Дом здравља у Грачаници почео са применом е – рецепта

Дом здравља у Грачаници je попут свих здравствених установа у Републици Србији од прошле недеље, почео са применом електронског прописивања лекова. Папирни обрасци или „стари, добри рецепти“, на којима су лекари до сада прописивали одговарајућу терапију, коју су пацијетни касније подизали у апотекама полако одлазе у историју.

Шалтер Дома здравља у Грачаници, фото: И.М.- ГрачаницаОнлајн

Уз помоћ е – рецепта лекар у надлежној установи примарне здравствене заштите, Дому здравља или амбуланти, уноси податке о терапији коју пацијент користи. Пацијент ће касније, уз очитавање здрвствене књижице, моћи да подигне прописани лек у било којој од надлежних апотека у Републици Србији.

Прописана терапија за хроничне болеснике, односно пацијенте који већ дужи временски период користе одређену врсту лека, важиће шест месеци. Особе које спададају у категорију хроничних болесника, захваљујући е – рецепту, од сада ће код лекара, како би им прописао одоварајући лек, ићи два пута у току године.

За остале пацијенте лек прописан на е – рецепту важиће месец дана. Напомиње се да се за акутне болеснике, уместо рецепта, по новом систему попуњава образац број 2.

У дому Здравља у Грачаници пацијетне моле за разумевање док систем за електронско прописивање лекова у потпуности не профункционише. Из ове здравствене уставнове такође подсећају да се позивом на број 038/64-094 пацијетни могу информисати и заказати време посете изабраном лекару због прописивања терапије за хроничне болеснике у циљу избегавања стварања беспотребних гужви.

Хитни случајеви као и терапија за акутне пацијетне пружаће се без одлагања, обавештавају из Дома здравља у Грачаници.

И. Миљковић