Ђурић: Напад на српске младиће тактика застрашивања Срба на северу Косова

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да је синоћни линч двојице српских младића у насељу Бошњачка махала у северном делу Косовске Митровице део је организоване и политички инспирисане тактике застрашивања српског народа на Косову и Метохији, а циљ је, како је нагласио Ђурић, да се серијом изолованих инцидената изазове противреакција српског народа и даља ескалација напетости.

„Овај напад не може се посматрати ван контекста албанских намера да анектирају северни део Косовске Митровице, односно да српски део града интегришу у некакву јединствену општину Косовска Митровица. Албански екстремисти показали су да не презају од насиља да свој паклени наум спроведу у дело, али то неће поколебати решеност српског народа да опстане на Косову и Метохији“, нагласио је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ је апеловао на Србе у Косовској Митровици да не наседају на провокације ове врсте, јер би сваким непромишљеним одговором заправо изашли у сусрет жељама и очекивањима екстремних Албанаца који свакоднево траже повод за ескалацију сукоба.

„Они имају много разлога да буду нервозни, а на нама је да будемо стрпљиви и промишљени, и да не наседамо на провокације ове врсте, иако је веома тешко и болно уздржати се када нападају нашу децу. Албанским екстремистима још једном поручујем да не искушавају спремност Србије да заштити свој народ на Косову и Метохији, јер она је несумњива и заснована на реалној снази”, закључио је Ђурић.