Грачаница: Обележавање 15 година од погрома над косметским Србима

Поводом петнаест година од Погрома 17. марта 2004. у Грачаници ће се одржати низ програма посвећених једном од највећих страдања народа, културе и наслеђа. Догађај је сећање на те догађаје, али и креативни стваралачки одговор уметника који својим ликовним радовима обнављају уништено културно благо.

10:30 – Окупљање у порти манастира Грачаница

11:00 – Парастос

11:20 – Породице жртава, представници епархије, званичници, представници  локалних самоуправа и грађани полазе у шетњу од Манастира до Дома културе, у 11:30 полажу беле руже испред уметничке инсталације „MISSING“ на којој се налазе фотографије несталих лица.

11:40 – Отварање изложбе са Ликовне колоније „Јесен у Призрену“ у Галерији Дома културе „Грачаница“, насталих на колонији која се одржала у манастиру Светих Архангела који је тешко пострадао у Погрому. Изложба је креативни стваралачки одговор на разарање које се догодило 17. марта. Суштина окупљања у Призрену је дубоко лични подстицај уметницима, ангажованост у сведочењу савременог тренутка, и подршка угроженом културном благу овог града и простора Косова и Метохије.  Домаћин сликара био је игуман манастира Светих Архангела Михаило.

На изложби ће говорити: Радојка Самарџија, уметница из Београда, једна од учесница колоније и Небојша Јевтић, уредник ликовног програма  Дома културе „Грачаница“.  Изложбу ће отворити представник Канцеларије за КиМ која је покровитељ ликовне колоније.

12:00 – Академија „Петнаест година незаборава!“, велика сала  Дома културе „Грачаница“.

На академији ће бити приказан филм „Страдање“ – аутора Ранка Ђиновића а обратиће се: представници Епархије рашко – призренске, Канцеларије за Косово и Метохију, Удружења „Косметски страдалници“, градоначелник општине Грачаница и представник Комисије за нестала лица. Наступиће Певачка група ансамбла „Венац“ и Хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“- Грачаница.

Организатори: Дом културе „Грачаница“ , Удружење „Косметски страдалници“ у сарадњи са сродним удружењима и уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију, Комисије за нестала лица, Скупштине града Приштине и Општине Грачаница.