pesme, nego pisma svakome od vas. One nisu u ovim rečima, već u vama, a reči se upotrebljavaju samo kao ključevi, da se otključaju vrata iza kojih neka poezija, već doživljena, već završena, već mnogo puta rečena, čeka zatvorena da je neko oslobodi“, reči su kojima se deci obraćao veliki srpski pesnik Miroslav Mika Antić.

Miroslav Mika Antić, jedan od najomiljenijih srpskih pesnika, rođen je na današnji dan, 14. marta 1932. godine u Mokrinu. U rodnom Mokrinu pohađao je osnovnu školu, gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, a studije je upisao u Beogradu. Pre nego što je postao poznat, bavio se raznim poslovima, bio je mornar, radio je u lutkarskom pozorištu. Sem pisanja bavio se i slikarstvom, novinarstvom i filmom. Bio je i urednik listova „Ritam“ i „Dnevnika“ u Beogradu i „Mladog pokolenja“ u Novom Sadu. Živeo je u Novom Sadu.

Najpoznatije su Antićeve pesme za decu: „Plavi čuperak“, „Horoskop“, „Prva ljubav“, „Garavi sokak“, „Živeli prekosutra“ i „Plava zvezda“. Poznata su i njegova dela: „Vojvodina“, „Ispričano za proleće“, „Roždestvo tvoje“, „Plavo nebo“, „Nasmejani svet“, „Psovke nežnosti“, „Koncert za 1001 bubanj“, „Mit o ptici“, „Šašava knjiga“ i „Izdajstvo lirike“, a režirao je i filmove: „Doručak sa đavolom“, „Sveti pesak“, „Široko je lišće“, i „Strašan lav“.

Antić je dobio mnogobrojna priznanja kao što su: dve „Nevenove“ nagrade, nagradu za životno delo u poeziji za decu, Goranovu nagradu, nagradu Sterijinog pozorišta, Zlatnu arenu za filmski scenario, nagradu Oslobođenja Vojvodine, Orden zasluga za narod i dr.

„Ne bojim se ja zuba, zubi su mekši od usana. Zubi ujedaju za trenutak, usne za ceo život“, jedan je od omiljenih citata velikog Mike Antića.

A.Ć.